Με άρωμα κανέλας: Το νέο βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου (Plus 2 συνταγές για το τραπέζι σου)

Η σεφ θα καθίσει με τη σειρά της στον καναπέ της Νάνσυς Ζαμπέτογλου αυτό το Σάββατο στο Join Us.
Με άρωμα κανέλας: Το νέο βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου (Plus 2 συνταγές για το τραπέζι σου)



Η Μαρία Εκμεκτσίογλου συγκέντρωσε 63 αγαπημένες της συνταγές που ξυπνούν μνήμες και αρώματα από το παρελθόν στο νέο της βιβλίο «Με Άρωμα Κανέλας». Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη, η Μαρία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι γνωρίζει καλά τα μυστικά της πολίτικης κουζίνας – μία κουζίνα που θέλει πάνω από όλα μεράκι και αγάπη.

Για αυτά τα μυστικά αλλά και για τη ζωή και το εστιατόριό της στην Κωνσταντινούπολη θα μιλήσει η σεφ αυτό το Σάββατο (27/12) στην εκπομπή Join Us, αφού θα καθίσει με τη σειρά της στον καναπέ της Νάνσυς Ζαμπέτογλου.

Μέχρι τότε, τι θα έλεγες να φτιάξεις δύο ιδιαίτερες συνταγές από το νέο της βιβλίο «Με Άρωμα Κανέλας».

 

Σαλάτα χαλκιανή

 

Υλικά (4 μερίδες)

3 μελιτζάνες φλάσκες

2 ξερά κρεμμύδια

2 ντομάτες κόκκινες

Αλάτι στη μύτη του κουταλιού

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

Τον χυμό από ½ λεμόνι

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ και τις καπνίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τα κρεμμύδια ζουλιέν και τις ντομάτες σε ροδέλες. Σε ένα μπολάκι ζουλάμε το κρεμμύδι με τα δάχτυλά μας να φύγουν τα υγρά του.

Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις ψιλοκόβουμε με ένα μαχαιράκι, ρίχνουμε αλατάκι, προσθέτουμε το σκόρδο και τα ανακατώνουμε όλα καλά σε μία σαλατιέρα. Από πάνω ρίχνουμε τις ροδέλες από τις ντομάτες μας και τα κρεμμύδια.

Σε ένα σέικερ χτυπάμε καλά τον χυμό λεμονιού με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τη σαλάτα.

 

Γαρίδες στο γιουβέτσι

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο

3 πράσινες πιπεριές τσάρλεστον

2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

3-4 σκελίδες σκόρδο

8-9 μανιτάρια λευκά

Μισό κιλό γαρίδες

1 πρέζα αλατάκι

Πιπεράκι στη μύτη του κουταλιού

1 τσιμπιά μπούκοβο

 

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό σαγανάκι βάζουμε το βούτυρο, τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές κομμένα σε καρεδάκια, το σκορδάκι ψιλοκομμένο και τέλος τα μανιτάρια. Τα τσουρτσουρίζουμε μέχρι να σοταριστούν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις γαρίδες, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο.

Σε δυνατή φωτιά οι γαρίδες θέλουν πολύ λίγο ψήσιμο, 5 λεπτά και είναι έτοιμες.

Το αδειάζουμε όλο σε ένα πήλινο γιουβέτσι, το οποίο έχουμε ζεστάνει στον φούρνο.