Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου διαβάζει το μυθιστόρημα “Οι 40 κανόνες της αγάπης”! Υπέροχο...

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου διαβάζει το μυθιστόρημα “Οι 40 κανόνες της αγάπης”! Υπέροχο...



“Οι 40 κανόνες της αγάπης”, Ελίφ Σαφάκ, (εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Άννα Παπασταύρου) είναι ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Τι αριστοτεχνικό βιβλίο! Μακάρι να το είχα γράψει εγώ αντί της καταπληκτικής συγγραφέως Ελίφ Σαφάκ. Είναι ένα από τα λίγα βιβλία που οι σελίδες του σε αφήνουν καλύτερο άνθρωπο. Η Ελίφ Σαφάκ είναι Τουρκάλα συγγραφέας, μόλις 43 ετών και έχει ήδη γράψει 12 βιβλία (8 μυθιστορήματα). Γεννήθηκε στο Στρασβούργο μεγάλωσε στη Μαδρίτη και στη Φιλαδέλφεια και ζει στην Κωνσταντινούπολη.

• Το βιβλίο της “Οι 40 κανόνες της αγάπης” έχει πουλήσει πάνω από 750.000 αντίτυπα.

• Η ιστορία του μυθιστορήματος είναι εμπνευσμένη από τους Σούφι.

• Μια Αμερικανίδα αστή, δυστυχής στο γάμο της, αναλαμβάνει τη νέα της δουλειά, να διαβάζει βιβλία για λογαριασμό ενός εκδοτικού οίκου και να προτείνει αν θα εκδοθούν ή όχι. Το πρώτο βιβλίο που αναλαμβάνει να διαβάσει είναι το “Γλυκιά Ύβρις” που έχει γράψει ένας Αζίζ Ζαχάρα. 

• Η ηρωίδα του βιβλίου ενθουσιάζεται από την ιστορία που διαβάζει: την αναζήτηση από τον κληρικό Σούφι Δερβίση, Σαμς από το Ταμπρίζ, του περίφημου Ρουμί, ποιητή και Μύστη. Πώς ο Ρουμί επηρεάζει και μεταμορφώνει τον κληρικό Σαμς σε ποιητή, μύστη και ακόλουθο της αγάπης.

• Η ηρωίδα μαγεύεται επίσης από τα 40 μαθήματα αγάπης, τους 40 κανόνες, όπως τους μετέδωσε ο Σαμς, μεταφέροντας την ανάγκη μας για την παρουσία της αγάπης στον καθένα μας.

• Διαβάζοντας αυτήν την ιστορία, η ηρωίδα του βιβλίου ταυτίζεται με τον Σαμς, μεταμορφώνεται και η ίδια και απελευθερώνεται μέσω των 40 μαθημάτων της αγάπης.

• Το συναρπαστικό στο μυθιστόρημα αυτό είναι οι δύο παράλληλες πλοκές, η μία στο σήμερα με την Αμερικανίδα αστή και η άλλη στο χτες, στον 13ο αιώνα, στο Μυστικισμό, στις μυρωδιές της Ανατολής.

• Πολύ τολμηρό βιβλίο, η βία συνυπάρχει με την αγάπη και ο φθόνος με την ανθρωπιά.

• Προσωπικά, έγραψα σε ένα notebook και τα 40 μαθήματα αγάπης.

Αν θέλεις να σκέφτεσαι, να είσαι εξελιγμένος, να είσαι άνθρωπος, αγόρασέ το. Και διάβασέ το απόψε.

Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Δημιουργός του sitewww.tsemperlidou.gr