Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου ξαναδιάβασε το Παραμύθι χωρίς όνομα ένα παραμύθι ηγεσίας.

Το βιβλίο «Παραμύθι χωρίς όνομα» είναι ένα βιβλίο Ηγεσίας, που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλες τις σχολές management και σε κάθε σεμινάριο.
Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου ξαναδιάβασε το Παραμύθι χωρίς όνομα ένα παραμύθι ηγεσίας.



Η πιο επίκαιρη ιστορία για την Ελλάδα. Ένα αλληγορικό βιβλίο (καμία σχέση με τα παραμύθια υπερφυσικών δυνάμεων), μια παραβολή για το θρίαμβο του κουράγιου, της ηγεσίας, των αξιών. “Παραμύθι χωρίς όνομα” της Πηνελόπης Δέλτα (εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας).

Το βιβλίο «Παραμύθι χωρίς όνομα» είναι ένα βιβλίο Ηγεσίας, που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλες τις σχολές management και σε κάθε σεμινάριο.

Οι επιστήμονες λένε πως ο καλύτερος τρόπος να καταλάβουμε ένα μήνυμα είναι μέσω μια παραβολής. Όπως αυτές του Αισώπου.

Το αριστούργημα εδώ, ξεκινάει από τα συμβολικά ονόματα της πλοκής. Ο βασιλιάς Συνετός και ο γιος του βασιλιάς Αστόχαστος και ο επόμενος βασιλιάς ο Συνετός Β’. Η γυναίκα του Αστόχαστου είναι η Παλάβω και τα παιδιά τους η Πικρόχολη, η Ζήλιω, η Ειρηνούλα και το Βασιλόπουλο (στη συνέχεια Συνετός Β’). Τα ονόματα των αυλικών του είναι ο Πανουργάκος, ο Τζοτζές, ο Λαγόκαρδος, ο Κατρακυλάκος, ο Μασκαρόπουλος, ο Φοβέρας, ο Ατρόμητος, ο Βρόντος. Τα ονόματα των υπηκόων του είναι ο Κακομοιρίδης, η κυρά-Φρόνηση, η κόρη της η Γνώση, ο Ταλαιπωράκης, ο Δυστυχόπουλος, ο Αμοιράκος. Η νέα γενιά υπασπιστών ονομαζόταν Πολύκαρπος ή Πολύδωρος.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1910 και μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα. Οι διάλογοι είναι τόσο φυσικοί, σαν να τους ακούς, Η περιγραφή των χαρακτήρων και η σύγκρουση των αξιών βγαίνουν τόσο γλαφυρά σαν να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου. Και συμβαίνει, αφού τα λαμόγια  που περιγράφει η συγγραφέας είναι διαχρονικά.

Με εξέπληξε η χρήση της γλώσσας. Μια υπέροχη, απλή δημοτική. Μιλούσαν έτσι πριν από εκατό χρόνια; Μπράβο στην καλλιέργειά της.

Το μόνο παλιό στοιχείο είναι τα σημεία στίξης (περισπωμένες, ψιλές και δασείες για όσους καταλαβαίνουν τι γράφω) και η εικονογράφηση της Μαρίας Παπαρρηγοπούλου που φαίνεται παλιά, αλλά cult.

Κατά τα άλλα το αριστούργημα Ηγεσίας είναι ένα παραμύθι που θα έπρεπε να θεωρείται μάθημα προς κάθε αρχηγό, manager, Έλληνα.

Γι’ αυτό κάθε Έλληνας που ξέρει να διαβάζει, θα ήταν χρήσιμο να το διαβάσει.

 

Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Δημιουργός του site www.tsemperlidou.gr