Η τελευταία μαύρη γάτα: Μία παράσταση που πρέπει να δεις

Το ομότιτλο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά μεταφέρεται στο θέατρο σε μία παράσταση για παιδιά, αλλά και για όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά.
Η τελευταία μαύρη γάτα: Μία παράσταση που πρέπει να δεις



Όταν έπεσε για πρώτη φορά στα χέρια μου το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, η Τελευταία Μαύρη Γάτα, ήμουν αρκετά μεγάλη για παραμύθια. Ο τίτλος όμως, και η αγάπη μου για τις αξιαγάπητες μαύρες γάτες με έκανε να θέλω να το διαβάσω. 

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα νησί, όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι έχουν βαλθεί να εξολοθρεύσουν με κάθε μέσο όλες τις μαύρες γάτες που ζουν εκεί, προκειμένου να σώσουν τον κόσμο από τη γρουσουζιά. Μετά από έναν ανελέητο διωγμό και ενώ οι κυνηγοί πιστεύουν ότι έχουν εξοντώσει κάθε γάτα, μία μαύρη γάτα παραμένει ζωντανή. Και είναι αυτή που θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα σταματήσει αυτή την παράνοια. 

Φυσικά και η ιστορία του αγαπημένου μας παραμυθά δεν είναι παρά ένας υπέροχος παραλληλισμός με την σκληρή πραγματικότητα του ρατσισμού, των γενοκτονιών και των τραγικών συμβάντων που μπορεί να προκαλέσουν οι δεισιδαιμονίες, ο φανατισμός, οι προκαταλήψεις αλλά και ο φασισμός. Η ιστορία της μαύρης γάτας δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να πορεύονται ελεύθεροι και χωρίς παρωπίδες.

Η σημαντικότερη για μένα αναφορά σε κριτικές που γράφτηκαν διεθνώς για την «Τελευταία Μαύρη Γάτα» είναι εκείνη του «Times Educational Supplement» με τίτλο «Time to think» που συνιστά το βιβλίο ως κατάλληλη εισαγωγή για τα παιδιά του δημοτικού στα θέματα της γενοκτονίας. Αυτό ελπίζω να αποδειχθεί και το έργο. Εμβόλιο κατά της προκατάληψης. Εμβόλιο κατά του ρατσισμού. Εμβόλιο κατά της γενοκτονίας. Πιστεύω ότι η θεατρική απόδοση της «Τελευταίας Μαύρης Γάτας» από μια ομάδα εμπνευσμένων, ενθουσιωδών και ταλαντούχων συντελεστών, όχι μόνο θα ψυχαγωγήσει και θα συναρπάσει αλλά θα συγκινήσει, θα εμπνεύσει, θα ευαισθητοποιήσει και μπολιάζοντας τις σκέψεις των παιδιών θα συμβάλει ίσως στο να αποτραπούν ενδεχόμενα μελλοντικά δεινά. - Ευγένιος Τριβιζάς

 

Info

ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΝ, Αμερικής 10, Κολωνάκι, 210 3612500

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σάββατο 15.45, Κυριακή 11.00 & 15.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 10 ευρώ (πλατεία), 9 ευρώ (εξώστης)