House of Cards: Βλέπεται χωρίς τον Frank Underwood;

H Robin Wright κερδίζει το στοίχημα της απουσίας του Kevin Spacey;
House of Cards: Βλέπεται χωρίς τον Frank Underwood;



Είδαμε τον 6ο και τελευταίο κύκλο της σειράς-θρύλου. Έναν κύκλο πολυαναμενόμενο, όχι μόνο για τους φανατικούς, αλλά και για τους περίεργους που καίγονταν να μάθουν πώς θα καλυπτόταν το κενό του Kevin Spacey.

Από τη Μαριλού Πανταζή

Ίντριγκες, πάθη, σκοτεινά παιχνίδια, λίγο sex (περισσότερο ως μέσο επιβολής, παρά ως ανάγκη), δολοφονίες, πολλαπλές ανατροπές, ο υποχθόνιος Frank Underwood (Kevin Spacey) και η αδελφή ψυχή του Claire (Robin Wright) ήταν οι βασικοί λόγοι που ανέδειξαν το House of Cards σε σειρά-ορόσημο. Και, φυσικά, το γεγονός ότι ήταν η πρώτη web σειρά στην ιστορία, δηλαδή η πρώτη σειρά που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο με όλα τα επεισόδια του πρώτου κύκλου μονομιάς, για να μπορεί να τη δει ελεύθερα και μονορούφι ο οποιοσδήποτε, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς τη σπαστική αναμονή μιας ολόκληρης εβδομάδας για να δεις τη συνέχεια. ΟΚ, υπάρχει πάντα η αναμονή ενός ολόκληρου χρόνου για να δεις τον επόμενο κύκλο, αλλά ας μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας. Μετά, το Netflix αγόρασε τη σειρά και τα υπόλοιπα ανήκουν στην τηλεοπτική ιστορία.

Το ότι ο Kevin Spacey θα έφευγε νύχτα από τον τηλεοπτικό Λευκό Οίκο μετά τις αποκαλύψεις για τον ανέντιμο ερωτικό του βίο πίσω από τις κάμερες ήταν ήδη γνωστό. Η καριέρα του καταστράφηκε και καλά να πάθει τέτοιος παλιοχαρακτήρας που ήταν.

Βέβαια, ο Spacey δεν ήταν απλώς ένας ηθοποιός του cast. Ήταν ο super βασικός πρωταγωνιστής, με όλο το στόρι να περιστρέφεται γύρω από αυτόν και χάρη σ’ αυτόν. Ήταν επίσης ο σχολιαστής των τεκταινόμενων, αυτός που έκλεινε το μάτι συνωμοτικά στον τηλεθεατή και του έκανε spoiling για τη συνέχεια - άλλη μία από τις αγαπημένες καινοτομίες του House of Cards. Και, πάνω απ’ όλα, ήταν το mastermind πίσω από την ίδια τη σειρά. Το κενό του, όπως κι αν το δεις, ήταν δυσαναπλήρωτο. Θες για λόγους τιμής, θες για λόγους marketing, το Netflix αποφάσισε να γυρίσει έναν ακόμα κύκλο, έστω και χωρίς τον Spacey, για να μην αφήσει ούτε τους ήρωες ούτε τους τηλεθεατές στα κρύα του λουτρού. Τα κατάφερε όμως;

Spoiler alert

Ο Frank Underwood δεν εμφανίζεται στην παραμικρή σκηνή, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν μία σκηνή όπου να μην αναφέρεται το όνομά του. Ο πρώην πρόεδρος είναι βολικά νεκρός και η χήρα του έχει αναλάβει τη θέση του ήδη από τον προηγούμενο κύκλο. Η Claire προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση της από τον Frank, να γίνει άλλου τύπου πρόεδρος, αλλά δεν την αφήνουν ούτε το παρελθόν της ούτε ο χαρακτήρας της ούτε οι γύρω της, που είναι εναντίον της επειδή είναι γυναίκα, άρα αδύναμη και χειραγωγήσιμη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο χειρότερος εχθρός της είναι ο ίδιος ο εαυτός της. Η Claire Underwood είναι τόσο ύπουλη, χειριστική και ανήθικη όσο και ο μακαρίτης άντρας της.

Το τελευταίο επεισόδιο του κύκλου είναι και το τελευταίο της σειράς, λένε. Δίνει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα και δημιουργεί νέα που τα αφήνει να αιωρούνται, κάνοντάς μας να υποψιαστούμε ότι, αν οι σεναριογράφοι έχουν νέες αναλαμπές έμπνευσης, ίσως παίξει και έβδομος κύκλος. Ίσως και όχι. Και ίσως και καλύτερα.

Όλα τα πράγματα έχουν κάποτε ένα τέλος. Οι ήρωες του House of Cards δεν είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας - αν και δυστυχώς τα παιχνίδια εξουσίας που παίζουν δεν είναι σεναριακά ευρήματα, αλλά βασίζονται στην πραγματικότητα. Σε αντίθεση με την πραγματικότητα, όμως, η σειρά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα είδος κάθαρσης: να τιμωρηθεί το κακό και να θριαμβεύσει το καλό. Να υπάρχει ένα happy end. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του τηλεθεατή να αποφασίσει αν αυτό το τέλος ήταν happy για τα μέτρα του House of Cards και αν πραγματικά του άξιζε.

Αν με ρωτάς πάντως, ούτε αυτή η συνέχεια ούτε αυτό το τέλος τού άξιζε. Η απουσία του Underwood - Spacey ήταν παραπάνω από αισθητή, όχι τόσο στους τηλεθεατές όσο στους σεναριογράφους, που μάλλον δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την αναγκαστική του απομάκρυνση, με αποτέλεσμα να γράψουν άχαρα και ανέμπνευστα, σαν να ήθελαν απλώς να βγάλουν την υποχρέωση. Με αυτή τη λογική, λοιπόν, δες το κι εσύ. Έτσι, για να βγάλεις την υποχρέωση ότι είδες μέχρι το τέλος τη σειρά που αγαπούσες μια φορά.

Fact

Ο πρώτος κύκλος κυκλοφόρησε στο Internet το 2013. Ο τελευταίος προβάλλεται στο Netflix από τις 2 Νοεμβρίου.

Πηγή: Περιοδικό DownTown