Κάνε τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι μαζί με το παιδί σου!

Πώς θα κάνεις το παιδί σου να σε βοηθήσει στο νοικοκυριό.
Κάνε τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι μαζί με το παιδί σου!



Είτε έχεις ένα είτε τέσσερα παιδιά, μανούλα, πρέπει να το πάρεις απόφαση. Οι δουλειές στο σπίτι δεν γίνεται να μην είναι μέρος της καθημερινότητάς σου. Από το μάζεμα των παιχνιδιών, μέχρι το μαγείρεμα για το μωρό, όλα περνάνε από το χέρι σου και, ας μην γελιόμαστε, όσο πρόθυμος και αν είναι ο σύζυγος σου να βοηθήσει, τον πρώτο λόγο τον έχεις και θα τον έχεις για πάντα εσύ!

Όμως επειδή στην ζωή τίποτα δεν είναι εύκολο και όλα χρειάζονται προσπάθεια, καλό θα είναι να το πάρεις κατ’ αρχήν απόφαση και στη συνέχεια να προσπαθήσεις να το διασκεδάσεις. Για να γίνει αυτό, ένας από τους τρόπους είναι να βάλεις από νωρίς στο παιχνίδι το παιδί σου, ανεξάρτητα από το φύλο του και την ηλικία του. Αυτό είναι το κλειδί για την οικογενειακή σας ισορροπία, την ευτυχία και την ηρεμία στο σπίτι, αλλά και για την ευτυχία του παιδιού σου στην ενήλικη ζωή του. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει ότι έχει κάποιες βασικές υποχρεώσεις, τότε με την είσοδό του στην ενήλικη ζωή θα γνωρίζει ήδη ότι τίποτα δεν μπορεί να του προσφερθεί απλόχερα, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει για αυτό, ενώ παράλληλα εκπαιδεύετε σε ένα υπεύθυνο και ανεξάρτητο άτομο. Ειδικά εσύ που έχεις τον γιο, τον μονάκριβο, σε παρακαλώ, μην τον κακομαθαίνεις βάζοντάς του μέχρι και τα παπούτσια, και ας είναι 5 χρονών!

Από την Μπέτυ Σύγγελου

Ξεκίνα λοιπόν νωρίς και μοίρασε αρμοδιότητες. Ναι, το 2 χρονών παιδάκι σου μπορεί να μαζέψει όλα του τα παιχνίδια μέσα σε ένα κουτί. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι εσύ είσαι το παράδειγμα για αυτό. Δείξε πνεύμα συνεργασίας, πρότεινέ του να το κάνετε μαζί, παρά να του δίνεις τις κλασικές εντολές που δεν οδηγούν πουθενά: «Μάζεψε τώρα τα παιχνίδια σου!».

Να είσαι συγκεκριμένη σε αυτό που ζητάς. Οι γενικότητες δεν βοηθούν κανένα, πόσο μάλλον ένα παιδί 3 ετών που χρειάζεται σίγουρα την δική σου καθοδήγηση. Πάντα με ευγενικό τρόπο, ζήτησέ του να πάει το άδειο πιάτο του στον νεροχύτη. Ξέχνα τις φωνές και τις άναρθρες κραυγές. Το παιδί θέλει ηρεμία και επεξήγηση για το καθετί.

Βάλτε πλυντήριο μαζί, απλώστε τα ρούχα και μαζέψτε τα όταν στεγνώσουν. Θα εκπλαγείς από το πόσο πρόθυμο θα είναι να σε βοηθήσει. Φυσικά μην ξεχνάς ότι πρέπει να είσαι πάντα παρούσα και να εξηγήσεις στο παιδί σου ότι αυτό είναι κάτι που θα το κάνετε πάντα μαζί.

Βάλε δυνατά την μουσική και κάνε την ώρα του μαζέματος, ώρα χαράς. Βρες το αγαπημένο τραγούδι, παιδικό η όχι, του παιδιού σου και πρότεινέ του ότι μέχρι να τελειώσει αυτό εσείς θα πρέπει να έχετε μαζέψει όλα τα παιχνίδια μέσα στο κουτί.

Αγόρασε αυτοκόλλητα επιβράβευσης και χάρισέ του ένα όταν τελειώσετε. Να είσαι σίγουρη ότι θα περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη φορά που θα πάρει το αυτοκόλλητο- βραβείο του. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι είναι απαγορευτικό να επιβραβεύεις το παιδί σου με φαγητό ή χρήματα.

Να είσαι πάντα ευγενική και μην ξεχνάς να λες ευχαριστώ και παρακαλώ. Τα παιδιά χρειάζονται να ακούν συχνά ευγενικές λεξούλες και όσο πιο συχνά τις επαναλαμβάνεις τόσο πιο σύντομα θα τις χρησιμοποιεί και αυτό στην καθημερινότητά του.