Τα διαφορετικά είδη τηγανιού που χρειάζεσαι στην κουζίνα σου

Από το τηγάνι – γκριλ μέχρι το τηγάνι σοταρίσματος, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να μεγαλουργήσεις.
Τα διαφορετικά είδη τηγανιού που χρειάζεσαι στην κουζίνα σου



Ένα τηγάνι δεν είναι ποτέ αρκετό και αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεις μόνο όταν μπαίνεις για τα καλά στην κουζίνα. Αν αποφάσισες να συσφίξεις τις σχέσεις σου με τη μαγειρική, θα καταλάβεις σύντομα ότι κάθε τηγάνι εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς. Από το τηγάνι – γκριλ μέχρι το τηγάνι σοταρίσματος, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να μεγαλουργήσεις.  

Σημείωση προς αρχάριους: Γιατί τα τηγάνια μπορεί να διαφέρουν αρκετά στο βάρος, την εμφάνιση και την τιμή; Ένας μεγάλος παράγοντας είναι το υλικό. Τα πρωτεύοντα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των τηγανιών είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός και το μαντέμι.

Κατσαρόλα – τηγάνι

Το όνομά του σε προδιαθέτει για comfort food, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο τηγάνι κατσαρόλα μπορείς να μαγειρέψεις εύκολα και κρέας. Ανάλογα με τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο, αυτό το είδος τηγανιού μπαίνει στον φούρνο για να ψήσεις φαγητό και χρησιμοποιείται επίσης ως σκεύος σερβιρίσματος.

Γκριλιέρα

Το τηγάνι γκριλιέρα μπορεί να έχει λείο πάτο ή με ραβδώσεις. Στη δεύτερη περίπτωση μιμείται την εμφάνιση αλλά και τη λειτουργία της υπαίθριας σχάρας. Είναι ιδανικό για να ψήσεις κρέας, ψάρι, λαχανικά και γενικά οτιδήποτε θα έβαζες στο γκριλ. Αν έχει λείο πάτο μπορείς να φτιάξεις ακόμα και pancakes.

Κατσαρολάκι

Αν και υπάρχει σε διάφορα μεγέθη, θα το βρεις κυρίως σε μικρό μέγεθος με ιδιαίτερα μακριά λαβή. Αυτό το τηγάνι δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σου αφού οι χρήσεις του είναι πολλές, από το λιώσιμο του βουτύρου και το ζέσταμα υγρών, μέχρι το βράσιμο ζυμαρικών. Παραδόξως, δεν είναι το πιο κατάλληλο για να φτιάξεις σάλτσες.

Saucier

Αν και μοιάζει με το τηγάνι – κατσαρολάκι, το saucier είναι πιο χαμηλό και κυκλικό. Σε αυτό το τηγάνι θα φτιάξεις εύκολα τις σάλτσες σου, αφού το σχήμα του βολεύει στο ανακάτεμα και επίσης δεν έχεις τον φόβο να ‘αρπάξουν’.

Wok

Δεν γίνεται να δηλώνεις λάτρης της ασιατικής κουζίνας και να μην έχεις προμηθευτεί ένα wok. Αυτό το τηγάνι έχεις πολλές χρήσεις και θα σε βοηθήσει να κάνεις stir fry πιάτα ή dumplings.

Τηγάνι σοταρίσματος

Πρόκειται για ένα μεγάλο, ρηχό τηγάνι με επίπεδο πυθμένα και ίσιες πλευρές. Η μεγάλη του επιφάνεια το καθιστά ιδανικό για να αραιώσεις σάλτσες και να σοτάρεις το κρέας, μιας και η θερμότητα διαχέεται ομοιόμορφα. Το σχήμα του αποτρέπει τα υγρά από το να πετάγονται δεξιά και αριστερά.

Τηγάνι

Μπορεί να το μπερδέψεις με το τηγάνι σοταρίσματος, αλλά η βασική τους διαφορά είναι οι πλευρές – το τηγάνι έχει λοξές πλευρές. Αυτή η διαφορά είναι που κάνει το τηγάνι ιδανικό για ομελέτες και stir fry πιάτα, αφού μπορείς να χρησιμοποιείς σπάτουλα και κουτάλι.