Happy 4th of July! Θα μου πεις τι είναι αυτό και καλά θα κάνεις. Σήμερα λοιπόν με λίγα λόγια η Αμερική γιορτάζει την ανεξαρτησία της και σε όλη τη χώρα διοργανώνονται παρελάσεις, ρίχνουν πυροτεχνήματα στον ουρανό και κάνουν πικ-νικ. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν θα κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω και απλά θα μιλήσουμε για μόδα, για Αμερικάνικη μόδα. Είσαι έτοιμη να μάθεις ποιοι είναι οι σχεδιαστές που άλλαξαν την βιομηχανία της μόδας στην Αμερική (και όχι μόνο;). Αρχικά η λίστα ήταν για 10 σχεδιαστές, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να μείνουν έξω κάποιοι.
1. Diane Von Furstenberg:
Την δεκαετία του 70' με το wrap φόρεμα, ενέπνευσε πολλές γυναίκες τόσο με τα σχέδια όσο και με την θηλυκότητα του, αφού αγκάλιαζε το γυναικείο σώμα με εντυπωσιακό τρόπο. Συγκεκριμένα το 1976, η Furstenberg παρήγαγε πάνω από 20,000 wrap φορέματα την εβδομάδα, ένα νούμερο που ενδεικτικά αποδείκνυε τη μεγάλη απήχηση που είχε στις γυναίκες. Τις τελευταίες δεκαετίες με πολλά νέα prints και σχέδια έδωσε μια φρέσκια πινελιά, με τις μετέπειτα γενιές να το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά και φυσικά να το επιλέγουν.
2. Tom Ford:
Έγινε γνωστός και ανέβηκαν οι fashion μετοχές του όταν ανέλαβε την θέση του creative director του οίκου Gucci αλλά και του Yves Saint Laurent (όπου υπήρξαν αδερφάκια) όταν και οι 2 ήταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Η Gucci με τον Ford στο τιμόνι, είδε τον πρώτο χρόνο τις πωλήσεις της να κάνουν άλμα 90%. Το 2004 άφησε τον μεγάλο οίκο, ξεκίνησε την δική του σειρά ρούχων και το πρώτο του κατάστημα δεν άργησε να ανοίξει στο Manhattan (το 2005), όπου παρουσίασε την πρώτη ready-to-wear σειρά ρούχων για άντρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, με την ταινία ''A Single Man'' προτάθηκε για την σκηνοθετική του ικανότητα με μια υποψηφιότητα Oscar. Τον λες και πολυτάλαντο!
3. Alexander Wang:
O Wang εμφανίστηκε το 2007 στον χώρο της μόδας, με κύριο στόχο να σχεδιάζει ρούχα που τα κορίτσια θα θέλουν να φορέσουν. Δουλεύοντας ως intern δίπλα στον Marc Jacobs, στη Vogue και στον Derek Lam, σχεδιάσε για την προσωπική του συλλογή ρούχα και αξεσουάρ σε χαλαρό στιλ, κομμάτια που λάτρεψαν η Ellen Page, η Paris Hilton και η Blake Lively.
4. Donna Karan:
H Donna Karan New York έκανε το ντεμπούτο της το 1985, παρουσιάζοντας μια συλλογή με 7 ''εύκολα'' κομμάτια. Αυτά τα item μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους, κάνοντας τα ιδιαιτέρως αγαπητά από τις γυναίκες που εργάζονται και συγχρόνως θέλουν να είναι και καλοντυμένες. Τα επόμενα χρόνια δημιούργησε τη σειρά DKNY με τα γυναικεία τζιν, την DKNY Men και τo 2001 την Donna Karan Home Collection. Το 2003 έλαβε το '' Superstar Award'' κάτι που θεωρήθηκε απλά μονόδρομος...
5. Michael Kors:
Μπορεί πια να τον αναγνωρίζουν ως έναν από τους κριτές του ριάλιτι ''Project Runaway'', ο ίδιος ο Kors όμως είναι ένας σχεδιαστής που δημιουργεί τάσεις. Οι συλλογές του κάνουν focus πάντα στις minimal και καθαρές γραμμές και απευθύνονται στις καθημερινές γυναίκες. Ο ίδιος λέει πως η ζωή είναι ήδη πολύ busy, άρα τα ρούχα μας πρέπει να ακολουθούν την απλότητα. So simple!
6. Tory Burch:
Αν θα μπορούσαμε να ονομάσουμε μια σχεδιάστρια που με τις δεξιότητες της στο μάρκετινγκ, κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία στη βιομηχανία της μόδας, δεν θα ήταν άλλη από την Tory Burch. Oι προσιτές τιμές με συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα στις συλλογές της, είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξει πάνω από 1,000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Το <<Τ>> σύμβολο πάνω στα σχέδια, θεωρείται chic και ιδιαίτερο!
7. Zac Posen:
Μόλις 20 χρονών παρουσίασε την πρώτη επίδειξη μόδας. Η ίδια η Vogue, είχε περιγράψει την συλλογή του ως ''πολύ λαμπερά ρούχα για τους πολύ λαμπερούς φίλους του Posen''. Τα βραδινά του ρούχα ξεχωρίζουν για την αίγλη τους - με σήμα κατατεθέν - τα γοργονέ φορέματα που τα βλέπουμε στο κόκκινο χαλί από διασημότητες όπως η Gwyneth Paltrow, η Glenn Close και η Rihanna.
8. Calvin Klein:
Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος '' Βασιλιάς των ρούχων της Αμερικής'' που έχει χρόνια τώρα. Ξεκίνησε το brand στις αρχές της δεκαετίας του 70, με κύριο ρούχο το τζιν και με την τότε διαφήμιση με κεντρικό πρόσωπο την Brooke Shields, να συζητιέται όσο τίποτα άλλο. Σταθερά στον κόσμο της μόδας, αποτελεί πια ένα κλασικό brand που καταφέρνει να είναι σύγχρονο και πάντα να ξεχωρίζει. Θυμήσου τι έγινε μόνο όταν επιλέχτηκε για την καμπάνια των εσωρούχων, ο Justin Bieber.
9. Vera Wang:
Γνωστή για τα μοναδικά νυφικά της, η Wang έγινε η πιο αγαπητή σχεδιάστρια στις μέλλουσες νύφες αλλά και στις καλεσμένες των γάμων. Το 1990 άνοιξε την πρώτη μπουτίκ με νυφικά, προσφέροντας στις νύφες την ευκαιρία να αποκτήσουν το νυφικό των ονείρων τους. To 1993 αποφάσισε να σχεδιάσει και φορέματα για το red carpet, κάτι που την έκανε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό. Έχει σχεδιάσει νυφικά για την Mariah Carey, την Jessica Simpson και την Jennifer Lopez.
10. Tommy Hilfiger:
O Thomas Jacob Hilfiger - όπως είναι το πραγματικό του όνομα - ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της μόδας το 1985. Αρχικά σχεδίαζε ανδρικά κολεγιακά και αθλητικά ρούχα και τα επόμενα χρόνια η εταιρεία του επεκτάθηκε τόσο ώστε να μεγαλώσει την collection του σε γυναικεία ρούχα και σε είδη πολυτελείας. Ο ίδιος έχει γράψει πολλά βιβλία για τη μόδα και το στιλ, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά.
11. Ralph Lauren:
Ο Ralph Lauren ξεκίνησε την αυτοκρατορία του το 1968 αρχικά με χειροποίητα ρούχα για άνδρες. Στην συνέχεια το brand εξελίχτηκε και συμπεριέλαβε ρούχα για γυναίκες, αρώματα και έπιπλα για το σπίτι. Με το πασίγνωστο σύμβολο στη μπλούζα Polo, ο Lauren πια θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο της μόδας τόσο της Αμερικής όσο και παγκοσμίως.
12. Marc Jacobs:
Ο Jacobs βρίσκεται στην βιομηχανία της μόδας, από τα τέλη της δεκαετίας του 80'. Με ένα μαγικό τρόπο έχει καταφέρει να μας παρουσιάσει συλλογές που ήταν grunge, επηρεασμένες από το κολεγιακό στιλ αλλά και εκείνες που ξεχώρισαν για την υψηλή ραπτική. Η Sofia Coppola, η Kate Moss αλλά και η Winona Ryder, είναι λίγες από τις φανατικές του θαυμάστριες.
Στην gallery που ακολουθεί δες κάποια ρούχα και αξεσουάρ που έχουν δημιουργήσει οι αγαπημένοι μας Αμερικανοί σχεδιαστές!