Τα πέντε νησιά που πρέπει να επισκεφτείς μέσα στον Ιούνιο

Ικαρία, Κουφονήσια, Γαύδος, Δονούσα και Ελαφόνησος.
Τα πέντε νησιά που πρέπει να επισκεφτείς μέσα στον Ιούνιο



Καλοκαιράκι και ξεκίνησες από τώρα τα πλάνα σου για τις διακοπές. Πριν πάρεις όλη σου την άδεια όμως τον Αύγουστο, υπάρχουν κάποιοι νησιωτικοί "θησαυροί" που για να τους ευχαριστηθείς, πρέπει να τους δεις άλλη εποχή. Και καταλληλότερη είναι αυτή του Ιουνίου.

Κουφονήσια
Όσοι τα έχουν επισκεφτεί μιλούν για έναν επίγειο παράδεισο. Είναι το σύμπλεγμα των δύο νησιών που ξεχνάς το ρολόι σου και χάνεσαι στο πράσινο των νερών και το λευκό των σπιτιών. Το Κάτω Κουφονήσι με έκταση 3,9 τ.χλμ, βρίσκεται νότια του Άνω Κουφονησίου και είναι σχεδόν ακατοίκητο. Καραβάκι περνάει καθημερινά από το πολιτισμένο Πάνω Κουφονήσι και σε αφήνει στο απόλυτο τίποτα της φύσης.

Για μπανάκι στην Ιταλίδα και το Πορί (ανακάλυψε τις σπηλιές που υπάρχουν από πίσω), για πρωινό πέρνα μια βόλτα από το "Φούρνο της Γιωργούλας" (όλα σπιτικά και παραδοσιακά), στον "Καπετάν Νικόλα" για φρεσκότατο ψαράκι (και λαχταριστά θαλασσινά) και το βράδυ για ποτάκι στο Σορόκο ή το Μύλο. Σε πολύ ωραία spot και τα δύο και με super cocktails. Aν θες βέβαια ξενύχτι μέχρι το πρωί, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο En Plo.

Δονούσα
Συνεχίζουμε κυκλαδίτικα. Το πειρατικό ορμητήριο του Μεσαίωνα, είναι το καταλληλότερο μέρος για να περιηγηθείς στις ομορφιές της φύσης, να "λιαστείς" στις χρυσές αμμώδεις παραλίες, να ξεχάσεις το χρόνο. Η Δονούσα δεν χρειάζεται αυτοκίνητο, γιατί το τοπικό λεωφορειάκι εκτελεί δρομολόγια που καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση του νησιού, καθημερινά. Θα χρειαστείς όμως μια σκηνή και να αφήσεις τα ταμπού στο σπίτι. Θα στήσεις στο Λιβάδι (προσοχή χρειάζεται περίπου μισή ώρα περπάτημα) και θα κατασκηνώσεις ελεύθερα στον παράδεισο των γυμνιστών.

Είναι το νησί των μονοπατιών και των "ανακαλύψεων". Οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις πατατάτο (κρέας κοκκινιστό με πατάτες) και γιαπράκια (ντολμαδάκια). Για μοναδική θέα και καταπληκτικά πιάτα, αναζήτησε την Tζι-Tζι Ταβέρνα αλλά και τον "Μήτσο". Για ποτάκι ή καφέ θα πας στο πιο cool μέρος του νησιού, το Corona Borealis. 

Όπου δε, πετύχεις τη "λάντζα" (βάρκα ντόπιων), ανέβα. Θα σε πάει στα μυστικά και δύσβατα μέρη του νησιού.

Γαύδος
Επόμενη στάση, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Τρεις περίπου ώρες απ' τα Σφακιά, με ένα καράβι που θυμίζει πειρατικό και έπιασες Γαύδο. Παίρνεις το λεωφορείο, σχεδόν αγκαλιασμένη με τον διπλανό σου και πας στον Αη-Γιάννη. Με λίγο περπάτημα, όλο και κάποιον κέδρο θα βρεις να στήσεις από κάτω του. 

Το μέρος- φυλακή του πολυμήχανου Οδυσσέα (αφού ταυτίζεται με την Ωγυγία, όπου η Καλυψώ τον κρατούσε αιχμάλωτο) είναι ο καλά κρυμμένος παράδεισος της Ευρώπης. Είναι ο τόπος που νομίζεις ότι μπορεί να πιάσεις τα αστέρια στον πεντακάθαρο ουρανό, που ο ήλιος καίει πολύ, που το σώμα περιφέρεται γυμνό, που μοιράζεσαι το τραπέζι με άλλες παρέες στην ταβέρνα του Κώστα και της Σοφίας. Ο τόπος που το κινητό μπαίνει στη βαλίτσα και δεν ξαναβγαίνει.

Η Γαύδος είναι τελικά το νησί που θα γνωρίσεις ανθρωπους που έχουν δει τη ζωή αλλιώς.

Ικαρία
Αυτό το νησί είναι έρωτας. Είναι το νησί της Ελευθερίας. Η ελληνική σημαία που δεσπόζει στο λιμάνι, μαρτυρά αυτό ακριβώς. Κάποτε ήταν τόπος εξορίας. Σήμερα είναι τόπος χαράς. Πανηγύρια (σαν αυτά δεν έχεις ζήσει άλλα), φιλόξενοι ντόπιοι, άγρια ομορφιά. Εκεί που το κύριο μεταφορικό μέσο είναι το οτοστόπ (τον Αύγουστο δυστυχώς πια, κυκλοφορούν και Cayenne) και που ο χρόνος δεν έχει καμία απολύτως αξία.

Αν βρεθείς μια φορά επιστρέφεις. Για το γλέντι των πανηγυριών, για το μπισκοτόγλυκο, για τη Μεσακτή, για τα μπαράκια του Χριστού στις Ράχες, για το ποτάμι του Να.

Ζήσε το τώρα, πριν γίνει (τελείως) mainstream.


 

Eλαφόνησος
Βρίσκεται κάτω από την Πελοπόννησο και όσοι έχουν πάει μιλούν για τον εξωτικό Σίμο σαν να βρέθηκαν στις Μαλδίβες. Η διπλή παραλία σε κάνει να νιώθεις ναυαγός, ανοίγεις τα μάτια σου στη θάλασσα και τα μάτια δεν τσούζουν, περπατάς στη χρυσαφένια αμμουδιά, τρως από την καντίνα του camping και αράζεις στη σκηνή σου ολημερίς, γιατί το μόνο που έχεις να κάνεις είναι... αυτό.

Το νησί δεν έχει πολλά να εξερευνήσεις, αλλά η γύρω περιοχή (μια βολτίτσα στην υπέροχη Μονεμβασια επιβάλλεται) μπορεί να μετατρέψει το ταξίδι σου σε εξαιρετικό trip. 

Για φαγητό, δοκίμασε το Κουζίνι (για ιδιαίτερες γεύσεις) και τον Μπούκα για αστακομακαρονάδα.

 

Μέχρι να φύγεις όμως, δες εδώ ποιες είναι οι ωραιότερες παραλίες της Αττικής για να κάνεις τη βουτιά σου.