Υπέροχοι αθηναϊκοί φούρνοι: Γιατί η νηστεία το θέλει το ψωμάκι της (Μέρος Α)

Κυκλοφορήσαμε, μυρίσαμε, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε.
Υπέροχοι αθηναϊκοί φούρνοι: Γιατί η νηστεία το θέλει το ψωμάκι της (Μέρος Α)



Φυσικά και δεν χωράνε όλοι σε ένα άρθρο. Κάθε γειτονιά έχει και τον δικό της φουρνιστό θησαυρό. Οπότε θα το πάμε σταδιακά. Ξεκινάμε με τους πρώτους πέντε που «τράβηξαν»
τη μύτη μας.

Μelo Little Bakery |Χαλάνδρι
Στην είσοδο του φούρνου, υπάρχει ένα ωραίο τραπεζάκι με δύο καρεκλίτσες. Μπαίνοντας, σε υποδέχεται η Μαρία, με την ρομαντική ποδίτσα της και πάντα χαμογελαστή. «Ό,τι έχουμε εδώ είναι χειροποίητο και η πρώτη μας ύλη είναι αγνή από την ελληνική γη».

Τα ράφια κοσμούν γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες, μαρμελάδες, μέλι, κρασί, λάδι. Το μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του μαγαζιού, είναι γεμάτο γλυκίσματα, κέικ, κουλουράκια και μπολ με ξηρούς καρπούς. Οι βιτρίνες έχουν λίγα και καλά πράγματα. Κοτόπιτα, χορτόπιτα, κουρού, σαντουιτσάκια light με τόνο. 

Καρελά & Κορδελιού 4, Χαλάνδρι | 210 6857041

Καρράς | Άγιος Στέφανος
Ο φούρνος αυτός, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 90 χρόνια. Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Καρρά, συνεχίζει να φουρνίζει με αγάπη και μεράκι.

Η μυρωδιά του ξυλόφουρνου σε τραβάει σα μαγνήτης. Ο Νίκος και ο Αντώνης, κρατώντας την παράδοση και τιμώντας την ιστορία τους, εξακολουθούν να παράγουν αυθεντικό χωριάτικο ψωμί με χοντρό αλεύρι. Αν μπεις, μην αντισταθείς. Πάρε και λίγο τσουρεκάκι με το μέτρο.

Λ. Μαραθώνος 58, Άγιος Στέφανος | 210 6217762  

Λυκαβηττός | Κολωνάκι
Στην οδό Δεινοκράτους βρίσκεται ένας φούρνος που ζυμώνει και φουρνίζει αδιαλείπτως από το 1988. Το ζεύγος Ισκιδάκη ξέρει από καλό ψωμί και  ποιοτικές πρώτες ύλες. 

Εκεί θα βρεις διαφόρων ειδών ψωμάκια με ειδικότητα στις γερμανικές συνταγές. Όλα τα προϊόντα που παρέχουν είναι χειροποίητα. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα ολόφρεσκα σάντουιτς με προσούτο  και θα με θυμηθείς.

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι |210 7211348

Μαμά Ψωμί | Κουκάκι
Η Ραλλού κι ο Γιώργος ειδικεύονται στο βιολογικό ψωμί. Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούν αλεύρι από το Λυγουριό που αν το δοκιμάσεις θα γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Δεν θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα, γιατί όπως δηλώνουν και οι ίδιοι προτιμούν την ποιότητα από την ποσότητα. Κι επειδή αυτό το «καλλιτεχνικό» ζευγάρι, έχει φαντασία που καλπάζει, μην ακολουθήσεις την πεπατημένη. Δοκίμασε το ψωμί ολικής με καρύδι και ξερό σύκο. Αν γίνεται; Φυσικά και γίνεται.

Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι| 210 9227686

Πνύκα |Παγκράτι (και όχι μόνο)
Άνοιξε το 1981 στο Σύνταγμα. 18 χρόνια μετά, η έδρα  μεταφέρθηκε στο Παγκράτι όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Το 2001 άνοιξε  ένα ακόμα κατάστημα στα Εξάρχεια και το 2012, πέρασε τα ελληνικά σύνορα και ιδρύθηκε παράρτημα στη… Βιέννη της Αυστρίας.

Η οικογένεια Κότσαρη βραβεύτηκε το 2009 από το Γαστρονόμο για το ψωμί ολικής αλέσεως. Ψωμάκι κι άλλα πόσα καλούδια και αρτοπαρασκευάσματα για να θυμηθείς τι σημαίνει ποιοτικό προϊόν. 

Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, μία βόλτα από εκεί θα σου δώσει πολλούς λόγους για να επιστρέψεις.

Πετράκη 24, Σύνταγμα| 210 3245162
Πρατίνου 13, Παγκράτι| 210 7251941      
Τοσίτσα 26, Εξάρχεια| 210 3812817
LandsKrongasse 1-3, Βιέννη,Αυστρία | +43(0)12521621 (αν βρεθείς ποτέ και λησμονήσεις τη μαμά- πατρίδα)