Το καλύτερο δώρο για τις γιορτές! Αγόρασε ένα βιβλίο και βοήθησε ένα προσφυγόπουλο

Μία αστυνομικός– συγγραφέας έχει τη ζαχαρένια συνταγή για την εκπαίδευση των προσφύγων.
Το καλύτερο δώρο για τις γιορτές! Αγόρασε ένα βιβλίο και βοήθησε ένα προσφυγόπουλο



Κάθε πρωί που ξυπνάει, πηγαίνει στην υπηρεσία όπου ακούει τις πιο φριχτές ιστορίες της ελληνικής καθημερινότητας, όπως τις καταγράφει η ελληνική αστυνομία. Τα βράδια, όμως, ονειρεύεται ήρωες όπως ο Ρένος ο Ζαχαρένιος που μαγειρεύει από το σπίτι του στον ουρανό αεροδυναμικούς και θαυματουργούς κουραμπιέδες με μπόλικη ζάχαρη «χάχανη».

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, είναι μία 35χρονη αστυνομικός – συγγραφέας (και όχι αστυνομικός συγγραφέας) που ένα βράδυ στις 3:30 η ώρα ξύπνησε στον ύπνο της για να γράψει στο χαρτί την ιδέα ενός ζαχαροπλάστη που θα έφτιαχνε μια μυστική συνταγή. Εκείνη τη συνταγή που θα διέδιδε το μήνυμα της αλληλεγγύης και των θετικών σκέψεων στους ανθρώπους.
Λίγες μέρες μετά, είδε σε ένα βίντεο τη μικρή Νάγια από τη Συρία η οποία ήθελε να γίνει γιατρός για να κάνει καλά την αδερφή της.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε το project με τον τίτλο «Μια ζαχαρένια συνταγή».  Πρόκειται για ένα παιδικό παραμύθι (σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου) που σκοπό έχει να ενισχύσει την εκστρατεία Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να υποστηρίξει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, διδάσκει στα παιδιά τη δύναμη της αγάπης και την έννοια της αλληλεγγύης.  «Τα παιδιά αντιλαμβάνονται σε αρχικό στάδιο τις έννοιες και εκεί παρεμβαίνει ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός για να τις ερμηνεύσει με βάση την πραγματικότητα» εξήγησε η Φωτεινή, ενώ πρόσθεσε ότι την έχουν ήδη καλέσει από σχολεία της Ελλάδας για να κάνει παρουσιάσεις.

Παρόλο που η Φωτεινή εργάζεται τα τελευταία 7 χρόνια σαν αστυνομικός εντός και εκτός «πεδίου μάχης», ανέκαθεν έγραφε, ενώ έχει εκδώσει και το βιβλίο «Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες».  Όσο για εκείνους που εκπλήσσονται με τη συγγραφική της ιδιότητα λόγω του σκληροπυρηνικού επαγγέλματος, η ίδια έχει να απαντήσει ως εξής: «Γιατί να βάζουμε τους ανθρώπους σε κουτιά; Δεν είναι το επάγγελμα σκληρό, η πραγματικότητα είναι σκληρή και ο καθένας τη βιώνει με τον δικό του τρόπο».  

*Το παραμύθι με τον τίτλο «Μια ζαχαρένια συνταγή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS.  

Πηγή: Περιοδικό DownTown

Δες ΕΔΩ 10+1 παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα.