Τα μπαρ που έκαναν την Αμερική σπουδαία

Ποια μαγαζιά άφησαν το σημάδι τους στην Ιστορία της Αμερικής;
Τα μπαρ που έκαναν την Αμερική σπουδαία



Η Christine Sismondo, συγγραφέας του America Walks into a Bar: A Spirited History of Taverns and Saloons, Speakeasies and Grog Shops πέρασε πέντε χρόνια διασχίζοντας την Αμερική για να εντοπίσει τα μαγαζιά που άφησαν ιστορία. Από την ταβέρνα που ο George Washington διασκέφτηκε για την αμερικανική ανεξαρτησία και τη σκηνή που Bob Dylan έκανε το πρώτο του ξέσπασμα μέχρι το μπαρ που ξεκίνησε το gay pride, η συγγραφέας παρουσιάζει τα μαγαζιά που άφησαν το σημάδι τους στην αμερικανική ιστορία.

 

City Tavern, Philadelphia

Το 19774 η ταβέρνα έγινε το σημείο συγκέντρωσης για τους συνέδρους που ερχόντουσαν να παρακολουθήσουν το First Continental Congress, ενός σώματος αποτελούμενου από εκπροσώπους από όλες τις αποικίες (εκτός της Georgia). Οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των John Adams και George Washington δούλευαν πάνω στον σχηματισμό ενός σχεδίου διακυβέρνησης για το νέο έθνος.

Cafe Wha?, New York City

Με τους Bob Dylan, Bruce Springsteen και Bill Cosby να είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που πέρασαν από τη σκηνή του Wha, το μπαρ θεωρείται πλέον ως ένα από τα πιο θρυλικά της Αμερικής. Το  Wha ξεκίνησε το 1950 ως ένα στέκι της Beat Generation, έως ότου, σύμφωνα με  τη λαϊκή παράδοση, ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 1961, ο Dylan ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μερικά κομμάτια του Woodie Guthrie. Στα χρόνια που πέρασαν, το Wha έγινε το σημείο αναφοράς για πολλούς ροκ σταρ.

The Horse You Came in On Saloon, Baltimore

Φημολογείται ότι ήταν το τελευταίο μέρος που βρέθηκε ο Edgar Allan Poe. Λίγο μετά την έξοδό του από το μπαρ, ο ποιητής κατέρρευσε στον δρόμο και προφανώς πέθανε λίγες ώρες μετά. Έως και σήμερα, οι bartenders αφήνουν ένα σφηνάκι ουίσκι στο κλείσιμο του μαγαζιού, προς τιμήν του Edgar, πιστεύοντας ότι κυκλοφορεί το φάντασμά του.

The Green Mill, Chicago

Η ιστορία του Green Mill πάει πίσω στο 1907, και παρόλο που λέγεται ότι κάποτε βρέθηκε εκεί ο Charlie Chaplin, το μαγαζί είναι περισσότερο γνωστό για τα κατορθώματα της μαφίας την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Ο Jack “Machine Gun” McGurn, ένας υπάλληλος του Al Capone που φέρεται να ήταν ο αρχηγός του St. Valentine’s Day Massacre (μία επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα έξι δολοφονίες) είχε μετοχές στο club, ενώ ο Capone προτιμούσα να χαλαρώνει πίνοντας και ακούγοντας τον αγαπημένο του τραγουδιστή Joe E. Lewis.

Pinkie Master’s, Savannah

Ο κυβερνήτης Jimmy Carter ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος από αυτό το μπαρ. Αργότερα, οι «πρεσβύτεροι» του μπαρ αποκάλυψαν ότι προσπάθησε και ο Al Gore να μιμηθεί τον Carter, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Stonewall Inn, New York City

Λίγα είναι τα μπαρ που είναι συνώνυμα με κινήματα, όπως το Stonewall Inn, ένα LGBT bar που συνεχίζει να ευδοκιμεί έως σήμερα. Το 1969 το μαγαζί διαμόρφωνε τη δική του ιστορία σε μία εποχή που ήταν παράνομο για τα μπαρ να σερβίρουν τους ομοφυλόφιλους.

Absinthe House, New Orleans

Ο θρύλος λέει ότι ο Andrew Jackson και ο πειρατής Jean Lafitte βρήκαν το σχέδιο για να νικήσουν στη μάχη της Νέας Ορλεάνης σε αυτό το σαλούν, το οποίο χτίστηκε το 1806 στην καρδιά της γαλλικής συνοικίας.

Round Robin Bar, Washington DC

Σπίτι του ηδύποτου μέντας και γενέτειρα του όρου «πολιτικό λόμπι», αυτό το μπαρ ξενοδοχείου έχει τις ρίζες του πίσω στο 1850. Φημίζεται ότι ο όρος “lobbying” οφείλεται στην τακτική του Ulysses S. Grant να πίνει το μπράντι του στο λόμπι, καθώς οι πολιτικά υποκινούμενοι δικηγόροι συναγωνίζονταν για την προσοχή του.