Ένα βιβλίο για σένα που κυνηγάς την επιτυχία: Big Magic

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σου προτείνει ένα βιβλίο για τη δημιουργική φλόγα που υπάρχει μέσα σου!
Ένα βιβλίο για σένα που κυνηγάς την επιτυχία: Big Magic



Το Big Magic της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, εκδόσεις Riverhead Books, είναι ένα υπέροχο βιβλίο αυτοβοήθειας. Η συγγραφέας του Eat, Pray and Love, έγραψε για το φόβο της αποτυχίας, για την έμπνευση, για τη χαρά της δημιουργίας και για την επιθυμία να συνεχίσεις αυτό που κάνεις, χωρίς να το αναιρείς αν κάτι δεν πήγε καλά.

Γραμμένο ειδικά για όσους ζουν μια δημιουργική ζωή, συγγραφείς, ζωγράφους, εικονογράφους, ποιητές, φωτογράφους, σκηνοθέτες, κηπουρούς, κεραμίστες, μουσικούς, designers, κειμενογράφους, chef, αλλά και όσους βλέπουν την επιχείρησή τους ή την εργασία τους σαν ένα δημιούργημα.

Το ενθαρρυντικό αυτό βιβλίο (270 σελίδων) χωρίζεται στα εξής κεφάλαια: 

Κουράγιο: Έχεις το κουράγιο να φέρεις στο φως ότι είναι κρυμμένο μέσα σου; Το κυνήγι για να ανακαλύψεις το θησαυρό που υπάρχει μέσα σου το ονομάζει η συγγραφέας Big Magic. Όσο κι αν φοβάσαι ή νιώθεις ανασφάλεια για το αποτέλεσμα, δείξε γενναιότητα και κουράγιο. Εάν θέλεις δημιουργικότητα στη ζωή σου, κάνει χώρο για το φόβο.

Χαρά: Δεν χρειάζεται να πάρεις “βαριά” τη δημιουργία για να κάνεις ένα καλό έργο. Να μετράς την αξία σου με το πόσο είσαι αφοσιωμένος στο δρόμο που διάλεξες, όχι με τις επιτυχίες ή αποτυχίες.

Έγκριση: Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να πετύχει ή να μην πετύχει. Δεν χρειάζεσαι την άδεια κανενός για να ζήσεις μια δημιουργική ζωή.  Η δουλειά σου δεν χρειάζεται να είναι πρωτότυπη ή σημαντική. Αλλά να είναι αυθεντική.

Επιμονή: Σε ό,τι κάνεις πρακτική, το βελτιώνεις. Το άγχος είναι μέρος της δημιουργίας. Το θέμα είναι πώς χειρίζεσαι τον εαυτό σου ανάμεσα στις στιγμές έμπνευσης. Πρόσεξε μη γίνεις τελειομανής – γιατί η τελειομανία είναι φόβος υψηλού επιπέδου, σε κάνει όχι μόνο να σταματήσεις το έργο που κάνεις, αλλά ούτε καν να το αρχίσεις. Το να γίνει κάτι είναι πιο σημαντικό από το να γίνει καλό. Δώσε στο μυαλό σου μια δουλειά να κάνει, αλλιώς θα βρει εκείνο να κάνει μια δουλειά που μπορεί να μη σου αρέσει καθόλου.

Τρία πράγματα χρειάζεσαι για να πετύχεις: • ταλέντο • τύχη και • πειθαρχία.

Εμπιστοσύνη: Εμπιστέψου αυτό που κάνεις. Μη θεωρείς τον εαυτό σου βασανισμένο οσιομάρτυρα αλλά, καλύτερα, έναν κολπατζή. Ο κολπατζής εμπιστεύεται τον εαυτό του, τους άλλους, το σύμπαν. Γι’ αυτό, ελάφρυνε και δείξε ενδιαφέρον για ό,τι σου τραβάει την προσοχή γύρω σου. Πώς να τινάξεις από πάνω σου την αποτυχία και τη ντροπή; Συγχώρησε τον εαυτό σου, και ξέχνα το τελευταίο σου έργο, ψάξε για το επόμενο. Μην κάνεις αυτοψίες στις καταστροφές σου. Ο Αϊνστάιν έπαιζε βιολί όταν δυσκολευόταν να λύσει ένα μαθηματικό παζλ.

Η Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ διανθίζει το βιβλίο της με πάρα πολλά συναρπαστικά παραδείγματα δημιουργικών ανθρώπων: εικαστικών, συγγραφέων, ευφυών ανθρώπων, επιστημόνων. Με υπέροχες ιστορίες που αποδεικνύουν τη μαγεία της δημιουργικότητας. Πώς απογοητεύτηκαν, πώς εγκατέλειψαν ή πώς συνέχισαν παρά τις αποτυχίες.

Συμπέρασμα του βιβλίου: Αξίζεις ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Επιτυχία ή αποτυχία, εσύ συνέχισε να κάνεις αυτό που σου αρέσει να κάνεις. Η αξία σου δεν μειώνεται.

Ένα σπουδαίο βιβλίο που θα σε γεμίσει θετική ενέργεια και την απόφαση ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα!

Μην το χάσεις!

Κατερίνα Τσεμπερλίδου 

Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Blogger, Book Lover, Hiker, Δημιουργός του site www.tsemperlidou.gr