Υπάρχουν στιγμές που σε όλους η αναπνοή μας μυρίζει. Αν έχουμε φάει τζατζίκι για παράδειγμα, ή το πρωί που ξυπνάμε και το στόμα μας είναι ξερό. Αν όμως έχεις παρατηρήσει πως η κακοσμία του στόματός σου είναι μόνιμο φαινόμενο και σε κάνει να νιώθεις άσχημα, μήπως δεν κάνεις κάτι σωστά;
Δες τους παράγοντες που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή και αντιμετώπισέ την!
- Μήπως δε φροντίζεις σωστά τα δόντια σου; Η κακή υγιεινή του στόματος προκαλεί κακοσμία. Αν δεν πλένεις συχνά τα δόντια σου, οι τροφές που μένουν σε αυτά προκαλούν βακτήρια και μικρόβια και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή. Πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και μη ξεχνάς να βουρτίσεις και τη γλώσσα σου, γιατί τα μικρόβια υπάρχουν κι εκεί.
- Πίνεις αρκετό νερό; Αν όχι, δεν παράγεται πολύ σάλιο στο στόμα, το οποίο διώχνει τα βακτήρια και μειώνει τη δυσοσμία του στόματος. Αν τα κύτταρα του στόματος δεν ενυδατώνονται, πεθαίνουν και προκαλούν άσχημη οσμή.Είναι καλό να πίνεις 8 ποτήρια νερό τη μέρα, αλλά και το πράσινο τσάι βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος.
- Αν σε ταλαιπωρεί κάποια αλλεργία, αν δυσκολεύεσαι να ανασάνεις από τη μύτη και αναπνέεις από το στόμα, τότε εκείνο στεγνώνει και μυρίζει άσχημα.Προσπάθησε λοιπόν να καταπολεμήσεις αφενός τη ρινική συμφόρηση και φυσικά να ενυδατώνεσαι.
- Υπάρχουν τροφές που προκαλούν δυσοσμία του στόματος: Το σκόρδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι υδατάνθρακες, προκαλούν δυσάρετη οσμή στο στόμα. Κι αυτό γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικοτητάς τους σε ζάχαρη, προκαλούν βακτήρια στο στόμα, που αν μείνουν για πολύ, μυρίζουν άσχημα.
- Κάποια λοίμωξη στις αμυγδαλές ή στο ρινικό κόλπο, μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη δυσάρεστη αναπνοή. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου, για να σου χορηγήσει κάποια αντιβίωση. Οι γαργάρες με αλατόνερο θα σκοτώσουν τα βακτήρια. Δοκίμασε να τις κάνεις κάθε πρωί για 2 με 3 ημέρες και μετά φάε ένα γιαούρτι για πρωινό.
- Αν υποφέρεις από γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο, τις γνωστές καούρες, αυτό επηρεάζει την οσμή της στοματικής σου κοιλότητας.
- Τελευταίος και πιο ακραίος παράγοντας που δημιουργεί κακοσμία είναι ο καρκίνος στη μύτη, στα αυτιά, στο λαιμό ή στον οισοφάγο. Προκαλεί μια πικρή γεύση στο στόμα και μια οσμή σαν τυρί. Αλλά όπως προείπα, αυτή είναι μια ακραία και σπάνια περίπτωση, οπότε μην αγχωθείς.