Οι γυναίκες του 20ου αιώνα που άλλαξαν τον τρόπο που ντύνεται η εργαζόμενη γυναίκα

Το ντύσιμο της εργαζόμενη γυναίκας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το τέλος του.
Οι γυναίκες του 20ου αιώνα που άλλαξαν τον τρόπο που ντύνεται η εργαζόμενη γυναίκα



Μιλάμε πολύ συχνά για το κατάλληλο office wear ντύσιμο και για το πώς να προσθέσεις σε αυτό τις δικές σου πινελιές στυλ. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ όμως πως ντυνόντουσαν οι πρώτες εργαζόμενες γυναίκες και πόσο άλλαξε στο στυλ τους με την πάροδο του αιώνα;

Ένα μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο για να γνωρίσεις την ιστορία του office wear και τις γυναίκες που επηρέασαν το στυλ ντυσίματος που χρησιμοποιούμε σήμερα

1899

Μία γραμματέας πληκτρολογεί σε μία γραφομηχανή στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι γυναίκες των μεσαίων τάξεων της βικτοριανής εποχής έχουν ήδη αρχίσει να δουλεύουν ως υπάλληλοι γραφείου από τα τέλη του 1800. Η γυναίκα φοράει ένα υπέροχο stripe φόρεμα, με full skirt κατασκευασμένη από πολλά στεφάνια δεμένα μαζί , κάτι το οποίο θεωρούνταν αναχρονισμός τα τέλη του 1899. Τα μαλλιά είναι πιασμένα σε χαμηλή κοτσίδα.

Η γραφομηχανές χρησιμοποιούντα ήδη στο χώρο εργασίας από τα μέσα του 1870.

 1911

Γυναίκες στο τμήμα έκδοσης της εφημερίδας Clement’s Inn, στο Λονδίνο.  Το τεύχος εκείνης της εβδομάδας «Ψήφος στις γυναίκες», κόβεται και αναπαράγεται από μία νεαρή εθελόντρια. Όλες οι γυναίκες είχαν μακριά μαλλιά τα οποία και έδεναν σε χαλαρούς κότσους. Φοράνε λευκά πουκάμισα με σχέδια από δαντέλα και μακριές full skirts.

1917

Γραφείο στο σιδιτοδρομικό σταθμό του Horwich, στο Lancashire της Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου πολλοί άντρες είχαν καταταγεί στο στρατό και για αυτό το λόγο οι γυναίκες είχαν την ευκαιρία να αναπληρώνουν τις θέσεις τους σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα όπως αυτό του ηλεκτρολόγου.   Οι πιο πολλές κοπέλες φοράνε μπλούζες, πολύ πιο εφαρμοστές από ότι στην προηγούμενη φωτογραφία. Τα μαλλιά αρχίζουν να γίνονται πιο ανέμελα, να αφήνονται κάτω ή να πλέκουν σε μεγάλες πλεξούδες.  Δυο κοπέλες νεαρότερης ηλικίας φοράνε λευκούς φιόγκους στα μαλλιά.

Θα προσέξεις ότι το μάκρος της φούστα έχει αρχίσει να κονταίνει και ότι τα παπούτσια που φοράει η νεαρή κοπέλα, μοιάζουν εκπληκτικά με τα brogues που έχεις και εσύ στην ντουλάπα σου.

c.1920

Γυναίκες ξεχωρίζουν γράμματα, κατά την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου στην Αγγλία. Πλέον το πουκάμισο έχει αντικατασταθεί από απλές μπλούζες και παρατηρώντας την γυναίκα που κάθεται στην πρώτη σειρά αριστερά θα προσέξεις ότι φοράει πλεκτή ζακέτα και κολιέ με πέρλες. Η πρώτη κοπέλα δεξιά, φοράει ριγέ φόρεμα, κάτι το οποίο θα τον παρατηρήσουμε συχνά εκείνη την εποχή, αφού αρχίζουν πάλι να φοράνε περισσότερα patterns και prints.

c.1930

Μία αμερικανίδα γραμματέας ενώ λαμβάνει τηλεφωνικά μηνύματα, φοράει μία μαύρη ημιδιαφανή μπλούζα και μία μακριά pencil φούστα. Τα μαλλιά της είναι όμορφα φτιαγμένα, στο κλασικό χτένισμα της εποχής, με περμανάντ σε σχήμα κύματος.

1942

Αμερικανίδες εργάζονται στην συμπλήρωση ταχυδρομικών παραγγελιών.  Οι γυναίκες δεν φοράνε πλέον παρόμοια ρούχα αλλά οι μπλούζες τους παραμένουν σε στυλ πουκαμίσου. Φοράνε διακοσμητικά pattern αλλά διαφορετικά prints όπως το πουά και το ριγέ. Τα μαλλιά πλέον είναι στο μήκος των ώμων, μακριά από το πρόσωπο και με χωρίστρα στο πλάι.

1948

Η συνιδιοκτήτρια του πρακτορείου μοντέλων Ford και ο σύζυγος της, απαντάνε σε τηλέφωνα σχετικά με τα 34 high fashion μοντέλα τους, στον τρίτο όροφο του γραφείου τους στη Νέα Υόρκη. Φοράει ένα μαύρο μεσάτο φόρεμα μέχρι το γόνατο, είναι ξυπόλυτη και μαλλιά κομμένα κοντά.

 

1950

Μία νεαρή γυναίκα περνάει από συνέντευξη για εργασία στα γραφεία του φωτογραφικού πρακτορείου Keystone. Φοράει trench coat και καρό φούστα. Τα μαλλιά της είναι πιασμένα πάνω σε ένα λιτό κότσο.

1956

Είναι ώρα για μεσημεριανό για τις υπαλλήλους γραφείων στη Union Square, στο Σαν Φραντζίσκο. Τα κουστούμια τους είναι επίσημα και τα χρώματα αρκετά συντηρητικά. Τα μαλλιά είναι λίγο πιο πάνω από το ύψος των ώμων και με χωρίστρα στη μέση. Όλες φοράνε καλσόν ή καλτσάκια στο χρώμα του δέρματος.

c.1960

Μία αμερικανίδα δακτυλογράφος εν ώρα απομαγνητοφώνησης. Φοράει μία μπλούζα σε έντονο μπλε χρώμα χωρίς μανίκια και μία καρό μπλε φούστα. Τα μαλλιά της έχουν μήκος μέχρι το πιγούνι, είναι κομμένα σε αυστηρό καρέ, το οποίο έχει τονίσει, χτενίζοντας από την ανάποδη φορά της τρίχας με μία βούρτσα.

1968

Τα κεντρικά γραφεία της ζυθοποιίαςTetley, στο δυτικό Yorkshire. Οι νεαρές κοπέλες χρησιμοποιούν μηχανές Sumlock, τον πρόγονο της αριθμομηχανής. Τα ρούχα τους είναι σε πολύ ζωντανές παστέλ αποχρώσεις του μπλε, κίτρινου και ροζ. Ποικίλα είναι και τα στυλ των μαλλιών των γυναικών, τα οποία είναι όλα φουσκωμένα κυρίως με hairspray.

c.1970

Νεαρή γυναίκα μπροστά από έναν υπολογιστή καταχώρησης δεδομένων. Φοράει ένα κουστούμι σε έντονο ροζ χρώμα με λευκές λεπτομέρειες, μέχρι το γόνατο. Τα μαλλιά είναι ακόμα πιο στιλιζαρισμένα με hairspray.

1975

Μία γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο, φορώντας μία φαρδιά ζακέτα με φαρδύ peter pan collar και μακρύ φαρδύ παντελόνι. Τα παπούτσια της είναι η τελευταία λέξη της μόδας ενώ φοράει έντονα σκουλαρίκια, δαχτυλίδι και βραχιόλι. Τα μαλλιά της είναι λιγότερο στιλιζαρισμένα.

c.1980

Μία υπάλληλος γραφείου κάνει καταχωρήσεις σε ένα υπολογιστή συλλογής πληροφοριών, στη Boston της Μασαχουσέτης. Φοράει μία πολύ εφαρμοστή μπλούζα και τα μαλλιά της είναι κομμένα κοντά.

1987

Η Βελγικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας Diane Von Fusternberg, στο στούντιο της, φορώντας πολύ make up και λαμπερό lipstick όπως πρόσταζε η μόδα της εποχής. Φοράει oversized κοσμήματα και εφαρμοστό φόρεμα με μία τσέπη στο ύψος του στήθους.

1996

Υπεύθυνη διαχείρισης συλλογής δεδομένων, χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή καταγραφής πληροφοριών. Τα μαλλιά της είναι μακριά και καθόλου στιλιζαρισμένα. Φοράει ένα σκούρο, ριγέ κουστούμι σε φαρδιά γραμμή.

1999

Νεαρή κοπέλα σε τηλεφωνικό κέντρο στη Γερμανία. Τα μαλλιά της είναι μαζεμένα σε ένα messy κότσο. Φοράει κραγιόν στο χρώμα του δέρματος, ένα απλό μαύρο t-shirt και ένα denim jacket. Ένα tattoo στολίζει το δεξί της χέρι.

 

Πηγή και φωτογραφικό υλικό: Mashable.com

Απόδοση: Αθηνά Κουτρομάνου