Και ποιος δεν έχει αδικήσει, αδικηθεί, πληγωθεί, πληγώσει σε αυτή τη ζωή. Ε και; Έτσι πρέπει να γίνει για να μάθουμε. Να πάρουμε τα μαθήματά μας και να γίνουμε καλύτεροι! Μέσα από αυτές τις διαδικασίες όσο επίπονες ψυχολογικά και αν είναι τις χρειάζεσαι για να μάθεις τον εαυτό σου καλύτερα, να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου και να τις διορθώσεις.
Τσακώνεσαι με κάποιον ή του έχεις κάνει μια χοντράδα που μετά έχεις μετανιώσει και απορείς με τον εαυτό σου πως το έκανες. Τι κάνεις; Ζητάς συγνώμη!
Κάποιες φορές σου είναι τόσο εμφανές εν τέλει το λάθος που έκανες, που νιώθεις άσχημα γιατί ενδεχομένως κάποιον να πλήγωσες χωρίς να το θέλεις. Αλλά δεν πρέπει να αυτό να σου σπαταλάει ενέργεια χωρίς λόγο ούτε να νιώθεις τύψεις περαιτέρω χωρίς λόγο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις συγνώμη και να το εννοείς. Απλά να το εκφράσεις και να μην περιμένεις τίποτα από αυτόν τον άνθρωπο. Να τον κοιτάξεις στα μάτια και να του εκφράσεις τη μετάνοια σου γι'αυτό που του έκανες ότι και αν ήταν αυτό. Γιατί για να νιώθεις τύψεις σημαίνεις πως κατάλαβες το λάθος σου και θέλεις να του το πεις.
Ρώτα πως μπορείς να επανορθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις στον άλλο πως θέλεις να βρεις έναν τρόπο για να τον κάνεις να καταλάβει πως έκανες λάθος και πως θέλεις να ξεχάσετε αυτό το περιστατικό που έγινε ανάμεσά σας.
Δώσε όσο χρόνο χρειάζεται η κατάσταση για να ξεχαστεί. Ζητάς συγνώμη από τον άνθρωπο που του έκανες τη “ζημιά” και μετά τον αφήνεις να ηρεμήσει και να πάρει τον χρόνο του. Μπορεί να τυ περάσει, μπορεί και όχι! Σημασία όμως δεν έχει αυτό. Σημασία έχει να κάνεις αυτό που πρέπει και αυτό που είναι σωστό!
Συγχώρεσε τον εαυτό σου. Μην κουβαλάς χωρίς λόγο όλο αυτό το ενοχικό βάρος. Έκανες ένα λάθος και το αποδέχεσαι. Κανείς δεν είναι τέλειος άλλωστε.
Μην ξανακάνεις το ίδιο λάθος. Αφού έχεις ζητήσει συγνώμη σε κάποιον που έχεις πληγώσει σημαίνει ότι έχεις κατανοήσει το λάθος σου και δεν θα το ξανακάνεις. Αν το ξανακάνεις σημαίνει ότι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου!
Προχώρα μπροστά. Ότι ήταν να κάνεις το έκανες. Ζήτησες συγνώμη, έδωσες χρόνο στην κατάσταση και βασικά έχεις κατανοήσει τι έχεις κάνει. Το μετέπειτα στάδιο είναι να αφήσεις αυτό το περιστατικό στο παρελθόν και να προχωρήσεις μπροστά!
Στο παρακάτω βίντεο η Νάνσυ Μαλλέρου από το Join Us μας καθοδηγεί για το πως πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη από κάποιον που έχουμε πληγώσει!
Έγινες πυρ και μανία; 10 τρόποι για να το διαχειριστείς!