Τι θα κάνεις σήμερα στην Αθήνα: Ώρα για Πλανητάριο και Γυάλινο Κόσμο

Στο κέντρο της Αθήνας, η ζωή κινείται. Διαλέξεις, μουσικές και σεμινάρια.
Τι θα κάνεις σήμερα στην Αθήνα: Ώρα για Πλανητάριο και Γυάλινο Κόσμο



Μουσική: Απόψε στις 21:00, η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει για δεύτερη φορά στο Gazarte το «Και η παράσταση συνεχίζεται», με υλικό από την πορεία της στη δισκογραφία και στη δημιουργία μουσικής για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Συνοδοιπόροι της μεγάλης συνθέτριας στην παράσταση, είναι οι Αν. Συμβουλόπουλος (στο πιάνο), Π. Δημητρακόπουλος (στο κανονάκι), Άγγ. Παπαδάτο (στο κοντραμπάσο) και Ν. Παπαβρανούσης (στα τύμπανα). 

 

Θέατρο: Το έργο του Tennessee Williams  «O Γυάλινος Κόσμος» έκανε πρεμιέρα μόλις εχθές στο θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Καταλειφό και τη Θέμιδα Μπαζάκα.

Πρόκειται για ένα έργο «μνήμης» πάνω στους ακατάλυτους και τραυματικούς δεσμούς μιας οικογένειας , μέσα στην ταραγμένη κοινωνική περίοδο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σκιαγραφεί μοναδικά τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις, στην απομόνωση ή στην τέχνη, πλάθοντας «έναν γυάλινο, εύθραυστο κόσμο» προκειμένου να αντέξουν τη σκληρή πραγματικότητα που τους συνθλίβει.

Είσοδος;  17- 20€

 

Παιδί: Αλλά και για όσους «αγαπάνε τα άστρα». Το Πλανητάριο στις 19.30, σε προσκαλεί στην παράσταση με τίτλο «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος».  Ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με το φως, μέσα σε 40 λεπτά. Το ορατό φως δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μόνο τμήμα της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα. Από τη στιγμή, όμως, που κατασκευάσαμε τηλεσκόπια, τα οποία «βλέπουν» και σε διαφορετικά μήκη κύματος, οι αστρονομικές μας γνώσεις πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία.

Από τα μεγάλα αστεροσκοπεία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, και από την εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος στους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους, η παράσταση αυτή αναδεικνύει την σημασία που έχει το φως στην αστρονομική έρευνα, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Η προβολή προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες και είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος Φωτός - 2015. 

Είσοδος: 4-6€ 

"Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος" Trailer (2015) from Eugenides Foundation on Vimeo.

 

 

Σεμινάρια: Σήμερα ξεκινάει το σεμινάριο με θέμα «Στιλ και διακόσμηση - Από τη θεωρία στην πράξη», από τους ειδικούς της ομάδας Less Is More.

Ο κύκλος του σεμιναρίου, διαρκεί συνολικά 12 ώρες (δηλαδή, 6 δίωρες συναντήσεις), κατά τη διάρκεια των οποίων οι «μαθητές» κατανοούν τι σημαίνει μόδα, μαθαίνουν πώς να συνδυάζουν διαφορετικά στυλ και εμβαθύνουν (κάνοντας παράλληλα μια ιστορική αναδρομή) στο τι σημαίνει διακόσμηση.

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 80€, ενώ για φοιτητές και ανέργους παρέχεται ειδική έκπτωση 20%.

 

Διάλεξη: Μην το προσπεράσεις. Μας αφορά όλους. Ο τίτλος αυτής, «Κάνω extreme sport. Κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Αθήνα»

Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, δραστήριος ακτιβιστής σε θέματα προσβασιμότητας και ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, θα δώσει στις 7.30 στον χώρο εκδηλώσεων «Έβδομος», μια διάλεξη διαφορετική από τις άλλες. Θα μεταφέρει την εμπειρία του ως δραστήριος πολίτης, ως εκπαιδευτής αλλά και ως άνθρωπος που διεκδικεί το δικαίωμα να μετακινείται σε μια από τις λιγότερο φιλικές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα πρωτεύουσες στην Ευρώπη. 

«Για να κινηθείς με κάποια ασφάλεια στην Αθήνα πρέπει να προσέχεις πολύ που θα πατήσεις, πώς θα αποφύγεις την λακούβα, από πού θα σου πεταχτεί το μηχανάκι, το αυτοκίνητο, ο delivery που πάει ανάποδα στον μονόδρομο. Όταν κινείσαι με αναπηρικό αμαξίδιο είναι σα να βρίσκεσαι σε video game και μάλιστα σε προχωρημένη πίστα, πρέπει κάθε στιγμή να είσαι σε θέση να προβλέψεις την μεθεπόμενη κίνησή σου», λέει ο ίδιος προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει ένα απαίδευτο ουσιαστικά κοινό. Όλους εμάς με άλλα λόγια.

Είσοδος: Free (απαιτείται προκράτηση θέσης)