Κώστας Μπακογιάννης – Νάσος Ηλιόπουλος: Ποιος ξέρει καλύτερα την Αθήνα;

Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι περνάνε σε δεύτερο γύρο εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.



Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, το προβάδισμα έχει ο Κώστας Μπακογιάννης, καθώς έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Αμέσως μετά ακολουθεί ο Νάσος Ηλιόπουλος, το ποσοστό του οποίου άγγιξε το 17% των ψήφων.

Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, μίλησαν στο περιοδικό DownTown, στο τεύχος που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο. Ο Κώστας Μπακογιάννης μεταξύ άλλων εκμυστηρεύτηκε τα αγαπημένα του spot της πόλης, το πώς ψωνίζει, ακόμη και την προτίμησή του στο τσάι αντί στον καφέ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη μεριά του, μίλησε για το graffity που τον συγκινεί, για συναυλίες και παραστάσεις που τον σημάδεψαν, αλλά και για τα αγαπημένα του βιβλία.

Κώστας Μπακογιάννης

Ήρθε η ώρα να το πω ανοιχτά, δεν κρύβεται άλλο..: δεν πίνω καφέ, πίνω τσάι! Πυροβολήστε με!  Κίτρινο lipton με γάλα και μέλι. Κατά τ’ άλλα είμαι τρελός μακαρονάς και «κοψιδοφάγος» και από ποτό, κόκκινο κρασί και ουίσκι.  Μου αρέσει πολύ το Παγκράτι με τα διάφορα στέκια του, από την Πλατεία Προσκόπων και το αγαπημένο Αερόστατο μέχρι τα μπαράκια της Πλατείας Βαρνάβα και της Πλατείας Πλαστήρα. Αγαπώ το bytheglass και τα μπριζολάκια του Τέλη στην Κουμουνδούρου.

Είμαι μεγάλος φαν των θερινών σινεμά και  είμαστε πραγματικά τυχεροί στην Αθήνα, που έχουμε από τους πιο όμορφους κινηματογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν έχω ένα αγαπημένο σινεμά, έχω πολλά και δεν θα πρωτοτυπήσω… ΣινέΠαρί, Σινέ Θησείο. Από ταινίες, είμαι από τους αθεράπευτα φανατικούς του StarWars. Και τα συναφή, προφανώς.

Ένας τουρίστας που θα επισκεφτεί την Αθήνα θα πρέπει να κάνει την ωραιότερη βόλτα του κόσμου, γύρω από τον Ιερό Βράχο μας, από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Ζάππειο, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Αποστόλου Παύλου, στου Φιλοπάππου, το Μοναστηράκι, το Θησείο, την Πλάκα και τον Κεραμεικό. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να νιώσει τον παλμό της πόλης πρέπει να περάσει από του Ψυρρή και την Πλατεία Αγίας Ειρήνης και για να δει τα χρώματά της από τα Πετράλωνα και το Κουκάκι!       

Στο κέντρο έχουμε πολλά κρυμμένα διαμαντάκια – αυλές για να χαλαρώσεις. Παθαίνεις την πλάκα σου, δεν πιστεύεις που βρίσκεσαι. Όπως η αυλή του Νομισματικού Μουσείου το sixd.o.g.s στο Μοναστηράκι και το Black Duck, ο κήπος του Μουσείου της πόλης των Αθηνών στην Κλαυθμώνος.

Σε ποιο μαγαζί συνηθίζω να ψωνίζω ρούχα; Με σκοτώνετε μ’ αυτές τις ερωτήσεις! Όχι τίποτα, αλλά θα τις διαβάσει και η γυναίκα μου! Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που ψωνίζει αντικείμενα για το σπίτι. Δεν τα κοιτάω καν! Με χαρά αφήνω αυτές τις επιλογές σε άλλους.. Ρούχα ψωνίζω από πολλά και διαφορετικά μαγαζιά, όπου επίσης με πάει σηκωτό η γυναίκα μου.

Για να είμαι ειλικρινής, εγώ ειδικός στα brunch, δεν είμαι. Αφήστε  που θέλω να έχει γενικώς και λίγο κρεατάκι το φαγητό, να καταλάβουμε ότι φάγαμε... Ωστόσο έχω  μια αδυναμία στο brunch και τα αυγά του IT στη Σκουφά αλλά και στα πιάτα  του Zambano στου Ψυρρή.

Πηγαίνω συχνά στο Μουσείο της Ακρόπολης, όσες φορές και να το επισκεφθείς δεν το χορταίνεις. Και φυσικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό  Μουσείο με τους κρυμμένους θησαυρούς που δυστυχώς δεν έχουν αναδειχθεί ως τώρα.

Όταν κάνω βόλτες στην Αθήνα συνήθως χαζεύω το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το φαντάζομαι να επεκτείνεται σε αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο, και μαζί με το Ακροπόλ να φτιάχνουν μια όαση πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας. 

Μπορείς να βγάλεις το παιδί από το Καρπενήσι, αλλά όχι το Καρπενήσι από το παιδί. Στο Athlesis που έχει ο φίλος και Ευρυτάνας Νίκος Γαζέτας γυμνάζομαι και έχω βρει την υγειά μου! Με βρίζει συνέχεια βέβαια που δεν πάω αρκετά, αλλά με ανέχεται.

Νάσος Ηλιόπουλος

Είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων που ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε με τον professor του La Casa de Papel και προφανώς τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο 36άχρονος Νάσος Ηλιόπουλος ζει στα Κάτω Πατήσια και αγαπάει τους ανθρώπους της γειτονιάς του. «Αυτό που αγαπώ στη γειτονιά μου είναι οι άνθρωποί της. Άνθρωποι με αντιφάσεις και προβλήματα, που όμως, στην κρίσιμη στιγμή, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αυτόν που έχει ανάγκη. Με ενοχλεί που η γειτονιά μου -και οι άλλες γειτονιές που είναι σαν αυτή- αντιμετωπίζονται από τον δήμο σαν δεύτερης κατηγορίας», αναφέρει στο DownTown. Στην οδό Δραγατσανίου ανακάλυψε το καφέ που του ταιριάζει. «Για καιρό ήμουν στο ΣΕΠΕ και στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί ανακάλυψα το περίφημο “2 γουλιές και 2 μπουκιές”. Και εκτίμησα όχι μόνο τον καφέ, αλλά και κάτι πιο ουσιαστικό, τις καλές συνθήκες εργασίας. Εντάξει, σημαντικό το σκέτο διπλό καπουτσίνο, αλλά πιο σημαντικό είναι αυτός ή αυτή που σου τον φτιάχνει να έχει ένα γνήσιο και όχι επιβεβλημένο χαμόγελο». Όταν τον πιάνει λιγούρα μετά τα μεσάνυχτα, πηγαίνει για φαλάφελ στην πλατεία Βάθη. «Και κάθε φορά αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε όλοι αυτοί που γκρινιάζουν συνέχεια για την πολυπολιτισμική Αθήνα να δοκίμαζαν, κάποια στιγμή, τις γεύσεις που έφεραν στην πόλη μας οι μετανάστες και οι μετανάστριες».

 

MUSIC

«Η μέρα που ήμουν στον Λυκαβηττό και δεν θα ξεχάσω ήταν όταν είχαν έρθει οι Radiohead για δύο συναυλίες. Την πρώτη μέρα ήμουν στα βραχάκια και είχα αγοράσει εισιτήριο για τη δεύτερη μέρα. Θυμάμαι ότι η εικόνα είχε κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση στο group, που αφιέρωσαν ένα τραγούδι “στα παιδιά που είναι στον βράχο”».

 

BOOKS

«Tα τελευταία βιβλία που αγόρασα και σας συστήνω ανεπιφύλακτα είναι Το Παιδί, του Γιάννη Παλαβού, το Στ’ Αμπέλια, του Σταύρου Ζουμπουλάκη και την επανέκδοση του Δεύτερου Θανάτου του Ραμόν Μερκάντερ, του Χόρχε Σεμπρούν». 

 

THEATER

«Η τελευταία παράσταση που με εντυπωσίασε ήταν μια παράσταση της Dagipoli Dance Co, μια ομάδα σύγχρονου χορού που ο πυρήνας της είναι άτομα με κινητική αναπηρία».

 

GRAFFITY

«Στη γειτονιά μου, εκεί όπου έπαιζε ο Αντετοκούνμπο, υπάρχει ένα εντυπωσιακό graffiti γι’ αυτόν, που μας θυμίζει ότι κάθε μεγάλη πορεία ξεκινάει με ένα μικρό βήμα μπροστά. Και, επίσης, υπογραμμίζει ότι είμαστε περήφανοι που είμαστε Αθηναίοι και Αθηναίες, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικής προτίμησης».

 

Συνέντευξη: Νάνσυ Φαφούτη