Παγκόσμια μέρα ποίησης: Έλληνες ποιητές που δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σου

Εσύ απλά διάλεξε το αγαπημένο σου
Παγκόσμια μέρα ποίησης: Έλληνες ποιητές που δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σου



Ο Ντελακρουά έλεγε πως «δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση». Από τον ποιητή των ποιητών Όμηρο, μέχρι τον Μιχαήλ Μήτρα στον οποίο ανήκει και η έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης σήμερα, από τον Καββαδία μέχρι τη Γώγου και από τον Σολωμό μέχρι τον Καβάφη, από τα ελληνικά γράμματα πέρασαν δεκάδες ποιητές που ο καθένας άφησε το στίγμα του. Το DownTown ανάμεσα σε εκατοντάδες επιλογές, επέλεξε μερικούς Έλληνες ποιητές που πρέπει να υπάρχουν στο ράφι της βιβλιοθήκης σου.

Μαραμπού- Πούσι- Tραβέρσο

Ποιητής: Νίκος Καββαδίας

Ο ποιητής της θάλασσας με το παρατσούκλι "Κόλιας", τα ταξίδια, οι ναυτικοί, η πατρίδα. Η τελευταία του συλλογή Τραβέρσο, με 14 ποιήματα και τρία νανουρίσματα εκδόθηκε μετά τον θάνατό του. Τον Καββαδία γνώρισαν κι όσοι δεν ήξεραν μετά την μελοποίηση έντεκα ποιημάτων του από τον Θάνο Μικρούτσικο, στο δίσκο που έφερε τον τίτλο «Ο Σταυρός του Νότου».

Αυτές είναι οι τρεις πρώτες συλλογές του που κυκλοφόρησαν το 1933, 1947 και 1975 αφιερωμένες στον φίλο του Μέμα Γαλιατσάτο,  την Έλγκα Καββαδία και τον Φίλιππο Χατζόπουλο αντίστοιχα.

Από τις Εκδόσεις Άγρα,  τιμή €8,99 (έκαστο)

 

Το μονόγραμμα

Ποιητής: Οδυσσέας Ελύτης

To 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους  της «Γενιάς του ‘30», που "ανανέωσε" την ελληνική ποίηση. Το έργο του μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες, και πολλά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν. Στην απονομή τελετής, μιλώντας για την ποίησή του, είπε: "Τότε όμως η ποίηση; Τί αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση".  Το Μονόγραμμα, ένα από τα πιο ερωτικά ποιήματά του εκδόθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 1971 στις Βρυξέλλες, από φωτοτυπημένο χειρόγραφο του ποιητή, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων:

"Άκου, άκου

Ποιος μιλεί στα νερά και ποιος κλαίει ― ακούς;

Ποιος γυρεύει τον άλλο, ποιος φωνάζει ― ακούς;

Είμ’ εγώ που φωνάζω κι είμ’ εγώ που κλαίω, μ’ ακούς

Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, μ’ ακούς."

Ο Εμπειρίκος έγραψε για εκείνον: Το έργο του, είναι μια υπόσχεση προς την ανθρωπότητα, μια δωρεά που αν δεν την κρατούν ακόμα όλοι στα χέρια τους είναι αποκλειστικά και μόνον από δική τους αναξιότητα.

Εκδόσεις Ίκαρος, σελ. 27, τιμή €11,06

 

Τα εκατό καλύτερα ελληνικά ποιήματα

Μια ανθολογία των σπουδαιότερων ποιημάτων. Αριστουργήματα της παραδοσιακής και της σύγχρονης ποίησης από τους προσολωμικούς ποιητές ως τους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Μια εξαιρετική πρώτη επαφή με μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές(με τα βιογραφικά τους) και 100 από τα σημαντικότερα ποιήματα Ελλήνων δημιουργών: Τέλλος Άγρας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Γκάτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Ανδρέας Κάλβος, Κώστας Καρυωτάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Τίτος Πατρίκιος, Μίλτος Σαχτούρης, Άγγελος Σικελιανός, Αθανάσιος Χριστόπουλος, κά.

Εκδόσεις Γλάρος, σελ. 240, τιμή €7,66

 

Τέταρτη Διάσταση

Ποιητής: Γιάννης Ρίτσος

Ο Γιάννης Ρίτσος προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1975 το οποίο δεν κέρδισε, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό μπροστά στο σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του. Ένα χρόνο μετά τον "Επιτάφιο", ο Ρίτσος θα γράψει το  «Το τραγούδι της αδελφής μου» για να εμπνεύσει τον Παλαμά με τον ακόλουθο στίχο:

"Γρήγορο αργοφλοίβισμα της γαλάζιας πλάσης

Να παραμερίσουμε για να περάσης".

Στον συγκεκριμένο τόμο περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ποιήματα του. Έχουν συγκεντρωθεί ποιητικοί μονόλογοι, όπως H Σονάτα του σεληνόφωτος, ο Ορέστης, ο Φιλοκτήτης, η Χρυσόθεμις, η Ελένη. Μέσα από το μύθο και την ιστορία όσο και από τις σύγχρονες κοινωνικές συγκρούσεις, ο ποιητής αναπτύσσει έναν ποιητικό στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη μοίρα.

Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 344, τιμή €25,36

 

Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε

Ποιήτρια: Κατερίνα Γώγου

Το ευρύ κοινό την έμαθε από τους δεύτερους ρόλους της σε μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά από το 1978, η Γώγου μίλησε σε κάθε αναρχική, περιθωριακή και με κοινωνικές ανησυχίες ψυχή. Έγινε σύμβολο μιας γενιάς, έγινε σύμβολο των κατατρεγμένων, έγινε σύμβολο των Εξαρχείων, και παρότι underground, έφτασε να πουλάει όσο κι ο Ελύτης. Σε αυτό το βιβλίο, οι συλλογές Τρία κλικ αριστερά, Ιδιώνυμο, Το ξύλινο παλτό, Απόντες, Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών και Νόστος, που εκδόθηκαν πριν από το 1993, καθώς και το μεταγενέστερο Με λένε Οδύσσεια, στο οποίο είχαν συμπεριληφθεί αδημοσίευτα ποιήματά της, δακτυλόγραφες ή χειρόγραφες σημειώσεις της με ημερολογιακή πρόθεση, κάποιες ενάρξεις εξιστορήσεων και τρεις παραλλαγές δικών της σεναρίων.

Εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 304, τιμή €13,78

 

 

Ποιήματα

Ποιητής: Γιώργος Σεφέρης

Ο πρώτος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Η Ακαδημία δεν χρειάστηκε πολλά λόγια για να δικαιολογήσει την απόφασή της «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες». Εκτός από σπουδαίος ποιητής της "Γενιάς του '30", ο Σεφέρης υπήρξε και δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει τις συλλογές Στροφή, Η Στέρνα, Μυθιστόρημα, Γυμνοπαιδιά, Τετράδιο Γυμνασμάτων, Ημερολόγιο Καταστρώματος Α΄, Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄, Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄, Τρία κρυφά ποιήματα. Η έκδοση αυτή είναι πανόδετη και περιέχει δέκα έγχρωμους πίνακες του Γιάννη Μόραλη που έγιναν ειδικά για αυτό το βιβλίο.

Εκδόσεις Ίκαρος, σελ. 358, τιμή €63,60

 

Τα καλύτερα του Καβάφη

Ποιητής: Κωνσταντίνος Π.Καβάφης

Ο ποιητής που δεν τύπωσε ποτέ τα ποιήματά του σε βιβλίο, και αρνήθηκε δύο σχετικές προτάσεις που του έγιναν, προτιμούσε να δημοσιεύει τα ποιήματά του σε εφημερίδες ή  περιοδικά και να τα τυπώνει ιδιωτικά, δημιουργώντας αυτοσχέδιες συλλογές που μοίραζε στους ενδιαφερόμενους. Ο Καβάφης είναι ο πιο "κοσμοπολίτης" ποιητής μας με ιστορικά, ερωτικά και φιλοσοφικά ποιήματα εμποτισμένα με την γνωστή "καβαφική ειρωνεία". Έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και θεωρείται διεθνώς ένας από τους σημαντικότερους ποιητές όλων των εποχών. Στη μικρή αυτή συλλογή, υπάρχουν εκλογές από όλα αυτά τα είδη, τα αναγνωρισμένα, τα αποκηρυγμένα, τα κρυμμένα αλλά και μερικά πεζά ποιήματά του.

Εκδόσεις Ενάλιος, σελ. 175, τιμή €6,67

 

Εγχειρίδιο ευθανασίας

Ποιητής: Τάσος Λειβαδίτης

Στίχοι του μελοποιήθηκαν από συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης και οΛοΐζος, ποιήματά του μεταφράστηκαν στα Ρωσικά, τα Σερβικά, τα Ουγγρικά, τα Σουηδικά, τα Ιταλικά, Γαλλικά, τα Αλβανικά, τα Βουλγαρικά, τα Κινέζικα και τα Αγγλικά. Τιμήθηκε με βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του Α΄ Κρατικού Βραβείου Ποίησης το 1979 για το «Εγχειρίδιο ευθανασίας», υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων» και ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα.  

"Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ήμουν κάποτε αλλιώς. Άλλοι αναζητάν να βρουν γιατί είμαι έτσι σήμερα. Ποιος είμαι ή ποιος ήμουν; Αναζητήσεις δίχως σημασία. Το κέρδος είναι ότι τους ξέφευγα διαρκώς".

Εκδόσεις Μετρονόμος, σελ. 112, τιμή €12,72