Donna Karan : 10 πράγματα που δεν ήξερες για την διάσημη σχεδιάστρια

Σήμερα κλείνει τα 67 χρόνια μιας υπέροχης και fashion ζωής...
Donna Karan : 10 πράγματα που δεν ήξερες για την διάσημη σχεδιάστρια



Σαν σήμερα 67 χρόνια πριν, γεννήθηκε μια γυναίκα που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο της μόδας. Φυσικά μιλάμε για την ιδιαιτέρως αγαπητή Donna Karan, που τον προηγούμενο Ιούλιο αποχώρησε από τον οίκο μοδας, θέλοντας να ξεκουραστεί, χωρίς να σημαίνει ότι θα τον εγκαταλείψει ή δεν θα μοιράζεται τις δικές της ιδέες.

Η Donna Karan και ο πρώην σύζυγος της Stephen Weiss, το 1984 ίδρυσαν μαζί την DKI και το 1985 η πρώτη συλλογή ήταν γεγονός. Την ονόμασαν ''7 εύκολα κομμάτια'' και ο στόχος της ήταν να αποδείξει πως λίγα basic ρούχα αρκούν, για να μεταμορφώσουν μια εργαζόμενη γυναίκα σε εντυπωσιακή και δυναμική παρουσία. Λίγα χρόνια αργότερα, ξεκίνησε και η πιο σπορ γραμμή DKNY, η οποία συμπεριλάμβανε τις σειρές DKNY Jeans, DKNY Active, DKNY εσώρουχα και DKNY Kids. Όλα τα μοντέλα και οι star της εποχής πρωταγωνιστούσας σε όλες τις διαφημιστικες καμπάνιες, κάνοντας ακόμα πιο διάσημο τον οίκο μόδας.

Τα παραπάνω λίγο πολύ τα ήξερες και εσύ, τι θα έλεγες όμως να μάθεις 10 πράγματα που δεν γνώριζες για την Donna Karan;

1. Είναι μια από τις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής :
Στη λίστα του περιοδικού Forbes, που πρόσφατα ασχολήθηκε με τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής, η Κaran βρέθηκε στην 31η θέση (μαζί με την Diane Von Furstenberg) με περιουσία $450 εκατομμύρια δολλάρια.

2. Σχεδίασε ρούχα για πραγματικές γυναίκες :
H Donna Karan, ποτέ δεν σχεδίασε μεγέθη 0, για γυναίκες-μοντέλα. Το πολύ γνωστό φόρεμα ''Cold Shoulder'' που έγινε και best seller (η Hillary Clinton το έκανε διάσημο), σχεδιάστηκε για να τονίσει ότι οι ώμοι της κάθε γυναίκας είναι ένα μέρος του σώματος των γυναικών, που πρέπει να νιώθουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Επίσης οι ώμοι δεν παίρνουν βάρος, άρα όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και μεγέθους, πρέπει να τους αναδεικνύουν.

3. Υπερασπίστηκε την ιδέα της πρώτης γυναίκας προέδρου το 1992 :
Μπορεί το 2015, μια γυναίκα πρόεδρος της Αμερικής, να φαντάζει πολύ κοντινό, το 1992 όμως η εμβήματική καμπάνια της Donna Karan, με το μοντέλο Rosemary McGrotha να ορκίζεται πρόεδρος (φορώντας ένα υπέροχο Donna Karan σταυρωτό σακάκι φυσικά), ήταν πολύ προχωρημένη.

4. Ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που επέλεξε ένα πρόσωπο να χειρίζεται τα social media  του οίκου :
''DKNY PR girl'', ονόμασε η διάσημη σχεδιάστρια το ένα και μόνο πρόσωπο που διάλεξε να χειρίζεται όλα τα social media του οίκου, και ήταν η πρώτη που το έκανε πράξη μιας και έβλεπε πολύ μπροστά και τι δύναμη θα αποκτούσαν τα social media.

5. Ίδρυσε μια πολύ σημαντική φιλανθρωπική οργάνωση :
Ειδικότερα που έκανε ένα βήμα πίσω και δεν είναι πια επικεφαλής στον οίκο μόδας, η ίδια θέλει να δώσει όλες τις δυνάμεις της, στο φιλανθρωπικό έργο. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση Urban Zen, στην οποία το 10% των κερδών του οίκου πάνε για καλό σκοπό.

6. Xώρισε την εταιρεία σε 2 γραμμές :
H διάσημη σχεδιάστρια, θέλοντας να έχει μεγαλύτερο κοινό, χώρισε την εταιρεία σε 2 γραμμές : Στην Donna Karan International και στην DKNY, η οποία έχει πιο προσιτές τιμές. Η ίδια είχε πάρει κάποια απόσταση από την δεύτερη, μιας και ήθελε να δώσει περισσότερη βάση στην 1η.

7. Είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στη Νέα Υόρκη :
Eκτός από τα εξαιρετικά fashion show, η Donna Karan είναι πολύ γνωστή και για τα υπέροχα δείπνα που διαοργάνωνε στο διαμέρισμα της με θέα στο central park. 

8. Έδειξε την γυναικεία ματιά σε σχέση με τους άντρες συνδυασμούς :
Eκπροσώπησε τις γυναίκες με τον πιο δυναμικό τρόπο και απέδειξε πως 7 basic item, αρκούν για να εντυπωσιάσουν χωρίς υπερβολές και με minimal επιρροές.

9. Eίναι εναλλακτική, δυναμική και rock :

Οι φράσεις που έχει πει, όπως '' Aν δε έκανα, αυτό που κάνω...θα ήθελα να ταξιδεύω όλο τον κόσμο, με μια μηχανή '' και '' Η ηλικία και το μέγεθος είναι μόνο αριθμοί. Το attitude κάθε γυναίκας είναι που θα κάνει την διαφορά, και φυσικά θα αυτό θα περάσει και στο στιλ'', το αποδεικνύουν περίτρανα.

10. Πόσο απλά ξεκίνησε την καριέρα της :
To 1992, ίδρυσε την DKNY, γιατί ουσιαστικά δεν έβρισκε ένα τζιν παντελόνι που να της ταιριάζει όπως επίσης δεν μπορούσε να ντύσει με τίποτα την έφηβη τότε κόρη της. Έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει την δική της σειρά, τόσο απλό!

Δες εδώ, το εντυπωσιακό stree style από την εβδομάδα μόδας στο Παρίσι!