Ιωάννα Ευθυμίου: Η εικαστικός που... μπήκε στο σαλόνι της Βασίλισσας Ελισσάβετ και της Μαντόνα!

Συναντήσαμε την Ελληνίδα εικαστικό που μας κάνει περήφανους εντός και εκτός Ελλάδας



Η Τέχνη εξασκεί το μυαλό, μειώνει το άγχος, αλλάζει την ψυχολογία αποδεικνύει άλλη μία πρόσφατη έρευνα και μπορώ να το επιβεβαιώσω: πριν λίγες μέρες, μετά το γραφείο, βρέθηκα στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην Κηφισιά, για να συναντήσω την εικαστικό Ιωάννα Ευθυμίου. Μέσα στα πρώτα λεπτά που ξεκίνησε να με ξεναγεί στην έκθεσή της "Αναδρομές" ένιωσα να στραγγίζω από το άγχος και την ένταση, να περνάω σε μια κατάσταση γαλήνης, σε έναν κόσμο όπου όλα είναι όμορφα. "Αυτό ακριβώς μου συμβαίνει κάθε φορά που μπαίνω στο ατελιέ και ξεκινώ να ζωγραφίζω. Ξεχνάω τα πάντα, η Τέχνη είναι φάρμακο, δρα ψυχοθεραπευτικά", μου λέει η ζωγράφος καθώς με ξεναγεί στην έκθεσή της όπου κάθε δωμάτιο είναι θεματικό και φιλοξενεί επιλεγμένα έργα από προηγούμενες δουλειές της. 

Μπαίνοντας στο πρώτο δωμάτιο, το ανατρεπτικό πορτραίτο της Βασίλισσας Ελισσάβετ ΙΙ που φοράει μια αστραφτερή μάσκα, σε καθηλώνει. "Αυτό είναι ένα από το πιο προχωρημένα πορτραίτα της" μου εξηγεί η Ιωάννα βλέποντας την έκπληξη στα μάτια μου. "Μου πήρε 2 χρόνια για να πάρω την άδεια της Βασίλισσας να κάνω μία έκθεση με πορτραίτα της και τελικά, 12 από τα έργα μου τα αγόρασε ο Διευθυντής της Βασιλικής Πινακοθήκης, ανάμεσά τους και ένα πορτραίτο του Φίλιππου - ήταν μια εκπληκτική εμπειρία". 


Η έκθεσή της "Αναδρομές" είναι ένα υπέροχο κολάζ με έργα από προηγούμενες εκθέσεις: πορτραίτα της Βασίλισσας Ελισσάβετ, το Revolution μια χιουμοριστική και ανατρεπτική προσέγγιση στην Τζοκόντα, ένα πορτραίτο του Jim Morrison (που είναι και το αγαπημένο της δημιουργού), η Coco Chanel, η Merilyn, η Sophia Loren, η Audrey Hepburn στην χαρακτηριστική σκηνή μπροστά στην βιτρίνα του Tiffany's, ητελευταία σκηνή της Casablanca, η Κάλας, η Μαντόνα "από την έκθεση που είχα κάνει όταν είχε έρθει στην Ελλάδα- μάλιστα, ένα από τα πορτραίτα της το αγόρασε ο ατζέντης της για να της το κάνει δώρο" μου λέει η Ιωάννα.

 "Είναι γυναίκες που με εμπνέουν, που έχουν μείνει στην ιστορία, γυναίκες μιας άλλης εποχής που δεν υπάρχουν σήμερα. Στην Loren με συναρπάζει η θηλυκότητα που αποπνέει, η Merilyn συνδυάζει τη θηλυκότητα και το ταμπεραμέντο με την γλυκιά θλίψη και την μοναχικότητα που έβγαζε στο βλέμμα της, μπορεί να ήταν προκλητική για την εποχή της όμως αυτό που βλέπω μέσα της είναι ένα αγνό παιδί και αυτό θα ήθελα να βγάλω μέσα από τα έργα μου".  

Άλλη μεγάλη "αδυναμία" της, η Grace Kelly, για την οποία φιλοτέχνησε μια σειρά από πορτραίτα. "Η σύνδεσή μου με το Μονακό έγινε από σύμπτωση. Τους ταίριαξε η ιδιοσυγκρασία των έργων μου και μετά μου έγινε η πρόταση να κάνω την έκθεση με την πριγκίπισσα Grace, τη "θλιμμένη πριγκίπισσα" όπως τη λένε στο Μονακό, μια γυναίκα που μιλάει στην καρδιά του κόσμου ακόμα. Η έκθεση έγινε στο κτίριο της EFG, έναν εκπληκτικό χώρο όπου κάποτε ήταν τα γραφεία του Ωνάση και συνεχίζει να "τρέχει" με επιτυχία". 


Για την Ιωάννα Ευθυμίου, ο κόσμος κάποιες φορές είναι ασπρόμαυρος και κάποιες άλλες, ποπ: "Μου αρέσει ο Warhol, η τεχνική του, η επανάληψη, μου αρέσει ο εξπρεσιονισμός. Πράγματι, βλέποντας τα έργα μου βλέπεις δυο όψεις: από τη μια ασπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, από την άλλη έντονα χρώματα. Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι αυτός που αποφασίζει, αυτός που κατευθύνει το χέρι μου- η Βασίλισσα, για παράδειγμα, θέλει κόκκινο. Και δεν είναι λίγες οι φορές, που ξεκινάς με μία σκέψη για να καταλήξεις σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχουν και φορές που ξαφνικά μπορεί να μην έχω έμπνευση και να δω κάτι, να ζήσω μια στιγμή που θα με ξεμπλοκάρει, θα δω το έργο έτοιμο στο μυαλό μου και θα πάρει το δρόμο του".

Για το στυλ της έγραψε χαρακτηριστικά η Angela Dikeoulia, Επιμελήτρια Τέχνης, Διπλ. Μηχ. Αρχιτέκτων: " Τα εικαστικά μέσα που χρησιμοποιεί η Ιωάννα Ευθυμίου είναι εκτός άλλων το Vintage, το Collage και η Ζωγραφική, που τα παντρεύει συνδυασμένα με ένα προσωπικό μείγμα χιούμορ και νοσταλγίας." 

Ως πολίτης του κόσμου, πώς βλέπει την κατάσταση της Τέχνης στην Ελλάδα;  "Πιστεύω πως οι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν πολύ περισσότερη δύναμη από ό,τι βγάζουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και πιστεύω πως οι Έλληνες δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από άλλους καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης. Μπορεί η κρίση να έχει απλώσει ένα "πέπλο" πάνω μας αυτή τη στιγμή, όμως αν υπάρχει κάτι που θα συμβούλευα τους νέους, είναι να εκμεταλλευτούν την ηλικία τους! Να δουν τον κόσμο σαν μια γειτονιά και να μην φοβούνται να ανοίξουν τα φτερά τους. Πρέπει να έχεις θάρρος αλλά πρέπει να έχεις κάνει και μια προεργασία πριν δοκιμάσεις να βγεις στο εξωτερικό. Όταν ξεκίνησα νόμιζα πως μπορούσα να κατακτήσω τον κόσμο- όμως έκανα τον κύκλο μου και κατάλαβα πως πρέπει να ακούσεις και κάποια όχι, να δουλέψεις, να ωριμάσεις, να μην σταματάς να προσπαθείς και να είσαι σίγουρος πως οι κόποι σου θα ανταμειφθούν."

Πώς ονειρεύεται το μέλλον; "Όνειρό μου είναι να κάνω ένα μεγάλο ατελιέ, όπου θα έρχονται οι φίλοι μου, θα τρώμε, θα πίνουμε, θα ζωγραφίζω, θα είναι ένα open space για όσουν αγαπούν την Τέχνη" μου λέει η Ιωάννα Ευθυμίου και τα μάτια της λάμπουν. "Προς το παρόν, σκέφτομαι να ασχοληθώ με την Brigitte Bardot, μία ακόμα από τις γυναίκες που θαυμάζω και θέλω να αποτυπώσω στον καμβά μου". 

 

Info: Η έκθεση "Αναδρομές" της Ιωάννας Ευθυμίου, φιλοξενείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (Κασσαβέτη 18, Κηφισιά). Θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι: Τρίτη&Πέμπτη 11:00-19:00 και Σάββατο: 11:00- 15:00. 

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της έκθεσης θα δοθούν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ. 

Χορηγοί επικοινωνίας: JoinUs και followme.gr