Shonda Rhimes: Αυτή είναι η ισχυρότερη γυναίκα της Αμερικανικής τηλεόρασης

Έχει τη δική της ημέρα στην τηλεόραση, όπου προβάλλονται μόνο δικές της σειρές, την εταιρία παραγωγής της Shondaland ως ένα από τα μεγαλύτερα brand του Hollywood και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της Αμερικανικής τηλεόρασης, το Grey’s Anatomy. Και το Scandal. Και το καινούριο How to Get Away With Murder.
Shonda Rhimes: Αυτή είναι η ισχυρότερη γυναίκα της Αμερικανικής τηλεόρασης



Λίγες φορές μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από επιτυχημένες σειρές και όχι επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αλλά επειδή ακόμα και στην ίδια τους τη χώρα, οι σεναριογράφοι δεν αποτελούν ενδιαφέρον για τα μέσα. Εκτός από τη Shonda Rhimes. Η κυρία αυτή, σήμερα 44 ετών και μητέρα τριών, μπήκε στην τηλεόραση με τη δεύτερη της μόλις προσπάθεια, πριν από 11 περίπου χρόνια.

Τότε παρουσίασε στο ABC (ένα από τα 4 μεγάλα εθνικά δίκτυα της Αμερικής) μια δραματική κομεντί σ’ ένα νοσοκομείο του Seattle με τίτλο Grey’s Anatomy. Το ABC της έδωσε την πιο δυνατή μέρα και ώρα στο πρόγραμμα του, μετά τη προβολή των Desperate Housewives και 9 επεισόδια για να δείξει τι μπορεί να κάνει. 38 εκ. θεατών, αυτό είναι το νούμερο που συγκέντρωσε στη δεύτερη σεζόν η σειρά και για να καταλάβετε το νούμερο, σήμερα το Walking Dead κάνει περίπου 12-15 εκ. τηλεθέαση το επεισόδιο και η πιο επιτυχημένη σειρά των τελευταίων χρόνων, το The Big Bang Theory 18 εκ.

11 χρόνια μετά το Grey’s Anatomy παραμένει η Νο 1 σειρά σε τηλεθέαση στην Αμερική (μετρώντας την τηλεθέαση όλου του χρόνου) και η Shonda Rhimes έχει δημιουργήσει τη δεύτερη μεγάλη επιτυχία του ABC, το Scandal, ενώ η εταιρία παραγωγής της μόλις έβγαλε και το How To Get Away With Murder, με τη Viola Davis. Και οι τρεις σειρές προβάλλονται στην prime time της Πέμπτης, της σημαντικότερης διαφημιστικά ημέρας του προγράμματος. Μάλιστα το ABC έχει brandάρει την ημέρα με τη φράση «Thank God It’s Thursday».

Όλα αυτά κάνουν τη Rhimes ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα στην τηλεόραση, και η υπογραφή της αποτελεί εγγύηση για το κοινό (πως λέγαμε εμείς κάποτε «12 νέα τραγούδια από τον Φοίβο»; Ένα τέτοιο πράγμα και η Rhimes)

Όμως στη πραγματικότητα, αν κοιτάξεις πίσω ή μάλλον πέρα από την επιτυχία των σειρών της, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι οι χαρακτήρες της και η πολυεθνικότητα και πολυπολιτισμικότητα τους. Ήδη πριν μπει στην τηλεόραση, ως σεναριογράφος του Princess Diaries 2 ( με την Ann Hathaway) είχε γράψει τη πρώτη μαύρη πριγκίπισσα στο σενάριο. Στο Grey’s Anatomy φρόντισε να παρουσιάσει αρκετές όψεις της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας. Μια από τις πρωταγωνίστριες ήταν ασιατο-αμερικανίδα, είχε μαύρους σε υψηλές θέσεις στο νοσοκομείο, υπάρχει μια λατινο-αμερικανίδα και ήταν η πρώτη σειρά που παρουσίαζε ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών στην primetime.  Λίγο αργότερα το  Scandal έγινε η πρώτη σειρά μετά το 1974 και το Get Christie Love! με την Teresa Graves, όπου πρώτο όνομα και χαρακτήρας είναι μια αφρο-αμερικανίδα, η Olivia Pope της Kerry Washington.

Το Scandal βέβαια έχει κι άλλη πρωτιά. Είναι η σειρά που από την πρώτη στιγμή προβολής της, οι ηθοποιοί κάνουν live Tweets κατά τη διάρκεια κάθε επεισοδίου, ύστερα από απόφαση της Rhimes, η  οποία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ξέρει πως να κρατήσει το TV fandom ζωντανό.

Για όλα αυτά, θα περίμενε κανείς ότι έχει περάσει στη ζωή της μοναδικές εμπειρίες και καταστάσεις και μάλλον δύσκολα παιδικά χρόνια. Η ίδια δηλώνει πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Μεγάλωσε στο Σικάγο, η μητέρα της μεγάλωσε τα 6 της παιδιά ενώ πήγαινε στο πανεπιστήμιο και η ίδια ήταν βιβλιοφάγος από μικρή. Το πιο χαρακτηριστικό που θυμάται είναι ότι ήδη από τα 7 της χρόνια δεν είχε περιορισμούς στο τι θα διαβάσει και όταν δεν καταλάβαινε μια λέξη και ρωτούσε τη μητέρα της τι σημαίνει, εκείνη της έλεγε να ψάξει στο λεξικό. Αυτή είναι μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας της. Αυτό και ότι μεγαλώνει μόνη της 3 παιδιά, τα 2 εκ των οποίων έχει υιοθετήσει, το 3ο το απέκτησε με παρένθετη μητέρα. Μάλιστα η πρώτη κόρη της λέγεται Harper και έχει δώσει το όνομα της στο μεγάλο βραβείο των γιατρών του Seattle Grace, Harper Avery. Κάπου υπάρχει και ένας σύντροφος, αλλά ποτέ δεν αναφέρεται σ’ αυτόν.

 

Αυτή είναι λοιπόν η ισχυρότερη γυναίκα της Αμερικανικής τηλεόρασης, η οποία αντί να εισπράττει μόνη της την επιτυχία της και προφανώς γνωρίζοντας ότι έτσι θα καεί, βοηθάει όλους τους σεναριογράφους της να εξελιχθούν και να πουλήσουν τη σειρά τους. 

 

 

Οι φωτογραφίες της Shonda Rhimes είναι από το Hollywood Reporter