Οι ιστορίες με τίτλο “Δύο λεπτά, πολύ λεπτά - Διαχρονικές και ανατρεπτικές ιστορίες” του Αντώνη Σιμιτσή, από το νέο εκδοτικό οίκο Mamaya, είναι μια τομή στην κοινωνία μας.
Πάντοτε συστήνω τέτοια βιβλία στους πολυάσχολους, μπορεί να μην έχεις χρόνο ή την ψυχική διάθεση να συγκεντρωθείς σε ένα μυθιστόρημα, όμως οι ιστορίες, τα διηγήματα ή οι σκέψεις έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορείς να διαβάζεις μία κάθε μέρα και μετά να έχεις το χρόνο να την απολαμβάνεις αφομοιώνοντάς την.
Τι είναι τα “Δύο λεπτά, πολύ λεπτά”; Μερικές είναι μικρές ιστορίες λίγων παραγράφων. Άλλες, είναι διηγήματα. Και κάποιες άλλες είναι εσωτερικές σκέψεις που βρίσκουν διέξοδο πέρα από το μυαλό και εκφράζονται μεγαλόφωνα σε κείμενο.
Να ένα δείγμα, το κείμενο “Η Ερώτηση”:
Όταν ο άνθρωπος έφτασε τελικά μπροστά στο Θεό, ρώτησε με φωνή υστερικά:
“Πες μας, λοιπόν, επιτέλους πώς πραγματικά είναι ο κόσμος;”
Ο Θεός έπαιξε για μια στιγμή τα δάχτυλά του σκεφτικός κι απάντησε:
“Θα εννοείς, βέβαια, «πώς τον βλέπω εγώ»…”
Ο Αντώνης Σιμιτζής γράφει για τις ακυρωμένες προσδοκίες, για τη ματαιοδοξία του ανθρώπου, για το σκοπό της ζωής, για τη διαμόρφωση της κοινωνίας, για τα καλά και τα κακά ένστικτα, για τη διάψευση των ιδεών, για τις πολιτικές υποκρισίες… τόσα πολλά κοινωνικά, πολιτικά και ταξικά θέματα που θυμίζει (σαν θεματολογία, όχι σαν γραφή) τον Αντώνη Σαμαράκη.
Στο βιβλίο θα διαβάσεις 258 σκέψεις ή ιστορίες. Προσωπικά, ξεχώρισα το αντιπολεμικό διήγημα “Οι ιδέες μαγεύουν”. Επίσης, τα μικρά κείμενα-συλλογισμούς “Έκανα λάθος”, “Μετά την επανάσταση”, “Η δωροδοκία”, “Το σταύρωμα”, “Ένα όμορφο πρόσωπο”, “Ο μέγας άθλος”, “Τι χωρίζει τους μεγάλους” (ευφυές και πικρό, αλλά πολύ αληθινό), “Το Μεγάλο Όχι”, “Η αποκάλυψη”, “Μηνύματα”.
Θα σε προβληματίσουν, θα σου φέρουν τη γλυκιά μελαγχολία της ανάγκης για αναθεωρήσεις, θα αναλογιστείς τις αξίες σου.
Κατερίνα Τσεμπερλίδου Συγγραφέας, Inspirational Speaker, Δημιουργός του site www.tsemperlidou.gr
Διαβάσαμε και σου προτείνουμε: Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνειhttp://www.followme.gr/lifestyle-vivlia/article/11099/diavasame-kai-soy-proteinoyme-tha-se-soso-oti-ki-ginei