O συγγραφέας Eric Weiner είναι ανταποκριτής του National Public Radio. Αφού κάλυψε καλά–καλά καταστροφές και επιδημίες επί δύο δεκαετίες, σε πάνω από τριάντα χώρες, αποφάσισε να κάνει μια αλλαγή και να αλλάξει στρατόπεδο. Να περάσει στη θετική πλευρά των ειδήσεων και να μας δώσει τη θετική πλευρά της ιστορίας.
Αφού λοιπόν περιηγήθηκε σε μερικά από τα πιο δυστυχισμένα μέρη του κόσμου, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ινδονησία, μάζεψε τα μπαγκάζια του για να εξερευνήσει τα ευτυχισμένα μέρη. Έτσι, έγραψε το υπέροχο βιβλίο “The Geography of Bliss” – Η Γεωγραφία της Ευτυχίας (εκδόσεις Twelve).
Ο συγγραφέας πιστεύει ότι όσο ρόλο παίζει το μέσα μας στη διαμόρφωση της ευτυχίας μας, άλλον τόσο παίζει και το «έξω». Δηλαδή το πού βρισκόμαστε έχει την ίδια σημασία με το ποιοι είμαστε. Όπου το πού προσδιορίζεται όχι τόσο γεωγραφικά όσο από πλευράς κουλτούρας.
Έτσι, λοιπόν, ο συγγραφέας αρχίζει την περιοδεία του. Μην αναρωτιέστε, στην Ελλάδα δεν ήρθε. Επισκέφτηκε και έγραψε για τις εξής χώρες:
* Ολλανδία (ή η ευτυχία σε αριθμούς) μια και στην Ολλανδία τη χώρα του ποδήλατου, του χασίς και του πορνό, υπάρχει ένας καθηγητής, εξειδικευμένος στις μετρήσεις ευτυχίας για όλες σχεδόν τις χώρες.
* Ελβετία (ή η ευτυχία είναι βαρεμάρα), επειδή η χώρα είναι εύπορη, καθαρή, υπάρχει τάξη και τα τραίνα είναι στην ώρα τους. Και επειδή οι Ελβετοί δεν προκαλούν με την ευμάρειά τους για να μην δημιουργήσουν φθόνο στους άλλους. Και τέλος, τι να πούμε για τις σοκολάτες τους;
* Μπουτάν (ή η ευτυχία είναι δηλωμένη πολιτική απόφαση), επειδή το μικροσκοπικό κρατίδιο στα Ιμαλάια έχει πολυγαμική μοναρχία και είναι κολλημένο με την ευτυχία. Η πολιτική τους είναι η Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία, όπως εμείς έχουμε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (αλίμονο, εκεί δεν είναι το Σάνγκρι – Λα;) – μην μπερδεύετε το Μπουτάν με το Νεπάλ. Το δεύτερο είναι γεμάτο με φτωχοτουρίστες με σακίδια, στο πρώτο πρέπει να πληρώσεις 200 δολάρια για να σου κάνουν το γύρο του κρατιδίου.
* Κατάρ (ή κερδίζοντας το λαχείο). Εδώ την ευτυχία αποτελεί το πολύ χρήμα από τα πετρέλαια, τόσο πολύ που δεν ξέρουν τι να το κάνουν.
* Ισλανδία (ή η ευτυχία είναι η αποτυχία), Μολδαβία (ή η ευτυχία είναι κάπου αλλού), Ταϊλάνδη (ή η ευτυχία είναι να μη σκέφτεσαι), Μεγάλη Βρετανία (ή η ευτυχία είναι έργο υπό κατασκευή), Ινδία (ή η ευτυχία είναι οι αντιθέσεις ) και Αμερική (ή η ευτυχία είναι το σπίτι μας).
Αυτό το βιβλίο είναι χαρά Θεού. Και ενώ δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες, τις δίνει με τόσο φρέσκια δημοσιογραφική ματιά, τόσο χιούμορ, τόση έρευνα, που περνάει κατευθείαν στο υποσυνείδητό σου.
Το καλύτερο βιβλίο για την παραλία.
Κατερίνα Τσεμπερλίδου
Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Blogger, Book Lover, Hiker, Δημιουργός του site www.tsemperlidou.gr
Διάβασε ένα εκπληκτικό βιβλίο για την Τύχη!