Πείνασες; Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με κάρι

Ιδανική για τις κρύες χειμωνιάτικες ήμερες, αυτή η συνταγή θα σε κερδίσει ακόμη κι αν το κουνουπίδι δεν είναι 'φίλος' σου.
Πείνασες; Βελουτέ σούπα κουνουπίδι με κάρι



Το κουνουπίδι είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές και καλό είναι να κατέχει υψηλή θέση στη διατροφική πυραμίδα. Αν ο κλασικός τρόπος μαγειρέματος δεν σε ικανοποιεί, δεν έχεις παρά να το ‘καμουφλάρεις’ μέσα σε μία νόστιμη σούπα. 

Υλικά (6-8 μερίδες)

  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 λευκά κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκετάκια
  • 4 1/2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τουρμερίκ (κουρκουμάς)
  • 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας
  • Φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 φλιτζανιού καβουρδισμένα κάσιους, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το λάδι και σοτάρεις τα κρεμμύδια με ¼ κουταλάκι αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν. Μειώνεις τη θερμοκρασία, προσθέτεις το σκόρδο και σοτάρεις για άλλα δύο λεπτά.
  2. Προσθέτεις το κουνουπίδι, τον ζωμό λαχανικών, τον κόλιανδρο, το τουρμερίκ, το κύμινο και το υπόλοιπο αλάτι. Φέρνεις σε σημείο βρασμού σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και μετά τη χαμηλώνεις. Μαγειρεύεις μέχρι το κουνουπίδι να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι, 15 – 17 λεπτά.
  3. Με το ειδικό εργαλείο λιώνεις όλα τα συστατικά μέχρι να έχεις ένα λείο, ομογενοποιημένο μείγμα. Αν δεν έχεις, χρησιμοποιείς το μπλέντερ, βάζοντας τα υλικά σε δόσεις.
  4. Βάζεις και πάλι το μείγμα στην κατσαρόλα (αν έχεις χρησιμοποιήσει μπλέντερ) και ρίχνεις το γάλα καρύδας. Ζεσταίνεις τη σούπα και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά της αρεσκείας σου.
  5. Για να σερβίρεις, επιλέγεις τα αγαπημένα σου μπολ, μοιράζεις τη σούπα και γαρνίρεις με καβουρδισμένα κάσιους* (προαιρετικά), λίγο μαϊντανό και φρέσκο ελαιόλαδο.

*Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου, στρώνεις τα κάσιους σε αντικολλητικό ταψί και ψήνεις για 5 – 6 λεπτά.