Mary Katrantzou: Όσα δεν ήξερες για την 32χρονη σχεδιάστρια των celebrity

Η βασίλισσα των prints μας κάνει περήφανους από το Λονδίνο.
Mary Katrantzou: Όσα δεν ήξερες για την 32χρονη σχεδιάστρια των celebrity



Την προσοχή και του πιο άσχετου με την μόδα κερδίζει με της δημιουργίες του αυτό το κορίτσι. Η Ελληνίδα Μαίρη Κατράντζου ή αλλιώς Mary Katrantzou όπως θα την αποκαλούσε η πελάτισσά της Michelle Obama, σκορπίζει απλόχερα χαρά με τα πολύχρωμα και τρελά σχέδιά της και μας πείθει ότι η μόδα είναι τελικά τέχνη. 

Αν τα ρούχα της ήταν ταινία, σκηνοθέτης θα ήταν ο Wes Anderson. Αν ήταν γλύκισμα, θα ήταν πολύχρωμα marshmallows και αν ήταν τραγούδι θα ήταν το «Girls Just Want to Have Fun». Κοινώς, οι δημιουργίες της με τα έντονα prints και τα χρώματα είναι pop, κρύβουν μια ξεγνοιασιά και μας έκαναν να αναθεωρήσουμε την έννοια του «παρδαλού». Μας έπεισαν δηλαδή ότι θέλουμε να είμαστε παρδαλές και τώρα μπορούμε να είμαστε παράλληλα και σικ. 

Η ίδια στα 32 της χρόνια έχει καταφέρει να κατακτήσει το Hollywood, βραβεύτηκε στα Elle style awards με το «Red Carpet Designer award», κέρδισε το βραβείο του Fashion Fund της Vogue και 200.000 λίρες για να αναπτύξει την επιχείρησή της ενώ μόλις ανακηρύχθηκε σχεδιάστρια της χρονιάς στα φετινά βραβεία Glamour

Η ιστορία της είναι ονειρεμένη και αξιοζήλευτη καθώς είναι από εκείνες που όταν φτάνει η στιγμή σου και δείχνεις το ταλέντο σου, τελικά αναγνωρίζεσαι και γίνεσαι ο κυρίαρχος του σύμπαντος. Κάτι δηλαδή που δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Ελλάδα. Αρχικά, έκανε σπουδές στην αρχιτεκτονική στην Αμερική και έπειτα βρέθηκε στο Λονδίνο όπου σπούδασε σχεδιασμό υφασμάτων στο Central Saint Martins.

Το 2008, στην επίδειξη μόδας των αποφοίτων του Πανεπιστημίου κέρδισε την προσοχή του κόσμου και έπειτα όλα μέχρι σήμερα κύλησαν ιδανικά και με προσωπικό αγώνα κατάφερε να ξεχωρίσει στο πλήθος.  

Οι επιδείξεις μόδας που διοργάνωνε αποσπούσαν εξαιρετικές κριτικές, συμμετείχε σε μεγάλα Fashion Week και Φεστιβάλ ενώ πήρε σημαντικά βραβεία όπως το Swiss Textiles, το British Fashion Award for Emerging Talent και το Young Designer of the Year στα Elle Style Awards. 

Και το κυριότερο: Έχτισε ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο που περιλάμβανε διασημότητες του Hollywood όπως η Sarah Jessica Parker, η Beyonce, η Taylor Swift, η Fergie, η Olivia Palermo, η Anne Hathaway και τόσες σταρ ακόμη. 

Για να γιορτάσουμε, λοιπόν, την πετυχημένη πορεία της συμπατριώτισσάς μας αποφασίσαμε να μοιραστούμε δέκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή της αφού της ανακοινώσουμε ότι μας κάνει περήφανη.  

1. Ζει μόνιμα στο Λονδίνο από το 2002 με το σύντροφό της Μάριο Πολίτη ο οποίος είναι λέκτορας νευρολογίας. 

2. Συνηθίζει να φοράει μαύρα ρούχα «για να καθαρίσει την παλέτα της» αναφέρει σε συνεντεύξεις της. 

3. Όπως διαβάσαμε στο elle.com, θεωρεί ότι η επιτομή της ευτυχίας είναι να βρίσκεται στην Ελλάδα με φίλους και οικογένεια και να χαλαρώνει μια ηλιόλουστη μέρα. Οι αγαπημένες της αναμνήσεις είναι να περνάει τα καλοκαίρια της στο εξοχικό της στις Σπέτσες. 

4. Πολλοί σχεδιαστές προσπάθησαν να τη μιμηθούν. Δεν το λέω εγώ αλλά η Vogue. Σχετικά με αυτό το θέμα η ίδια είχε δηλώσει: Πιστεύω ότι κάθε σχεδιαστής περνάει από μία φάση που περιλαμβάνει συναισθήματα όπως έκπληξη, ενόχληση, κολακεία αλλά είναι φυσικό γιατί αυτός είναι ο κύκλος της μόδας. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες τεχνικές που δεν μπορεί εύκολα να μιμηθεί κάποιος. Και αν μπορεί, μπράβο του επειδή σημαίνει ότι αυτό που έχεις να προσφέρεις μπορεί να διεισδύσει σε ένα ευρύτερο κοινό.  

5. Μπορεί τα ρούχα της να είναι για γερά πορτοφόλια αλλά τελικά υπάρχει θεός και εμείς οι κοινοί θνητοί μπορούμε να αγοράσουμε δημιουργίες στα μέτρα μας μιας και η Μαίρη έχει συνεργαστεί με την Adidas.  

6. Πρόσφατα, η Kerry Washington εμφανίστηκες στις Χρυσές Σφαίρες με δημιουργία της

7. Οι fashion editors στο εξωτερικό την αποκαλούν Queen of Prints (κατά το Mary Queen of Scots). 

8. To 2012 έκανε διάλεξη στο TEDx Athens. Αξίζει να τη δεις. 

9. Υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στους Matisse, το Mad και τη Μαίρη. Πάτα κλικ και θα καταλάβεις. 

10. Τέλος, η διάσημη σχεδιάστρια αγαπάει τα κορίτσια που έχουν παραπάνω κιλά γι’ αυτό και φροντίζει στις συλλογές της να υπάρχουν και plus size μεγέθη. Έχει τον αιώνιο σεβασμό μας.