Casa Brutale: Η ιστορία των ανθρώπων της εντυπωσιακής βίλας που κρέμεται στον γκρεμό!

Συνέντευξη με τους δυο Έλληνες αρχιτέκτονες που έχουν προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό!
Casa Brutale: Η ιστορία των ανθρώπων της εντυπωσιακής βίλας που κρέμεται στον γκρεμό!



Μόλις βλέπεις τις φωτογραφίες του Casa Brutale σου κόβεται η ανάσα. Λες «Είναι δυνατόν;». Κι όμως…είναι. Το οραματίστηκαν και το σχεδίασαν οι Λαέρτης- Αντώνιος Βασιλείου και Παντελής Καμπουρόπουλος, του αρχιτεκτονικού γραφείου OPA. Tις τελευταίες μέρες όλοι μιλούν για αυτή τη βίλα... Υπάρχει; Θα χτιστεί; Ποιο είναι το επόμενο τρελό project; Οι σχεδιαστές μιλούν στο followme.gr και απαντούν σε όλα.

Το project τους που φέρει το όνομα Casa Brutale είναι μια ξεχωριστή βίλα από γυαλί, τσιμέντο και ξύλο που κρέμεται κυριολεκτικά ανάμεσα σε δυο ψηλά βράχια με θέα το Αιγαίο, που  θέλει την απλότητα και την αρμονία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής να φλερτάει με το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο.

Αυτός ο παράδεισος πολυτελείας είναι έργο τέχνης, προκαλώντας όχι απλά εντύπωση, αλλά δέος! Δεν είναι καθόλου τυχαίο που την τελευταία εβδομάδα αποτελεί πρώτο θέμα τόσο στα ελληνικά όσο και στα ξένα μέσα. Αυτή τη στιγμή το Casa Brutale έχει φιγουράρει στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites και forum αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, ενώ ο θόρυβος που έχει δημιουργήσει είναι φύσει αδύνατον να σε αφήσει αδιάφορο.

Με την περιέργεια στο ζενίθ για το ποιοι είναι και τι κάνουν ακριβώς αυτοί οι δύο…μάγοι του design, μιλήσαμε μαζί τους, μας έλυσαν διάφορες απορίες που είχαμε και σας τους παρουσιάζουμε.

Με απλά λόγια, τί είναι η OPA;  

ΟΡΑ είναι ένα αρκτικόλεξο του Open Platform for Architecture. Παράλληλα είναι και ένα «αρχιτεκτονικό αστείο»: Η διεθνούς φήμης αρχιτεκτονική εταιρεία του Ολλανδού starchitect Rem Koolhaas – ο οποίος αποτελεί πρότυπο και για τους δύο μας- oνομάζεται OMA (Office for Metropolitan Architecture), το οποίο στα ολλανδικά σημαίνει επίσης Γιαγιά. ΟΡΑ στα ολλανδικά σημαίνει Παππούς.. Είμαστε μια χαμελεόντια πλατφόρμα που προσαρμόζεται σε αριθμό και ειδίκευση άτομα, ανάλογα με τα τρέχοντα πρότζεκτ. Σταθερή βάση αποτελούν ο Λαέρτης-Αντώνιος Βασιλείου και ο Παντελής Καμπουρόπουλος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε τα πάντα, από ρολόγια χειρός μέχρι ουρανοξύστες και αστικές παρεμβάσεις. Και ότι θα το κάνουμε καλά.

  • Ήσασταν συμμαθητές;

Ναι, είμαστε φίλοι από το 1988, από την ηλικία των 5, (τρόφιμοι νηπιαγωγείου στη Ρόδο). Η φιλία κράτησε χρόνια, έγινε επαγγελματική συνεργασία (2013), κουμπαριά (2014) και πλέον κοινή καριέρα.

  • Πρόκειται δηλαδή για κάποιο παιδικό όνειρο;

Παιδικό όνειρο; Όχι ακριβώς, απλά τα περνάμε καλά είτε σχεδιάζουμε είτε κάνοντας απλά παρέα.

  • Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Μια μακροχρόνια φιλία, ξεκάθαρη από συμφέροντα, με μπόλικη καλοπέραση, καλές, ειλικρινείς συζητήσεις με αλκοόλ, χωρίς πολλή σοβαρότητα. Συνεργαστήκαμε επίσημα προκειμένου να σχεδιάσουμε cool αντικείμενα και κτήρια που προπαντώς θα αρέσανε σε μας. Γιατί να μην πετύχει;

  • Τα projects σας τι περιλαμβάνουν ακριβώς;

Τρεις με τέσσερις φορές τον μήνα κοιτάμε όλους τους ανακοινωθέντες ή τρέχοντες αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και αποφασίζουμε σε ποιους θα πάρουμε μέρος. Παράλληλα έχουμε τα «free-projects», όπως το Casa Brutale, τα οποία γίνονται βάσει ενστίκτου αγοράς. Είναι διάφορες ιδέες που γεννιούνται στην πορεία και εξελίσσονται μέχρι ενός σημείoυ. Τότε συζητάμε και αποφασίζουμε αν υπάρχει μέλλον ή την ακυρώνουμε. Η Casa Brutale γεννήθηκε και συνεχίστηκε προκειμένου να «σπάσει το ίντερνετ», όπως και συνέβη!

  • Από πού εμπνέεστε;  Ποια είναι τα ερεθίσματα σας;

Μινιμαλισμός, μοντερνισμός, μπρουταλισμός, επική αρχιτεκτονική, βιομηχανικό στυλ και σχεδιασμός, καθώς και Jack Daniel’s.

  • Γιατί ο ένας εξωτερικό κι ο άλλος εσωτερικό;

Life happened. Τελικά μας ευνόησε, καθώς ο καθένας μας εμβαθύνει στην αντίστοιχη αγορά και νοοτροπία και αυτό μας επιτρέπει εμπλοκή σε περισσότερα πρότζεκτ παγκοσμίως. Είναι βέβαια δυσκολότερο να τα λέμε οnline και να συνεργαζόμαστε μέσω e-mail και Skype.

  • Περιμένατε την απήχηση που θα είχε το Casa Brutale; Πως αισθάνεστε;

Το επιθυμούσαμε αλλά δεν το περιμέναμε να γίνει τέτοιος χαμός. Έχουμε την αίσθηση πως είναι ένα όνειρο που σύντομα θα τελειώσει, όπως συμβαίνει άλλωστε με ότιδήποτε άλλο viral. Το ενδιαφέρον και η αγάπη (ή το μίσος) του κόσμου για το συγκεκριμένο πρότζεκτ μας αφήνει άφωνους αλλά ταυτόχρονα μας δίνει ίδεες για τη συνέχεια και κίνητρο να συνεχίσουμε.

  • Ποιες είναι οι ελπίδες και τα σχέδια σας μετά από αυτήν τη δημοσιότητα;

Θέλουμε να το κτίσουμε. Δεν μας πειράζει αν τελικά δεν είναι στην Ελλάδα, ωστόσο θέλουμε να αποδείξουμε σε όσους αντιλέγουν πως το σχέδιο δεν αποτελεί μια ακόμα αρχιτεκτονική φαντασίωση, αλλά μπορεί να κτιστεί. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να το επιλύουμε στατικά και σε λεπτομέρεια σε συνεργασία με διεθνούς φήμης και τεχνογνωσίας τεχνικά γραφεία. Πέρα από την ολοκλήρωση του κύκλου για την Casa Brutale, αυτόν τον καιρό ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό ενός conceptual ξωκλησσιού στα χνάρια της Casa brutale, και τον σχεδιασμό ενός μεταφορικού ποδηλάτου για την Ολλανδική αγορά. Ταυτόχρονα σκοπεύουμε να στείλουμε συμμετοχές σε δύο διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτά τα πρότζεκτ μέχρι το τέλος του χρόνου και αν βρούμε χρόνο να πάμε και διακοπές!

  • Ποιο είναι το μότο σας;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι: «Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να σχεδιάζει κανείς πράγματα ή κτήρια που ο κόσμος σύντομα θα ξεχάσει». Ένα σχεδιαστικό YOLO!

Info

Laertis-Antonios Ando Vassiliou (Director OPA North)

0031 (0)619365983 // LAAV@OPAWORKS.COM // MAAK HAARLEM, OFFICE B.04, OUDEWEG 91-95, 2031CC HAARLEM, THE NETHERLANDS

Pantelis Kampouropoulos (Director OPA South)

0030 6945287173 // PANT.KS@GMAIL.COM // VIRONOS 17, 85100 RHODES, GREECE

Site: opaworks.com

Facebook Page: OPA Open Platform for Architecture