«Θα σκότωνες το μισό πληθυσμό της γης σήμερα για να γλιτώσεις τον κόσμο από την εξαφάνιση;»
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που προκύπτει μέσα από το θρίλερ του Νταν Μπράουν με τίτλο “Inferno” (εκδόσεις Ψυχογιός). Επιτέλους, ένας συγγραφέας τολμάει να θίξει το θέμα του υπερπληθυσμού της Γης που κανένας πολιτικός δεν ενδιαφέρεται να λύσει σοβαρά.
«Τα πιο σκοτεινά σημεία της Κόλασης (Inferno=Κόλαση) περιμένουν αυτούς που παραμένουν ουδέτεροι σε εποχές ηθικής κρίσης», ισχυρίζεται ο περίφημος Δάντης Αλιγκιέρι και προσυπογράφει ο σύγχρονος Νταν Μπράουν.
Το θρίλερ του Νταν Μπράουν βασίζεται πάνω στο βιβλίο «Η Θεία Κωμωδία» του Δάντη (Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος).
Ήρωας και αυτού του βιβλίου είναι πάλι ο καθηγητής σημειολογίας Ρόμπερτ Λάνγκτον, ο οποίος στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ξυπνάει σε νοσοκομείο της Φλωρεντίας με μερική αμνησία. Ανάμεσα στα πράγματά του βρίσκεται ένα μακάβριο αντικείμενο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για το τι του συνέβη και πώς βρέθηκε εκεί.
Εκεί αρχίζει ένα κυνηγητό με στόχο τον Λάνγκτον, με απροσδιόριστους και αδιευκρίνιστους εχθρούς. Στο πλευρό του βρίσκεται η νεαρή γιατρός Σιέννα Μπρουκς, με την οποία ο Λάνγκτον προσπαθεί να διαφύγει μέσα από τα μυστικά περάσματα της πόλης της Φλωρεντίας.
Το μόνο που έχουν στη διάθεσή τους σαν οδηγό είναι μερικοί στίχοι από το αριστούργημα του Δάντη «Κόλαση». Με αυτούς θα πρέπει να ερμηνεύσουν κώδικες και γρίφους σε κτίρια, πίνακες και γλυπτά της πόλης για να σωθούν οι ίδιοι και για να σώσουν τον κόσμο από μια τρομερή απειλή.
Κάπου βρίσκεται μια κάψουλα πανούκλας που πρόκειται να αυτοδιαλυθεί σε μια «δεξαμενή που δεν καθρεφτίζει τα αστέρια» σκορπίζοντας το θάνατο στη μισή ανθρωπότητα. Υπάρχει περίπτωση ένας επιστήμονας να θεωρεί τον εαυτό του σωτήρα της ανθρωπότητας
δημιουργώντας τον ιό που θα εξολοθρεύσει το 1/3 της ανθρωπότητας για να ζήσουν οι υπόλοιποι;
Μέσα στις 672 σελίδες του μυθιστορήματος, υπάρχει ένα διαρκές κυνηγητό και ανατροπές που αλλάζουν τα δεδομένα σε κάθε σελίδα με κορύφωση τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Εκεί δίνονται οι απαντήσεις σε όλα τα τραγικά ερωτηματικά.
Μερικές σκέψεις για το μυθιστόρημα:
* η συνταγή του Νταν Μπράουν είναι η ίδια: η ερμηνεία των γρίφων από τον εξειδικευμένο καθηγητή
* η συνταγή ότι αυτοί που φαίνονται φίλοι κρύβουν ένα εχθρικό ρόλο και οι εχθροί δεν είναι εχθροί ούτε οι φίλοι-φίλοι
* ο Νταν Μπράουν κρύβει στοιχεία από τον αναγνώστη «για να του κάνει τον έξυπνο»
* είναι μια καλοκαιρινή κινηματογραφική υπερ-περιπέτεια σε μορφή βιβλίου
* μαθαίνεις και απολαμβάνεις απίστευτες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Φλωρεντία, τη Βενετία, τα κτίρια, την Αναγέννηση, την ιστορία, το θέμα της πανούκλας που θέριζε την Ευρώπη το Μεσαίωνα, για το Δάντη και το έργο του, για τον Μποτιτσέλι και τον «Χάρτη» του (του πίνακα που απεικόνιζε την «Κόλαση» του Δάντη), για τους Μεδίκους…..όλα, ανάμεσα στη δράση, και στον κίνδυνο της πλοκής.
* μαθαίνεις πως η έρευνα και η τεχνολογία μπορούν και θα κάνουν το ανθρώπινο είδος πιο υγιές, δυνατό και λειτουργικό, παρεμβαίνοντας στο DNA μας και αλλάζοντας προς το καλύτερο το ανθρώπινο είδος μέσα σε μια γενιά!
* το κοινωνικό θέμα του υπερπληθυσμού με το οποίο καταπιάνεται ο συγγραφέας, μας κάνει γνωστό ότι το ανθρώπινο είδος έχει φθάσει στα 7 δισεκατομμύρια, ενώ ο πλανήτης Γη μπορεί να θρέψει μόνο τα 4 δισεκατομμύρια! Τρομακτική συνειδητοποίηση!
Συμπέρασμα: έχει κανείς πολλούς λόγους να διαβάσει την «Κόλαση» όχι του Δάντη αλλά του Νταν Μπράουν. Θα απολαύσει ένα θρίλερ, μια συναρπαστική περιπέτεια και θα προβληματιστεί.
Κατερίνα Τσεμπερλίδου
Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Blogger, Book Lover, Hiker, Δημιουργός του site www.tsemperlidou.gr
Διάβασε ένα εκπληκτικό βιβλίο για την Τύχη!