Είστε συναισθηματικά γενναιόδωροι;

Καλοσύνη είναι η γλώσσα που ακούν οι κουφοί και βλέπουν οι τυφλοί- Mark Twain
Είστε συναισθηματικά γενναιόδωροι;Κλαίω εύκολα. Το λέω συνέχεια. Κλαίω βλέποντας ταινίες, κλαίω όταν είμαι χαρούμενη, γενικά το θέμα είναι να μη συγκινηθώ (πράγμα δύσκολο βέβαια). Χθες πέτυχα στο youtube το πιο όμορφο βίντεο που έχω δει τελευταία. Μέσα σε 3 λεπτά βλέπεις την ανθρωπιά, την γενναιοδωρία, την ευτυχία, την αγάπη και καταλαβαίνεις ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής. Γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα στο μυαλό μου και έκανα ένα γρήγορο flashback στο παρελθόν μου βγάζοντας ένα συμπέρασμα για τη ζωή. Τελικά οι άνθρωποι εκεί έξω είναι περισσότερο κακοί από καλοί.

 Από την Άννα Πρέλεβιτς

Κάντε και εσείς ένα γρήγορο flashback. Κοιτάξτε τον εαυτό σας αυτή τη στιγμή και σκεφτείτε πώς συμπεριφέρεστε καθημερινά προς τους άλλους. Προσπαθείτε να φέρετε χαρά σε ανθρώπους γύρω σας ή εστιάζετε περισσότερο στο να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο; Είστε συναισθηματικά γενναιόδωροι;

Οι συναισθηματικά γενναιόδωροι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν πράξεις καλοσύνης,  ευτυχίας και αγάπης χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα.. Επιβραβεύουν τους ανθρώπους και δείχνουν σημάδια εκτίμησης όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή το νιώθουν.

Το αντίθετο της συναισθηματικής γενναιοδωρίας είναι η συναισθηματική τσιγκουνιά. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν με μία μίζερη νοοτροπία. Είναι εγωιστές, δεν μοιράζονται, είναι μονίμως σε φάση ανταγωνισμού με τους ανθρώπους γύρω τους. Δεν λένε σχεδόν ποτέ μια καλή κουβέντα, κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους, κρίνουν τους πάντες και βοηθάνε μόνο αν μπορούν επωφεληθούν και οι ίδιοι. Δυστυχώς βρίσκονται ανάμεσά μας .. Αν κοιτάξετε γύρω σας, η συναισθηματική τσιγκουνιά είναι ένα φαινόμενο που είναι κοινό στη σημερινή κοινωνία μας.. κατά 80% θα έλεγα.

Έρευνες δείχνουν ότι η γενναιοδωρία κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είσαι. Η συμπόνια, η καλοσύνη και η ευγένεια αφήνουν λιγότερα περιθώρια για αρνητικά συναισθήματα και ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι βοηθώντας τους άλλους, ενισχύεται θετικά όχι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική υγεία των ανθρώπων!

Εάν νιώθετε πως δεν είστε συναισθηματικά γενναιόδωροι και θέλετε να αλλάξει αυτό, τα πράγματα είναι απλά! Μη φοβάστε, δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα που είναι μεγάλο ή δύσκολο. Κάντε μια μικρή πράξη καλοσύνης που βάζει τους ανθρώπους σε μια καλύτερη συναισθηματική κατάσταση -από ένα χαμόγελο, μια έκφραση, μια επίδειξη ανησυχίας, μια τυχαία πράξη καλοσύνης, και ούτω καθεξής. Θα παρατηρήσετε πόση θετική ενέργεια θα γεμίσετε. Φαντάζομαι θα σας φανεί δύσκολο στην αρχή, αλλά κάποια στιγμή θα σας βγει με ειλικρινή πρόθεση από την καρδιά σας, χωρίς προσδοκίες επιστροφής.

Θα σας δώσω και ένα μικρό tip από τη δική μου τη ζωή. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω .. από τις εποχές που ήμουν φοιτήτρια στο Λονδίνο, μου έλεγαν “μην είσαι τόσο καλή θα σε εκμεταλλευτούν μια μέρα”.  Δεν τους άκουσα ποτέ. Πρώτον γιατί όταν κάνεις αυτό που νιώθεις είσαι πραγματικά ευτυχισμένος και δεύτερον παρατήρησα πως με πράξεις γενναιοδωρίας, φυτεύεις λίγους σπόρους γενναιοδωρίας και στους άλλους. Με το πέρασμα του χρόνου ακόμη και ο πιο συναισθηματικά τσιγκούνης αρχίζει και γίνεται πιο καλός άνθρωπος (είναι και μερικοί που δεν σώζονται με τίποτα αλλά σιγά σιγά με εμπειρία μπορείς να τους διακρίνεις και να τους αποφεύγεις).

Ξεκινήστε κι εσείς δίνοντας σήμερα και θα δείτε πως αυτό φέρνει αφθονία σε όλους τους τομείς της ζωής σας, τόσο σε εσάς όσο και στους γύρω σας. Να θυμάστε κάτι , "Είστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους περνάτε μαζί τον περισσότερο χρόνο." – Jim Rohn

Αν υπήρχε εικόνα για τη λέξη «προσφέρω» θα ήταν αυτό το βίντεο. Οι μικρές πράξεις που μπορεί να φαίνονται πως δεν σημαίνουν τίποτα αλλά να έχουν τη δύναμη να αλλάξουν μια ζωή.