Δοκιμάζουμε χριστουγεννιάτικα ροφήματα και φτιάχνουμε μόνες μας τον τέλειο καφέ

Απότα special ροφήματα και τα Christmas blends μέχρι τα γιορτινά μικροδωράκια, τα πάντα ‘φωνάζουν’ ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι και τόσο μακριά.
Δοκιμάζουμε χριστουγεννιάτικα ροφήματα και φτιάχνουμε μόνες μας τον τέλειο καφέ



Τα Χριστούγεννα αργούν ακόμα, σκέφτηκα. Ήταν να μην περάσω από τα Starbucks. Μία στάση για τον καθιερωμένο καφέ στάθηκε αρκετή για να αρχίσω να μετράω αντίστροφα για τις γιορτές και να φτάσω καθυστερημένη στο γραφείο.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Το μήνυμα ήταν σαφές: Στα Starbucks τα Χριστούγεννα έρχονται πάντα πρώτα. Από τα special ροφήματα και τα Christmas blends μέχρι τα γιορτινά μικροδωράκια, τα πάντα ‘φωνάζουν’ ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι και τόσο μακριά. Κι αυτό είναι κάτι που σου φτιάχνει τη διάθεση.

Αν αγαπάς τον καφέ, θεωρείς χρήσιμη την αγορά μίας καινούριας κούπας ή ενός θερμός, και φυσικά αναγνωρίζεις την αξία μίας ποικιλίας καφέ που συνδυάζει σπάνιους πεπαλαιωμένους κόκκους και κόκκους από τη Σουμάτρα, όπως ο Espresso Roast. Δύσκολο, λοιπόν, να αντισταθείς στην κούπα Christmas Moose αλλά και στον θερμός Smallworld Pollar Bear.

Ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι να διαλέξεις χριστουγεννιάτικο ρόφημα, όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ τριών: Toffee Nut Latte, Honey Almond Hot Chocolate και Gingerbread Latte. Η παράδοση θέλει να κάνω την αρχή με την κολλητή μου την Jo, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω δουλειάς, η πρώτη δοκιμή μας βρίσκει χώρια. Αυτή τη φορά όμως μαζί με τα δώρα που πήρα, προμηθευτικά τα special blends και υπόσχομαι ότι θα φτιάξω μόνη μου στο σπίτι τον πιο τέλειο καφέ. ΟΚ, με τις συμβουλές των ειδικών σε θέματα καφέ των Starbucks.

 

Christmas Special Blend

Τρία βασικά στοιχεία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, όταν παρασκευάζουμε ζεστό  καφέ στο σπίτι ή στο γραφείο:

Την ποικιλία του καφέ (χαρμάνι ή μοναδικής προέλευσης καφέ). Ανάλογα με την ώρα και το πώς θέλετε να απολαύσετε τον καφέ σας, τα Starbucks διαθέτουν πάνω από 10 διαφορετικές ποικιλίες καφέ: χαρμάνια και μοναδικής προέλευσης καφέ σε κόκκους, που ανταποκρίνονται στις γαστρονομικές σας ανάγκες. Ποικιλίες καφέ με ελαφρύ ή μεσαίο σώμα από την Λατινική Αμερική αποτελούν ιδανική επιλογή για τον πρωινό μας καφέ. Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων, μια ζεστή κούπα καφέ με το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο χαρμάνι Starbucks® Christmas Blend θα προσθέσει μια εορταστική δόση στην καθημερινότητά σας.

Την αναλογία - 2 κουταλιές της σούπας καφέ φίλτρου (10 γρ.) για κάθε 180ml νερού, είναι η ιδανική δοσολογία για έναν τέλειο ζεστό καφέ όσον αφορά στην χρήση παραδοσιακής καφετιέρας με έμβολο.

Τη μέθοδο παρασκευής - Οι ειδικοί του καφέ συμφωνούν: το καλύτερο φλιτζάνι καφέ παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας παραδοσιακή καφετιέρα με έμβολο. Τα Coffee presses παράγουν πλούσιο καφέ, με λεπτό ίζημα και πιο έντονο σώμα από ότι έχει ο καφές που παρασκευάζεται με καφετιέρα φίλτρου. Η ποιότητα του καφέ εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, επομένως συνίσταται η χρήση εύγεστου νερού βρύσης ή εμφιαλωμένου. Ζεστένετε το νερό σε σημείο βράσης και προσθέστε το στον καφέ, ανακατέψτε και αφήστε το έμβολο για τέσσερα λεπτά, πριν το πιέσετε.

Espresso

Υπάρχουν 4 θεμελιώδεις αρχές στην παρασκευή του espresso που διασφαλίζουν μια υπέροχη δόση κάθε φορά: αναλογία, άλεσμα, νερό και φρεσκάδα.

Αναλογία

Η αναλογία ενός τέλεια αλεσμένου καφέ με την κατάλληλη ποσότητα νερού διασφαλίζει ότι ο espresso θα είναι τέλειος. Η συνταγή για τον καλύτεροespresso είναι 1 ½ κουταλιά της σούπας (7γρ.) καφέ για καφέ 30ml. Η κατάλληλη δόση παρασκευάζεται σταθερά και ομοιόμορφα και γεμίζει όσο χρειάζεται το εσωτερικό του φίλτρου.

Άλεσμα

Οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ απαιτούν διαφορετικό τρόπο άλεσης. Ο espresso συγκεκριμένα απαιτεί λεπτό άλεσμα για να διασφαλίσει τη γεύση του.  

Νερό

Το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καφέ επηρεάζει την τελική γεύση του. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είναι καθαρό, φρέσκο νερό που έχει φιλτραριστεί και χωρίς πρόσθετα στοιχεία. Εάν το νερό της βρύσης σας έχει καλή γεύση, τότε είναι πολύ πιθανό να φτιάξετε έναν πολύ καλό καφέ. Διαφορετικά επιλέξτε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό. Η κατάλληλη θερμοκρασία βρασμού του νερού για να αναδυθεί το άρωμα και η γεύση του καφέ του καφέ είναι  90°-96°C. Το νερό που μένει για μεγάλη περίοδο στη μηχανή του espresso σας, υφίσταται αλλοίωση της γεύσης του, γι αυτό θα πρέπει να αντικαθίσταται συχνά με φρέσκο.

Φρεσκάδα

Η φρεσκάδα είναι σημαντική για τον καφέ όπως άλλωστε και για κάθε φρέσκο προϊόν. Οι μεγαλύτεροι εχθροί του είναι το οξυγόνο, το φως, η ζέστη και η υγρασία. Ο καφές πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Οι μηχανές espresso εξάγουν τη μέγιστη ποσότητα αρώματος του καφέ, για το λόγο αυτό συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε φρέσκους κόκκους, τους οποίους θα αλέσετε ακριβώς πριν την προετοιμασία του καφέ. Αφού ετοιμάσετε τον καφέ σας, απολαύστε τον αμέσως ή ενσωματώστε το στο ρόφημά που επιθυμείτε, ιδανικά μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να διασώσετε πλήρως όλη την έντασή του.

Επειδή ο espresso ρέει με πολύ γρήγορο ρυθμό (απαιτούνται μόνο 20 δευτερόλεπτα για την ετοιμασία του), χρειάζεστε μια καλή, δυνατή μηχανή αλέσματος για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Ο Espresso απολαμβάνεται σαν ρόφημα αλλά και αναμεμειγμένος με γάλα ή νερό, δημιουργώντας μοναδικά ροφήματα. Κάποια από τα πιο γνωστά ροφήματα είναι:

  • Caffé Latte:  espresso με φρέσκο γάλα στον ατμό και λεπτή στρώση αφρόγαλα 6  χιλιοστών
  • Cappuccino: espresso με μισό φλιτζάνι φρέσκο γάλα στον ατμό και μισό φλιτζάνι αφρόγαλα
  • Americano: espresso με ζεστό, φιλτραρισμένο νερό
  • Macchiato: espresso με ελαφριά δόση αφρόγαλα.