Σήμερα φύγαμε για σινεμά και θέατρο!

Ενώ στο Gazarte έρχεται οΝεοϋορκέζος τζαζίσταςJonathan Kreisberg.
Σήμερα φύγαμε για σινεμά και θέατρο!



Πέμπτη σήμερα και οι πρεμιέρες δίνουν και παίρνουν. Κινηματογράφος, θέατρο και μουσικές σκηνές μας παρουσιάζουν νέο «υλικό». Θα το χάσεις;

Θέατρο: Στις 21:00, στο «Οlvio» κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Έξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Άγγελου Καλίνογλου. Το ριζοσπαστικό έργο γράφτηκε το 1921 και πρωταγωνιστούν έξι φανταστικοί χαρακτήρες, που ισχυρίζονται ότι είναι ήρωες ενός ημιτελούς θεατρικού έργου, εισβάλλουν στο θέατρο την ώρα που γίνεται πρόβα και ζητούν από τον σκηνοθέτη να ανεβάσει έργο με θέμα τη δική τους ζωή.

Αυτό που επιτυγχάνει ο Πιραντέλλο μέσω του συγκεκριμένου έργου είναι ότι εγείρει διαφωνίες και ενστάσεις ως προς το τι από όλα αυτά που παρακολουθούμε είναι πραγματικότητα και τι ψέματα. Tricky; Είναι!  

Η διάρκεια είναι 85 λεπτά.

Είσοδος: 10-15€
 

Μουσική: Το Gazarte υποδέχεται απόψε στις 21:30, τον Νεοϋορκέζο κιθαρίστα και συνθέτη Jonathan Kreisberg.  Αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαιότερα, νέα πρόσωπα στη διεθνή σκηνή της τζαζ και έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες του χώρου όπως οι Lee Konitz, Joe Locke, Dr Lonnie Smith. 

Ο προσωπικός ήχος και το στυλ του Kreisberg καθώς και η ορχήστρα του, εντάσσουν τον ακροατή σε έναν κόσμο μουσικών αυτοσχεδιασμών με δεξιοτεχνία και εφευρετικότητα. Μία βραδιά που σίγουρα θα είναι εμπειρία.

Είσοδος: 15-28€
 

Χορός: Το Nederlands Dans Theater επιστρέφει στη χώρα μας για τρεις παραστάσεις, ξεκινώντας από απόψε στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας του με το Μέγαρο Μουσικής – που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2008 – η κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού από την Ολλανδία έρχεται ξανά στην Αθήνα με τρεις χορογραφίες. Ανάμεσα σ’ αυτές, η νέα δημιουργία των Léon, Lightfoot Stop Motion. 

Είσοδος: 7,5-50€

 

Προβολές: Η Πέμπτη είναι πάντα ημέρα πρεμιέρας νέων ταινιών στους κινηματογράφους. Για σήμερα διαλέξαμε δύο εξ αυτών.

Νυχτερινός Ανταποκριτής
Ήδη από το τρέιλερ χαρήκαμε ιδιαιτέρως που θα ξαναδούμε τον Jake Gyllenhaal σε έναν ακόμα σκοτεινό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Louis Bloom, ένας μικροαπατεώνας που καταλαβαίνει ότι μπορεί να βγάλει λεφτά ως ανορθόδοξος ρεπόρτερ, κυνηγά να απαθανατίσει εγκλήματα με την ψηφιακή του κάμερα. Η γνωριμία του με τον πραγματικό υπόκοσμο του Λος Άντζελες όμως έχει το τίμημά της. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Dan Gilroy έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και είναι  υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

 

Η Μαχαιριά
Ο αγαπημένος Τουρκογερμανός σκηνοθέτης Fatih Akin, επιστρέφει με νέα ταινία στις ελληνικές αίθουσες. Το φιλμ μας μεταφέρει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη βορειοανατολική Τουρκία, όπου ένας σιδηρουργός κατορθώνει να επιβιώσει από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Χάνει ωστόσο την οικογένειά του.

Όταν όμως μαθαίνει πως οι δίδυμες κόρες του μπορεί να είναι ακόμη ζωντανές, ξεκινά ένα ταξίδι που θα τον φέρει μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
 
Ένα εξαιρετικό ταξίδι με πρωταγωνιστή τον Tahar Rahim («Προφήτης») του οποίου αξίζει να γίνουμε συνοδοιπόροι.
 

 

Free: Από σήμερα και για ένα χρόνο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσέφερε στους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη μία ημέρα την εβδομάδα δωρεάν είσοδο σε όλα του τα επισκέψιμα παραρτήματα. 

Στόχος της κίνησης αυτής, είναι η δυνατότητα για ισοτιμία στην γνώση, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Ενδεικτικά τα παραρτήματα:
Κεντρικό Κτίριο, Κουμπάρη 1
Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12 
Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3