R.I.P Οscar de la Renta!

Μια ζωή σαν παραμύθι...
R.I.P Οscar de la Renta!



Tα νέα για το θάνατό του Οscar de la Renta σε ηλικία 82 ετών στο σπίτι του στο Kent, στο Connecticut, έκαναν το γύρο του κόσμου βυθίζοντας στη θλίψη τον κόσμο της μόδας. Μέχρι στιγμής τα αίτια θανάτου δεν έχουν επιβεβαιωθεί, παρ' όλο που είχε διαγνωσθεί με καρκίνο το 2006. Κι έτσι, ενώ πολλοί και πολλές θα σπεύσουν να γράψουν στα social media τα γνωστά rip, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο στη μόδα αν δεν ήταν αυτός που πραγματικά αγαπούσε τις γυναίκες!

Γεννημένος στον Άγιο Δομίνικο το 1932, ο μικρός Óscar Arístides de la Renta Fiallo, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, έμελλε να γίνει μια από τις εμβληματικές φιγούρες της μόδας. Το ευκαταστάτο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε σε συνδυασμό με τα καλλιτεχνικά γονίδια και ανησυχίες που είχε εκδηλώσει σε μικρή ακόμα ηλικία, τον οδήγησαν στην σχολή Καλών Τεχνών του San Fernando στην Ισπανία κι από εκεί στην κατάκτηση του κόσμου.

Ως φοιτητής μαθητεύει στο πλευρό του Cristóbal Balenciaga, για τον οποίο ξεκινάει να σκετσάρει και τον αναγνωρίζει σαν τον μέντορα του, για να εισχωρήσει λίγα χρόνια αργότερα στο δυναμικό του οίκου Lanvin χαρίζοντας του τη σημερινή του αίγλη.Με τη συμβολή του καθοριστική στην εξέλιξη μεγάλων οίκων υψηλής ραπτικής όπως οι Balenciaga, Lanvin και Balmain, ο Oscar de la Renta γίνεται διάσημος στο ευρύ κοινό όταν τη δεκαετία του 60 ντύνει τη Jackie Kennedy και ιδρύει το δικό του label.

Χαρακτηριστικά το 1963, ο de la Renta απευθύνεται στην Diana Vreeland, την θρυλική αρχισυντάκτρια της Vogue για συμβουλές, λέγοντας ότι αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν να "μπει στο prêt a porter, καθώς αυτό έχει χρήματα". Εκείνη τον παροτρύνει να πάει στην Elizabeth Arden που δεν είναι σχεδιάστρια και δεν θα έχει πρόβλημα να προωθήσει την καριέρα του, διαφορετικά θα έμενε για πάντα στη σκιά του Dior. Kαι τα υπόλοιπα πλέον ανήκουν στην ιστορία!

Ο αγαπημένος των πρώτων κυριών της Αμερικής -Jackie Kennedy, Nancy Reagan, Hillary Clinton και Laura Bush- αλλά και μεγάλων σταρ και starlet σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης -ενδεικτικά Audrey Hepburn, Cameron Diaz, Nicole Kidman, Oprah Winfrey, Kristen Stewart, Penelope Cruz, Jessica Chastain- αποτελεί την επιτομή, αν όχι τον ορισμό, του haute couture.

Κάθε του νέο λανσάρισμα από τα αρώματα και τις συλλογές με κοσμήματα κι αξεσουάρ μέχρι τα είδη σπιτιού γίνονται ανάρπαστα από τους jet setters και την Α list του Hollywood. Τα βραβεία, οι έπαινοι και οι διακρίσεις διαδέχονται το ένα το άλλο με καταιγιστικούς ρυθμούς, αλλά εκείνος παραμένει ταπεινός και δηλώνει σε κάθε ευκαιρία τη λατρεία του προς το γυναικείο φύλο κι εκείνες του το ανταποδίδουν όχι απλά στον ίδιο αλλά στο μέγιστο βαθμό.

To όνομά του έφτασε να είναι τόσο συνώνυμο με την υψηλή ραπτική που ένα ολόκληρο επεισόδιο του “Sex and the City” ήταν βασισμένο στο μίντι κόκκινο φόρεμα που η Carrie Bradshaw επρόκειτο να λάβει ως δώρο από τον σύντροφο της, Aleksandr Petrovsky.

Ως λάτρης της γυναίκας, οι συγκλονιστικές του δημιουργίες δεν θα μπορούσαν παρά να αναδεικνύουν την εύθραυστη, μα και συνάμα δυναμική, φύση της θηλυκότητας, ενώ οι φινετσάτες λεπτομέρειες όπως πολυτελείς λάμψεις, premium υλικά και χαρακτηριστική σχεδιαστική του γραμμή, αποθέωσαν τον ρομαντισμό.

Ο σύγχρονος μάγος της μόδας, πρύτανης, πατριάρχης κι άλλοι πολλοί επιθετικοί προσδιορισμοί, νωρίτερα τον προήγουμενο μήνα είχε διορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου του τον Peter Copping.

Η τελευταία δουλειά του θεωρείται το νυφικό της Amal Clooney, ενώ είχε καταχειροκροτηθεί στην παρουσίαση της συλλογής του στην Εβδομάδα Μόδας το Σεπτέμβριο.

Trivia…

Ήξερες ότι ο Oscar de la Renta…

…είχε κάνει δύο γάμους.

…βοήθησε πάρα πολλά μοντέλα που σήμερα είναι διάσημα με πιο πρόσφατη περίπτωση την Karlie Kloss!

…το φιλανθρωπικό του έργο υπολογίζεται σχεδόν στο 1/3 των εσόδων του χωρίς να έχει ποτέ δοθεί ακριβές νούμερο.

…λάτρευε τα σκυλιά και την κηπουρική που τον χαλάρωνε όσο τίποτα άλλο!

…δεν έκανε δικά του παιδιά, αλλά είχε κι από τους δύο γάμους του, ενώ πιο γνωστή είναι η υιοθεσία του γιου της δεύτερης γυναίκας του, Moses, που είναι σχεδιαστής στον οίκο του.

…παρόλο που δεν χρησιμοποιούσε το ίντερνετ, ενδιαφερόταν για τις εξελίξεις στη βιομηχανία του διαδικτύου.

…είχε επιμεληθεί το σχεδιασμό του ξενοδοχείου Puntacana Resort and Club στον Άγιο Δομινίκο όπου μεγάλωσε.