Αστυνομικό μυθιστόρημα: Προτάσεις για να ανάψουν τα αίματα

Εγκλήματα, θύτες, θύματα και αστυνόμοι που αξίζει τα φιλοξενηθούν στη βιβλιοθήκη σου.
Αστυνομικό μυθιστόρημα: Προτάσεις για να ανάψουν τα αίματα



Βλέπεις κάθε βράδυ όλες τις επαναλήψεις αστυνομικών σειρών. Μαραθώνιος παρακολούθησης εγκλημάτων που πάντα εξιχνιάζονται, ύποπτοι, μάρτυρες, ένοχοι, πράκτορες, ιατροδικαστές, σε πενηντάλεπτα επεισόδια. Καιρός να κλείσεις την τηλεόραση. Ο εγκληματικός κόσμος του βιβλίου ισοδυναμεί με δέκα τέτοιες σειρές.

Κρασάκι, καναπές, δίπλα από το πορτατίφ και το βιβλίο ανά χείρας. Ετοιμάσου. Θα ανάψουν τα αίματα στις επόμενες σελίδες.

Αστυνομία |Jo Nesbo
Όσοι διαβάζουν αστυνομικό μυθιστόρημα, τον έχουν θεό τους. Ο μετρ του είδους και πολυβραβευμένος νορβηγός συγγραφέας , κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά το τελευταίο του βιβλίο, με ήρωα και παλι τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε.

Υπόθεση
Η  Αστυνομία χρειάζεται τον Χάρι Χόλε γιατί ένας δολοφόνος τριγυρνά στους δρόμους του Όσλο και δολοφονεί αστυνομικούς. Συγκεκριμένα τα θύματα βρίσκονται σε τόπους εγκλημάτων που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν. Οι φόνοι είναι βίαιοι και η αντίδραση των ΜΜΕ υστερική.

Ο αιώνιος Χάρι, ντετέκτιβ από τη φύση του, έχει εμπλακεί σε όλες τις σημαντικές έρευνες εγκλημάτων των τελευταίων χρόνων στο Όσλο. Με την πολύ προσωπική του αίσθηση δικαιοσύνης να τον καθοδηγεί, πιστός σε ό,τι αγαπά και αποφασισμένος να το υπερασπιστεί, αυτή τη φορά μοιάζει χαμένος και ανήμπορος. Άραγε θα τα καταφέρει να ξεπεράσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του καθώς το ναυάγιο της προσωπικής του ζωής τον έχει βυθίσει στον πάτο.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Παιχνίδι | Anders de la Motte
Όχι δεν σχετίζεται με την ομότιτλη ταινία που πρωταγωνιστούσε ο Michael Douglas. Είναι όμως ένα εξαιρετικής πλοκής αστυνομικό που σε κρατάει σε αγωνία και τελειώνοντας το, κοιτάζεις γύρω σου λίγο περίεργα να δεις αν όλα όσα συμβαίνουν σε εσένα είναι αληθή ή μέρος ενός… παιχνιδιού.

Υπόθεση
Μια βροχερή νύχτα του Οκτώβρη, η νεαρή και πανέμορφη Άσλεϊ Κορντόβα βρίσκεται νεκρή σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη του νότιου Μανχάταν. Αν και ο θάνατός της αποδίδεται σε αυτοκτονία, ο βετεράνος ρεπόρτερ Σκοτ ΜακΓκραθ υποψιάζεται πως η αλήθεια είναι διαφορετική.

Καθώς ερευνά τις αλλόκοτες συνθήκες που περιέβαλλαν τόσο τη ζωή όσο και το θάνατο της Άσλεϊ, ο ΜακΓκραθ έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την παρακαταθήκη του πατέρα της, του θρυλικού, ερημίτη σκηνοθέτη καλτ ταινιών, Στάνισλας Κορντόβα – ενός άντρα που δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια. Για τον ΜακΓκραθ, ένας ακόμα θάνατος συνδεδεμένος με αυτή την οικογένεια που φαίνεται καταραμένη, φαντάζει ως κάτι παραπάνω από μια απλή σύμπτωση.

 Μολονότι πολλά έχουν γραφτεί για τις σκοτεινές και νοσηρές «μαύρες ταινίες» του Κορντόβα, ελάχιστα είναι γνωστά για τον ίδιο το δημιουργό. Με κίνητρό του τη δίψα για εκδίκηση, την περιέργεια και μια βαθιά λαχτάρα για την αλήθεια, ο ΜακΓκραθ, με τη βοήθεια δύο άγνωστων νέων, καταδύεται ολοένα και βαθύτερα στο απόκοσμο, υπνωτικό σύμπαν του Κορντόβα. Τα
ην τελευταία φορά που ετοιμαζόταν να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του μυστηριώδους σκηνοθέτη, ο ΜακΓκραθ είδε το γάμο και την καριέρα του να καταστρέφονται. Κι αυτή τη φορά, ρισκάρει να χάσει ακόμα περισσότερα.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Για Μια Χούφτα Βινύλια | Χίλντα Παπαδημητρίου
Η μεταφράστρια και συγγραφέας, κυκλοφόρησε πριν τέσσερα περίπου χρόνια ένα αστυνομικό βιβλίο, ρεαλιστικό με αρκετές σουρεάλ στιγμές και μπόλικη μουσική. Για την ιστορία, η Χίλντα Παπαδημητρίου διατηρούσε η ίδια δικό της δισκοπωλείο στη Νέα Σμύρνη για περίπου είκοσι χρόνια.

Υπόθεση
Ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος πλησιάζει τα σαράντα, αλλά ζει ακόμα με τη μαμά του και απασχολείται σε δουλειές ρουτίνας στη ΓΑΔΑ. Και τώρα, για πρώτη φορά του αναθέτουν τη διαλεύκανση μιας ανθρωποκτονίας.

Πρέπει να βάλει τα δυνατά του να βρει τον δολοφόνο, αφού λαχταράει να κάνει καριέρα ντετέκτιβ, σαν τους ήρωες των αστυνομικών βιβλίων που διαβάζει. Εντούτοις, η δολοφονία του συλλέκτη δίσκων βινυλίου Σταμάτη Παυλίδη αποδεικνύεται πιο περίπλοκη απ' όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. 

Ο αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια παρέα ανθρώπων που όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Και ο Χάρης θα αναρωτηθεί: "Μα είναι δυνατόν να σκοτώσει κανείς για μια χούφτα βινύλια;".

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Εκδικητές | Lotte & Søren Hammer 
Tα δύο αδέρφια (μην τους γκουγκλάρεις, δεν θες να δεις πρόσωπα, πίστεψέ με) από την Δανία, είναι η απόδειξη ότι οι Σκανδιναβοί ξέρουν από αστυνομικό μυθηστόρημα. Νουάρ και καθηλωτικό. 

Υπόθεση
Ένα κρύο δευτεριάτικο πρωινό, λίγο προτού αρχίσει το σχολείο, δύο παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Τα γυμνά πτώματα πέντε βάναυσα παραμορφωμένων αντρών κρέμονται από την οροφή του γυμναστηρίου. 

Ο επιθεωρητής Κόνραντ Σίμονσεν και η ομάδα του από Τμήμα Ανθρωποκτονιών καλούνται να διαλευκάνουν την ειδεχθή υπόθεση: Τα πέντε θύματα κρέμονται σε γεωμετρική διάταξη, ενώ η σκηνή θυμίζει δημόσια εκτέλεση. Όταν οι ταυτότητες των πέντε αντρών και η ανατριχιαστική σχέση μεταξύ τους διαρρέουν στον Τύπο, η αστυνομία της Κοπεγχάγης δεν αργεί να εντοπίσει το σκοτεινό κίνητρο πίσω από τις δολοφονίες.

Η διαρκώς αυξανόμενη δημόσια κατακραυγή φέρνει αντιμέτωπο τον επιθεωρητή Σίμονσεν με την κοινή γνώμη καθώς και με ομάδες τιμωρών που θέλουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Μια συγκλονιστική ματιά στο ζήτημα της δικαιοσύνης και της αυτοδικίας.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας

 

Το Ξύπνημα των Αμνών | Leonie Swann
Για μία πιο ανάλαφρη ιστορία εγκλήματος, με θύμα ένα βοσκό και αστυνόμους τα πρόβατά του. Το βιβλίο της γερμανίδας συγγραφέα πρωτοκυκλοφόρησε το 2000 στη Γερμανία και έγινε ανάρπαστο. Ήταν στη λίστα των best seller για τρία συνεχόμενα χρόνια. Πρωτότυπο, χιουμοριστικό, φιλοσοφικό και σπιρτόζικο.

Υπόθεση
Ένας ιρλανδός βοσκός, ο Τζορτζ Γκλεν, που διάβαζε στα πρόβατά του κάθε βράδυ ροζ λογοτεχνία και αστυνομικά -μέσα από αυτά γνωρίζουν τα αισθήματα των ανθρώπων!- δολοφονείται. Τα πρόβατα αποφασίζουν να εξιχνιάσουν τον φόνο.

Θα μάθουν πολλά για την κοινωνία του μικρού ιρλανδέζικου χωριού κατά την πορεία των ερευνών τους και τελικά θα αποκαλύψουν την αλήθεια μέσα από την Τέχνη, μέσα από μια θεατρική παράσταση όπου παλεύουν να δείξουν τη σκηνή της δολοφονίας. Μαζί τους και το «μαύρο πρόβατο», αυτό που τολμάει να ζήσει μόνο του, και η μις Μαπλ, το πιο έξυπνο πρόβατο όλης της Ιρλανδίας. 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
      

 

Tώρα αν παραμένεις ρομαντική ψυχή με διάθεση για αυτοβελτίωση, δες εδώ τα πέντε βιβλία που θα σε αλλάξουν ως άνθρωπο.