Τι θα διαβάσουμε σήμερα; Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου προτείνει “59 seconds – Think a little, change a lot”

Ένα πρωτότυπο βιβλίο αυτοβοήθειας...
Τι θα διαβάσουμε σήμερα; Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου προτείνει “59 seconds – Think a little, change a lot”



Το βιβλίο “59 seconds – Think a little, change a lot” (59 δευτερόλεπτα – σκέψου λίγο, άλλαξε πολλά – εκδόσεις Macmillan) είναι πρωτότυπο με την έννοια ότι είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που στηρίζεται σε έρευνες. Επομένως είναι το πλησιέστερο για έναν αμφισβητία. Είναι γραμμένο από τον αγαπημένο καθηγητή/συγγραφέα Richard Wiseman (Ρίτσαρντ Γουάϊσμαν), του οποίου είμαι μεγάλη fan.

Η όλη ιδέα ήρθε στο συγγραφέα όταν μια φίλη του είπε πώς ο σύγχρονος κόσμος δεν έχει χρόνο για να ακούει θεωρίες ευτυχίας ή πώς να κάνει τη ζωή του καλύτερη αλλά ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι ένα λεπτό – 59 δευτερόλεπτα προκειμένου να ακούσει θεωρίες αυτοβελτίωσης.

Οι έρευνες γίνονται από Πανεπιστήμια και οι ερευνώμενοι είναι άνθρωποι, μην φανταστείτε εργαστήρια με χημικές αντιδράσεις. Δεν υπάρχει ευτυχιόμετρο.

Άλλωστε το πρώτο από τα θέματα του βιβλίου είναι η Ευτυχία. Αλλά και η Πειθώ, τα Κίνητρα, η Δημιουργικότητα, η Έλξη, οι Σχέσεις, το Άγχος, οι Αποφάσεις, η Προσωπικότητα, η Πατρότητα.

Για ολα αυτά τα θέματα μαθαίνει κανείς πολλά άγνωστα συμπεράσματα και παίρνει ιδέες για να τις εφαρμόσει στη ζωή του.

Ακούστε μερικές:

  1. Ας πούμε, αν θέλεις να ανέβεις ψυχικά και να νιώσεις καλύτερα, φέρσου σαν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Αν, λοιπόν, κάνεις έναν άνθρωπο να φερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα νιώσει συγκεκριμένα συναισθήματα και θα κάνει συγκεκριμένες σκέψεις.
  2. Οι άνθρωποι που γνωρίζονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος έχουν τη τάση να αναπτύσσουν συμπάθεια μεταξύ τους.
  3. Ότι όσοι ντρέπονται γιατί ήρθαν σε δύσκολη θέση, είναι πεπεισμένοι πώς το λάθος που έκαναν έγινε πολύ περισσότερο το επίκεντρο της προσοχής των άλλων, πάρα ό,τι πραγματικά έγινε.
  4. Ότι όταν χάσεις το πορτοφόλι σου (όχι όταν σε κλέψουν, εννοείται) και έχει μέσα μια φωτογραφία του παιδιού σου (ή άλλου παιδιού), υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σου το επιστρέψουν παρά αν δεν έχει.
  5. Ότι όσο χαμηλότερη η αυτοεκτίμηση τόσο μεγαλύτερο το δέσιμο με τα υλικά αγαθά.
  6. Ότι κάνοντας 5 πράξεις καλοσύνης τη μέρα, ανεβάζεις το βαθμό ευτυχίας σου.
  7. Ότι όταν έχεις στο γραφείο σου φυτά, γίνεσαι πιο δημιουργικός.

Ολόκληρο το βιβλίο, 330 σελίδων, είναι γεμάτο από τέτοιες θέσεις που στηρίζονται σε έρευνες και που αυξάνουν το βαθμό ικανοποίησης της ζωής. Φανταστείτε πόσες δεκάδες ακόμα τέτοιες ιδέες έχετε να πάρετε.

Γι’ αυτό και τα κεφάλαια του βιβλίου είναι μικρά και ευκολοδιάβαστα. Αλλά και οι θεωρίες του και οι έρευνες που αναφέρει έχουν αξιόλογα – δεν γνωρίζω πόσο αξιόπιστα – στοιχεία.

Ένα μικρό, ανεπανάληπτο διαμάντι που σου ανοίγει παράθυρα στο μυαλό σου.