Exodos: Σήμερα η ατζέντα έχει εκθέσεις και θέατρο!

Και σεμινάριο θεάτρου και δωρεάν διάλεξη και άλλα πολλά...
Exodos: Σήμερα η ατζέντα έχει εκθέσεις και θέατρο!



Έκθεση: Σήμερα είναι τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του ζωγράφου Άλκη Πιερράκου, με τίτλο «18+7». 18 έργα από σινική μελάνη και 7 από λάδι, παρουσιάζονται από απόψε στις 20:00 στην Κourd Gallery. Πρόκειται για μια επιλογή από έργα διαφορετικών εποχών. 

Τα μεγαλύτερα, λάδια και αυγοτέμπερες είναι φιλοτεχνημένα από το 1966 μέχρι το 2009, ενώ τα  μικρότερα, gouaches και σινική μελάνη σε χαρτί, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας.  Τα έργα των τελευταίων ετών διαφοροποιούνται στη χρήση του χρώματος, αλλά και της έγχρωμης σινικής μελάνης, στοιχεία που δημιουργούν μια νέα εικαστική πραγματικότητα.

Ο καλλιτέχνης Άλκης Πιερράκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920 ενώ ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 1954. 

Είσοδος: Free

 

Μουσική:  Η σοπράνο Omo Bello, φιλοξενείται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organisation-ECHO) επιλέγει καλλιτέχνες με εξαιρετική επίδοση, οι οποίοι ως Rising Stars δίνουν συναυλίες στις αίθουσες-μέλη του δικτύου ECHO. Από το 1995 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής μέσα από το θεσμό των Rising Stars έχει συμβάλει στην ανάδειξη γνωστών, πλέον, καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. 

Στόχος της σειράς είναι να φέρει σε επαφή νέους, διακεκριμένους μουσικούς με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και να τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης προγράμματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Είναι όλοι εξαιρετικοί στο είδος μουσικής που εκπροσωπούν, και αυστηρά επιλεγμένοι από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των αιθουσών-μελών.

«Μπελκάντο: Χθες και σήμερα»

- Έργα των Vincenzo Bellini, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Ottorino Respighi, Mario Castelnuovo-Tedesco, Alfredo Catalani και Paolo Tosti

Πρόταση της Cité de la Musique του Παρισιού

Είσοδος: 5-20€

 

 

Θέατρο: Σήμερα στις 21:15, είναι η τελευταία παράσταση του έργου «Διαλέξεις Αθλιότητας», του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Θ. Παπαγεωργίου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Ο μονόλογος αφορά έναν πρόσφατα καταδικασμένο για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικό, που τώρα, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, οργανώνει διαλέξεις, με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Τα επιχειρήματα του πολιτικού στηρίζονται στην ανοχή που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στην αλαζονεία και τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε προσωπικό επίπεδο, αδιαφορώντας για τις μεθόδους που θα ακολουθήσει ο πολιτικός προκειμένου να τις ικανοποιήσει. Έτσι, για μια ακόμη φορά, ο πολίτης θα βρεθεί κατηγορούμενος, αλλά έτσι που να αμφιβάλλει κανείς για το άδικο του πολιτικού και το δίκιο του πολίτη.  Γιατί, όπως λέει και ο ήρωας στο έργο του Τσίρου, «για κανένα λόγο δεν θα δεχτώ ότι πρόδωσα κάποιον περισσότερο απ’ ότι πρόδωσε ο ίδιος τον εαυτό του». 

Είσοδος: 10-15€.

 

Σεμινάρια: Στις 16:30 το απόγευμα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδει σεµινάριο θεάτρου με τίτλο «Χωράω», σε συνεργασία µε την µονάδα απεξάρτησης «18 άνω». Τα σεµινάρια θα οδηγήσουν στο ανέβασµα µιας παράστασης που θα βασίζεται στο έργο του Oscar Wilde «Το Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο».

Οι συµµετέχοντες εκτός από τους ρόλους θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τα σκηνικά, τα κοστούµια, να επιλέξουν τη µουσική και να ρυθµίσουν τον φωτισμό.

Είσοδος: Ελεύθερη

Διαλέξεις: To Hub παρουσιάζει τη διάλεξη με τίτλο «The Simpsons and their mathematical secrets», από τον popular science Simon Singh, στις 20:00.

Οι δημιουργοί της σειράς «The Simpsons» είναι επιστήμονες (μαθηματικοί, φυσικοί και μηχανικοί υπολογιστών) με απίθανο χιούμορ. Εγκατέλειψαν την επιστήμη τους υποκύπτοντας στα θέλγητρα του Χόλυγουντ, ωστόσο ποτέ δεν έκρυψαν την έντονη αγάπη τους για τα μαθηματικά. Στη διάλεξή του, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Simon Singh θα μας «συστήσει» τους συντελεστές των Simpsons και θα αποκωδικοποιήσει το στόχο τους: θέλουν, με κάθε επεισόδιο, να εμφυσήσουν στους θεατές το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά. Στις ατάκες των Simpsons βρίσκει κανείς τους πρώτους αριθμούς Μερσέν, το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, το άπειρο, τον αριθμό π, τον Ραμανουτζάν, τον Χίλμπερτ, τον Γκάους, τον Τιούρινγκ, την τοπολογία, τη θεωρία του χάους, τη θεωρία παιγνίων.

Τα μυστικά μαθηματικά αυτών των πολυαγαπημένων καρτούν αποκαλύπτονται στην οθόνη. Και το αποτέλεσμα; Η νέα γενιά εξοικειώνεται με την pop κουλτούρα των μαθηματικών, εκτίθεται στη μαθηματική σκέψη και μαθαίνει να ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο αυτής της παρεξηγημένης επιστήμης.