Το Instagram photoshop or not

Οι επεξεργασμένες φωτογραφίες των fashionistas στο Instagram είναι η νέα μόδα;
Το Instagram photoshop or not



Η αλήθεια είναι ότι σπάνια βρίσκεις editorials περιοδικών στα οποία οι φωτογραφίες τους δεν είναι περασμένες από photoshop. Πριν αρχίσουμε να γκρινιάζουμε, ας σκεφτούμε πως, στα πλαίσια του λογικού πάντα, τα συγκεκριμένα lookbooks πρέπει να εμφανίζονται ως έργα τέχνης και για αυτό το λόγο είναι φυσικό οι φωτογραφίες αυτές να υπόκεινται σε επεξεργασία. Πάντα με την λογική ότι θα καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε τον/την celebrity που έχουμε μπροστά μας, μετά τη επεξεργασία.

Κάτι το οποίο όμως είναι φυσικό για τα editorials μόδας, δεν είναι και τόσο για όλα αυτά τα fashion blogs που διαβάζουμε κατά καιρούς. Υποτίθεται ότι αυτό είναι που κάνει το fashion blogging να ξεχωρίζει από τα περιοδικά μόδας και να είναι τόσο αγαπητό σε εμάς: το αυθεντικό. Εντάξει προφανώς και έχεις το δικαίωμα να εξαφανίσεις αυτό το μικρό σπυράκι που έβγαλες σήμερα το πρωί και σε ενοχλεί τόσο αλλά τι νόημα έχει να είσαι size medium και προσπαθείς τόσο πολύ να δείχνεις size small;

Ο λόγος που ταυτιζόμαστε όλες τόσο με τα fashion blogs είναι απλά το γεγονός ότι πρόκειται για κορίτσια σαν εμάς, με ατέλειες που καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν, αντικατοπτρίζοντας την προσωπικά τους μέσα από το ντύσιμο τους. Και να πούμε και την αλήθεια, ποιο εύκολα θα συμπαθήσουμε και θα κάνουμε είδωλο κάποια που μοιάζει σαν και εμάς, παρά κάποια που προσπαθεί να δείχνει σαν άπιαστο όνειρο.

Η νέα photoshop μόδα αφού κυρίευσε τα blogs αποφάσισε να κάνει την εμφάνιση της και στο Instagram. Πρόκειται για το νέο trend των fashion bloggers, οι οποίες με την βοήθεια κατάλληλων applications μπορούν να κάνουν edit της φωτογραφίες τους, πριν τις ανεβάσουν στο Insta. Προφανώς και δεν πρόκειται για τα γνωστά φίλτρα που χρησιμοποιούμε όλες αλλά για το γεγονός ότι μπορούν να μικραίνουν/ αδυνατίζουν το σώμα τους, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση ενός άλλου ανθρώπου στις φωτογραφίες σε σχέση με την πραγματικότητα.

Και το χειρότερο; Σας καταλαβαίνουμε κορίτσια…

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε, πριν λίγο καιρό, ο λογαριασμός στο Instagram «WePhotoshoppedWhat», ο οποίος φιλοξενεί φωτογραφίες από fashion blogger και fashion icons, οι οποίες επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους με τόσο προφανή τρόπο που μας κάνει να θέλουμε να γελάσουμε και να κλάψουμε μαζί. Στο προφίλ θα δεις ακόμα και την Beyonce –ω ναι!- και μπορείς και εσύ να στείλεις άσχημα επεξεργασμένες φωτογραφίες που μπορεί να ανακαλύψεις.

Ο λογαριασμός μπορεί να έχει μόνο ένα μήνα ζωής αλλά έχει κιόλας περίπου 1.000.000 followers, κάτι  το οποίο δείχνει πόσο έχει βαρεθεί πλέον ο κόσμος με την λανθασμένη εικόνα των γυναικών που προβάλουν τα social media.

Τροφή για σκέψη για κάθε φορά που θα κοιτάξεις μία selfie σου και θα σκεφτείς ότι σου αρέσει ο εαυτό σου… μήπως εσύ είσαι η αληθινά όμορφη και οι άλλες οι ψεύτικες;