Nutelasagna: Το επιδόρπιο που έχει κάνει τη Νέα Υόρκη να παραμιλάει

Η chef και συνιδιοκτήτρια του Robicelli's Bakery, Allison Robicelli, μας εξηγεί τι είναι επιτέλους αυτό το επιδόρπιο που προκάλεσε θύελλα στο διαδίκτυο.
Nutelasagna: Το επιδόρπιο που έχει κάνει τη Νέα Υόρκη να παραμιλάει



Μία ανανέωση στο newsfeed του Instagram ήταν αρκετή για να πέσει το μάτι μου πάνω σε μία φωτογραφία που έκανε το σαλάκι να τρέξει χωρίς δεύτερη σκέψη. Nutelasagna: Πλούσια, κρεμώδης και γλυκά λαζάνια σερβίρονται σε έναν φούρνο της Νέας Υόρκης.  Κάνοντας μία γρήγορη έρευνα διαπίστωσα ότι αυτό το λαχταριστό επιδόρπιο, του οποίου την ύπαρξη μάθαινα για πρώτη φορά, είχε σαρώσει το Internet και είχε ξεπουλήσει μέσα σε δύο ημέρες – με τους Νεοϋρκέζουνς να σχηματίζουν ουρά από τις 8 το πρωί προκειμένου να αποκτήσουν ένα κομμάτι.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Ηθικοί αυτουργοί οι  ιδιοκτήτες του Robicelli's Bakery στη Νέα Υόρκη και ανδρόγυνο, Allison και Matthew Robicelli. Το καλύτερο; Στο μαγαζί εργάζεται και ένας Έλληνας, όπως μου είπε η Alison. Τι λέει, λοιπόν, για το διάσημο γλυκό της; «Το  Nutelasagna αποτελείται από στρώσεις φρέσκων βουτυρένιων λαζανιών, με custard εμπνευσμένη από cannoli, Nutella ganache και φουντούκια ψημένα και αλατισμένα. Στο τέλος, μπαίνει μία στρώση σπιτικών marshmallows, στη συνέχεια ψήνεται και το επιδόρπιο ολοκληρώνεται με επιπλέον Nutella και φουντούκια» εξηγεί η Alison δημιουργώντας μικρές εκρήξεις στους σιελογόνους αδένες μας.

Πέρυσι, ήταν η χρονιά των υβριδικών γλυκών (βλέπε το Μπουγατσάν του Κοπαράνη) και η αλήθεια είναι ότι το Nutelasagna θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά. «Ξεκίνησε ως σάτιρα στα mush-ups foods και στο γεγονός ότι τα media ψάχνουν το ‘Νέο Cupcake’. Οπότε κάναμε μία χαζή λίστα όλων όσων θα μπορούσαν να γίνουν το επόμενο cupcake και ένα από αυτά που γράψαμε ήταν το noodle kugel – μία ιουδαϊκή ψητή πουτίγκα που περιέχει γλυκό farmer’s cheese, σταφίδες και noodles. Λόγω της ιταλικής καταγωγής μου, αποφασίσαμε να κάνουμε μία αναπροσαρμογή στα λαζάνια της γιαγιάς μου και χρησιμοποιήσαμε Nutella αντί για σάλτσα ντομάτας, κρέμα cannoli αντί για ρικότα και σπασμένα φουντούκια στη θέση του τυριού Romano. Προσθέσαμε το marshmallow στο τέλος για λίγη επιπλέον γλυκύτητα, καθώς προσπαθήσαμε να μην το κάνουμε πολύ γλυκό, οπότε εξισορροπείται πολύ ωραία με την πλούσια γεύση των φουντουκιών» περιγράφει η chef.

Μετά από αυτή την περιγραφή δεν είναι να απορεί κανείς γιατί έγινε όλο αυτό το buzz στο διαδίκτυο. «Είναι τρελά νόστιμο. Στην αρχή το πουλούσαμε σαν κάτι πιο special  στον φούρνο και οι λίγοι άνθρωποι που το δοκίμασαν συνέχιζαν να μιλούν για αυτό μέχρι που κάποια στιγμή άρχισαν να τηλεφωνούν διάφοροι και να μας ρωτούν αν το φτιάχνουμε, μετά από μήνες που το είχαμε πρωτοβγάλει. Αποφασίσαμε να το εντάξουμε στο χριστουγεννιάτικο μενού, μιας και η παράδοση θέλει τα σπίτια των Ιταλο-αμερικάνων να έχουν λαζάνια. Κάποιος το πόσταρε στο Internet και διαδόθηκε αμέσως. Μάλλον ο κόσμος συμφωνεί στο ότι φαίνεται υπέροχο» προσθέτει.

Με έναν καινούριο χρόνο να απλώνεται μπροστά μας, είναι αναμενόμενο να περιμένουμε την εμφάνιση νέων τάσεων. Και η Νέα Υόρκη είναι αναμφισβήτητα το μέρος από όπου ξεκινούν οι περισσότερες. «Στη Νέα Υόρκη βλέπουμε πολλούς chef να αρχίζουν να εστιάζουν σε casual concepts, παίρνοντας τροφές υψηλής ποιότητας και κάνοντάς τες κάπως πιο προσιτές».

Το Robicelli's Bakery είναι ένας φούρνος αμερικάνικου στιλ με διεθνής επιρροές. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε μία πολυπολιτισμική γειτονιά, οι ιδιοκτήτες έχουν να κάνουν με διαφορετικούς ουρανίσκους και ενδιαφέροντα συστατικά στα παντοπωλεία. «Φτιάχνουμε cupcakes, μπισκότα, brownies, πίτες και πολλά άλλα, αλλά αναμειγνύουμε τις γεύσεις που δοκιμάσαμε καθώς μεγαλώναμε σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο τσουκάλι» καταλήγει η Alison. Μόλις προσθέσαμε ακόμα έναν must – do στο ταξίδι μας στη Νέα Υόρκη.

 

Το βιβλίο μαγειρικής Robicelli's: A Love Story, With Cupcakes είναι διαθέσιμο προς πώληση στο
Penguin/Viking Studio.

Info

Robicelli's Bakery
Wholesale/Retail
9009 5th Avenue, Brooklyn NY 11209