Στιγμές λογοκρισίας στην ελληνική τηλεόραση

Μην παραξενεύεσαι που το Mega Κύπρου έκοψε σκηνές από την Εθνική Ελλάδος.
Στιγμές λογοκρισίας στην ελληνική τηλεόραση



Καθόλου εντύπωση δεν μας έκανε η είδηση που διαβάσαμε σήμερα το πρωί. Το Κυπριακό Mega, λέει, «έκοψε» σκηνή από το τελευταίο επεισόδιο της «Εθνικής Ελλάδος» επειδή έκρινε ότι είναι αρκετά τολμηρή. Όπως αναφέρει το entertv, πρόκειται για τη σκηνή με την ομοφοβική επίθεση που δέχεται ο προπονητής της σειράς, δηλαδή ο Γιώργος Καπουτζίδης. Ο ίδιος μάλιστα έχει ενημερωθεί για την παρέμβαση του καναλιού στη σειρά του και εμείς αναμένουμε την ενδεχόμενη αντίδρασή του. 

Μέχρι τότε, θυμόμαστε μερικές μόνο από τις στιγμές που η ελληνική τηλεόραση μας έκανε να νιώθουμε ότι ζούμε στον Μεσαίωνα.  

Κλείσε τα μάτια παιδί μου! 

Εννοείται ότι δεν θα ξεχάσουμε το gay Παπακαλιάτικο φιλί στο «Κλείσε τα Μάτια», το 2003. Μπορεί το φιλί να μην κόπηκε αλλά το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Mega, όμως το κανάλι δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ είχε κρίνει το 2006 ότι η απόφαση του ΕΣΡ δεν είχε νόμιμη αιτιολογία και ότι η παρουσίαση σκηνής, στην οποία εκφράζεται απλώς η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει την απαγορευμένη από το Σύνταγμα χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη των τηλεοπτικών εκπομπών.

Απορούμε, πάντως πώς τους ξέφυγε το πρώτο gay προ Παπακαλιάτη φιλί της ελληνικής τηλεόρασης στη σειρά «Θύματα Ειρήνης».

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης είναι επιθετικός και γκέι 

Ούτε τον Μπομπ Σφουγγαράκη δεν άφησε ήσυχο το ΕΣΡ κάνοντάς μας να γελάμε και να κλαίμε παράλληλα με το σκεπτικό του. Το 2007, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατήγγειλε ότι το πρόγραμμα που προβάλλεται στο «Channel Nine» περιέχει σκηνές βίας ενώ ο Μπομπ έχει… συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό. Ότι δηλαδή υπονοείται ότι τα έχει με τον Πάτρικ και ότι δεν είναι απλά δυο καλοί φίλοι. 

Λογοκρισία χωρίς σύνορα

Ποιος δεν θυμάται τον χαμό που είχε γίνει το 2008 με την ΕΡΤ και τον Στέλιο Κούλογλου; Οι εκπομπές του γνωστού δημοσιογράφου «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» και «Θεματική Βραδιά» κόπηκαν για πολιτικούς λόγους μιας και ο ίδιος είχε προγραμματίσει έρευνα για τη γενιά των 700 ευρώ. Η διοίκηση είχε ζητήσει τη ματαίωση του ρεπορτάζ αλλά εκείνος δεν φαίνεται να πτοήθηκε. 

Sex and the city αλλά για φιλιά ούτε λόγος 

Ήταν 2012, στη μία μετά τα μεσάνυχτα όταν βλέπαμε στο Star Channel την ταινία «Sex and the city». Αν την έχεις δει θα ξέρεις ότι κάπου προς το τέλος, ο Stanford δίνει ένα πεταχτό πρωτοχρονιάτικο φιλί στο στόμα με τον αιώνιο εχθρό του Anthony. E όπως φαντάζεσαι αυτό το φιλί δεν το είδα ποτέ. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ήταν η μοναδική στιγμή που έδειχνε ότι οι δύο αυτοί χαρακτήρες τα φτιάχνουν. Κάποιος, λοιπόν, που θα έβλεπε ξαφνικά το sequel στο οποίο παντρεύονται, δεν θα ήξερε πότε έγινε τι. 

Η ΕΡΤ απολογείται για το Downton Abbey 

Πάλι το 2012, η ΝΕΤ άρχισε να προβάλει τη σειρά «Downton Abbey» και από το πρώτο κιόλας επεισόδιο «έκοψε» το φιλί μεταξύ ενός δούκα και του υπηρέτη του. Μετά τον μικρό διαδικτυακό χαμό που έγινε, η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής: «Η ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τη δραματουργική εξέλιξη, δεν λογοκρίθηκε. Το φιλί δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων». Το έπαιξε σε επανάληψη –χωρίς λογοκρισία- στη μία μετά τα μεσάνυχτα. 

Κομμένα τα φιλιά στο Glee 

Ένα λεσβιακό φιλί έκοψε ο Alpha το 2013 από τη διάσημη σειρά «Glee». Συγκεκριμένα, ήταν η στιγμή που η Brittany και η Santana ήταν ξαπλωμένες στο κρεβάτι και φιλήθηκαν.  

Χωρίς Ενημέρωση

Ούτε ο διάλογος του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη που έγινε στη ΝΕΤ το 2012 άρεσε στη διοίκηση και έτσι η «Πρωινή Ενημέρωση» κόπηκε σε μία νύχτα. Οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν στην εκπομπή τους τα πορίσματα των ιατροδικαστών που διέψευδαν τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια για την υπόθεση των βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ. Ορίστε και το επίμαχο βίντεο: 

Ο τότε Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής Πρωινή Ενημέρωση της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Διάβασε ΕΔΩ για τους gay χαρακτήρες στην ελληνική τηλεόραση.