Μεγάλη Εβδομάδα: Η πιο Χολιγουντιανή της TV! Τα έργα που λατρεύουμε

Εκτός από κατάνυξη, υπάρχει και παρέλαση οσκαρικών αριστουργημάτων…
Μεγάλη Εβδομάδα: Η πιο Χολιγουντιανή της TV! Τα έργα που λατρεύουμε



Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε. Μαζί της φέρνει εκτός από κατάνυξη και οσκαρικά αριστουργήματα στις οθόνες. Και εμείς λατρεύουμε να τα βλέπουμε…

Μερικά από τα παρακάτω έργα θα προβληθούν σίγουρα, άλλα δυσκολότερα ωστόσο έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον κινηματογράφο και στην Μεγάλη Εβδομάδα, μιας και τα κανάλια τα μεταδίδουν μόνο εκείνες τις ημέρες…

Τα all-time classic

Mπεν Χουρ (1959): Τι ταινία! Τι έπος! Ο Τσάρλον Ίστον σε ρόλο Ιούδα Μπεν Χουρ ψάχνει να πάρει εκδίκηση μέχρι τέλους από τον πρώην κολλητό του, Μεσάλα, Ρωμαίο Διοικητή. Μέχρι να φτάσει στον στόχο του γνωρίζει τον χριστιανισμό και την πίστη στη ζωή. Και τι δεν έχει αυτό το έπος του 1959: Προδοσία θες; Έχει. Περιπέτεια θες; Έχει. Εκδίκηση θες; Έχει. Έρωτα θες; Έχει.  Αρματοδρομίες θες; Έχει. Happy End θες; Έχει.  Τρεις ώρες και κάτι ψιλά διαρκεί αλλά αξίζει.

Οσκαρικός απολογισμός: 11 Αγαλματάκια σε 12 κατηγορίες. Τέτοια ποσοστά ευστοχίας ούτε ο Βασίλης Σπανούλης στην μέρα του.

Κβο Βάντις (1951): Άλλη υπερταινία. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χένρικ Σιενκίεβιτς και αναφέρεται σε μια ιστορία που δεν έχει σχέση με την Καινή Διαθήκη.  Ο Απόστολος Πέτρος βλέπει τον Ιησού σε όραμα, ο οποίος του λέει πως πηγαίνει να σταυρωθεί στην Ρώμη. Απίστευτες ερμηνείες από τους ηθοποιούς. Φοβερός Πίτερ Ουστίνοφ σαν Νέρωνας. Και φοβερή αδικία στα Όσκαρ…

Οσκαρικός απολογισμός: Κανένα! 0 στα 8! Τέτοια ποσοστά αστοχίας ούτε ο Βασίλης Σπανούλης στην κακή του μέρα.

Βαραββάς (1961): Πολύ παρεξηγημένη ταινία. Ο Άντονι Κουίν (ο οποίος έχει και την μούρη του λήσταρχου στο έργο) ενσαρκώνει τον Βαραββά. Η ιστορία αναφέρει πως μετά την επιλογή του κόσμου να τον αθωώσει, οδηγώντας τον Χριστό στην σταύρωση, ο Βαραββάς γίνεται Χριστιανός και πρωτοστατεί στα επεισόδια στην Ρώμη.

Οσκαρικός απολογισμός: Τίποτα, αλλά δεν πειράζει. Εμάς μας αρέσει και το βλέπουμε άνετα.

Σπάρτακος (1960): Χριστιανικό έργο δεν είναι. Αλλά σημασία καμιά δεν έχει καθώς τα κανάλια το προβάλουν Μεγάλη Εβδομάδα. Το στόρι είναι το γνωστό. Ο Σπάρτακος (Κερκ Ντάγκλας) κάνει εξέγερση στην Ρώμη, η οποία στο τέλος καταπνίγεται. Στο cast προσθέστε Λόρενς Ολίβιε και Πίτερ Ουστίνοφ. Ότι το σκηνοθέτησε ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, δίνει points.

Οσκαρικός απολογισμός: 4 Αγαλματάκια σε έξι υποψηφιότητες! Καλός απολογισμός

Βοnus για κάθε μέρα

Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ (1977): Πως πέρασαν έτσι τα χρόνια; Δεν παίζει να υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην ξέρει την επική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι! Το Θείο Δράμα αποτυπωμένο με κάθε λεπτομέρεια. Στον ρόλο του Ιησού ο εκπληκτικός Βρετανός κωμικός (ναι, είναι κωμικός ηθοποιός), Ρόμπερτ Πάουελ. Και εδώ πρέπει να καταρριφθεί ένας μεγάλος μύθος: Ο Πάουελ δεν τρελάθηκε, όπως θέλει ο θρύλος, ούτε κλείστηκε σε μοναστήρι. Χάθηκε από το προσκήνιο επειδή απλά το πρόσωπο του συνδέθηκε από τότε με εκείνο του Ιησού. Από τότε κάνει κυρίως σπικάζ…

Οσκαρικός απολογισμός: Τηλεοπτική σειρά, κάτι που σημαίνει No Oscar. Αλλά με διαφορά ό,τι πιο αγαπημένο υπάρχει στην τηλεόραση Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα πιο σπάνια

Ο Λόρενς της Αραβίας (1962): Αν μεταδοθεί θα είναι λογικά απόγευμα. ΟΚ, δεν είναι τόσο σπάνιο, αλλά έπρεπε να το χωρέσω κάπου. Η ιστορία αναφέρεται σε έναν Βρετανό αξιωματικό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος στέλνεται στην έρημο να κατασκοπεύσει τους Άραβες και στο τέλος τους οδηγεί σε νίκες κατά των Οθωμανών. Απίστευτος Πίτερ Ο’Τουλ!

Οσκαρικός απολογισμός: 7 Αγαλματάκια και μάλιστα άκοπα!

Όσα Παίρνει ο Άνεμος (1939): Κάποια εποχή ήταν must, αλλά μετά τα κανάλια το έκοψαν. Θεωρείται (και είναι) αριστούργημα του σινεμά.  Ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Βασιλιάς του Χόλιγουντ, δίνει μαθήματα στην κακομαθημένη (στο έργο) Βίβιαν Λι, κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Αν άντρας ξέρει την υπόθεση, ρίχνει εύκολα γυναίκα. Τσεκαρισμένο! Όπως τσεκαρισμένο ότι τα 238 λεπτά διάρκειας σημαίνουν, πως θα ξεκινήσει να προβάλλεται 12 τη νύχτα και θα σε βρει το ξημέρωμα…

Οσκαρικός απολογισμός: 8 Αγαλματάκια σε 13 υποψηφιότητες!

Δόκτωρ Ζιβάγκο (1965): Έργο-Ορόσημο! Ο Ομάρ Σαρίφ πέρασε στο Πάνθεον του κινηματογράφου μετά την ερμηνεία του. Η ταινία ξεκινάει με τον Γεβργκράφ, ο οποίος αναζητά την ανιψιά του. Βρίσκει ένα κοριτσάκι με ίδια χαρακτηριστικά το οποίο του αφηγείται την ιστορία του έρωτα του Δόκτωρ Ζιβάγκο, του πατέρα της, με την Λάρα Αντίποβα, την μητέρα της.  Αν παιχτεί φέτος, θα παίξει λογικά απόγευμα. 200 λεπτά διάρκεια τα λες και πολλά…

Οσκαρικός απολογισμός: 5 Όσκαρ, 10 υποψηφιότητες, 50% ποσοστά επιτυχίας.

Τα αμφιλεγόμενα

Τα Πάθη του Χριστού (2004): Η ταινία που έχει συζητηθεί ίσως περισσότερο από όλες. Όχι για τον Χριστό μόνο, αλλά για όλη την ιστορία του σινεμά! Ο Μελ Γκίμπσον αποφάσισε να σκηνοθετήσει τα πάθη του Θεανθρώπου με τον πιο σκληρό τρόπο. Σκηνές που σοκάρουν (όπως η μαστίγωση του Ιησού), ενώ οι ηθοποιοί μιλούν… Αραμαϊκά! Ο πρωταγωνιστής, Τζιμ Καβιεζέλ, υπέστη κατά τα γυρίσματα τα πάνδεινα: Εκτός από το πάρα πολύ ξύλο (κυριολεκτικά), υπέστη εξάρθρωση στο ώμο από τον σταυρό, ενώ στην σκηνή της Σταύρωσης, τον χτύπησε κεραυνός!

Οσκαρικός απολογισμός: Κανένα, αλλά πήρε τρεις υποψηφιότητες. Συν και εκατομμύρια αναθέματα από Χριστιανικές οργανώσεις…

Ο τελευταίος πειρασμός (1988): Έργο που κατακρίθηκε όσο κανένα άλλο. Δύσκολα θα το δούμε στην τηλεόραση, αλλά αξίζει αναφοράς. Βασισμένο στο σπουδαίο, ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, ο Μάρτιν Σκορτσέζε δίνει… ρεσιτάλ! Η υπόθεση θέλει τον Ιησού (Γουίλεμ Νταφόε) να παλεύει με τους δικούς του (όσο αδόκιμο και αν φαίνεται) προσωπικούς δαίμονες,  Η ταινία προκάλεσε σάλο, ενώ αν σου φαίνεται ριζοσπαστικό το σενάριο, να ξέρεις πως το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη γράφτηκε το 1955!

Οσκαρικός απολογισμός: Μια υποψηφιότητα καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Σκορτσέζε. Χρυσό Βατόμουρο για τον Χάρβεϊ Καϊτέλ σαν Ιούδας. Λογικά ο χαρακτήρας που ενσάρκωσε τον χαντάκωσε…

Jesus Christ Superstar (1973): Μέχρι και μιούζικαλ έγινε το Θείο Δράμα από τον… μετρ του είδους, Άντριου Λόιντ Γουέμπερ. Πολύς χορός, πολύ θέαμα, performes παντού και έναρξη και τέλος έκπληξη (δεν θέλω να κάνω spoiler)! Δύσκολα θα το δούμε και αυτό (εγώ είμαι 28 χρονών και το έχω πετύχει μια φορά), μιας και μιούζικαλ την ζωή του Ιησού, δεν το λες και… ευκολοχώνευτο! Πραγματικά εκπληκτικό!

Οσκαρικός απολογισμός: Τίποτα, αλλά με διαφορά το πιο πρωτότυπο έργο!

Δες ΕΔΩ ακόμη περισσότερα τηλεοπτικά νέα!