Ένα βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους: “Οι Σταχτοπούτες του Κόσμου”

Ένα βιβλίο με σπουδαία διδάγματα για τα παιδιά...
Ένα βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους: “Οι Σταχτοπούτες του Κόσμου”



Ένα υπέροχο και πανέμορφο εικονογραφημένο βιβλίο για 10 Σταχτοπούτες και 1  Σταχτοπούτο! Συγγραφέας τους η Χριστίνα Μανιά και εικονογράφηση από την εκπληκτική πένα του Γιώργου Σγουρού. Εκδόσεις Mamaya.

Οι 11 ιστορίες είναι ο πλουραλισμός του μύθου της Σταχτοπούτας, και βοηθούν στο να ανοίξει το μυαλό κάθε μικρού παιδιού. Είναι όμως και μια ανάσα σοφίας και αυθεντικότητας για κάθε “μεγάλο παιδί” ή ενήλικα.

Οι παραλλαγές της ιστορίας της Σταχτοπούτας διαφέρουν σημαντικά, όχι ως προς την ουσία της πλοκής αλλά ως προς το περιβάλλον, το “που”, το “πότε”, το “ποιοί”.

Μια φορά στην Ελλάδα, μια άλλη στην Αίγυπτο, στην Κίνα… τα ονόματα διαφέρουν, οι ανατροπές κάθε ιστορίας εναλλάσσονται, και εσύ εκπλήσσεσαι ευχάριστα.

Η επανάληψη του παραμυθιού σε διαφορετική παραλλαγή είναι ένας φρέσκος αέρας στη σκέψη. Όχι απλά δεν τη βαριέσαι, αλλά, αντιθέτως απολαμβάνεις τη δημιουργική γραφή και τα διαφορετικά μονοπάτια που κάθε Σταχτοπούτα ακολουθεί για να συναντήσει τον έρωτα. 

Η μάχη του Καλού με το Κακό, το κύριο συστατικό κάθε παραμυθιού και ειδικά της Σταχτοπούτας, παρουσιάζεται μπροστά μας με δραματικές λεπτομέρειες. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς με την Καλή Ηρωίδα και να μην ευχηθείς ένα αίσιο τέλος στο παραμύθι.

Το παραμύθι, όμως, αυτό παρουσιάζει με αδρές γραμμές και τη ζήλεια των γυναικών μεταξύ τους. Πάντα οι όμορφες και καλές κοπέλες αποτελούν αντικείμενο ζήλιας για τις κακές ή άσχημες. Ένα ακόμη γνωστό στερεότυπο που προσθέτει “ίντριγκα” στη διάσημη ιστορία.

Η ιστορία της Σταχτοπούτας περιλαμβάνει και την αναζήτηση του έρωτα όπως εμείς τον έχουμε φανταστεί – ευτυχώς κάθε παραμύθι έχει ένα αίσιο τέλος – αφού η επιθυμία του πρίγκιπα εκπληρώνεται. Πιστεύω ότι όλοι υποφέρουμε έντονα στο σημείο της αδικίας παρά χαιρόμαστε στο χάπυ-εντ.

Η επανάληψη του μύθου σε κάθε ιστορία, είναι μήτηρ πάσης… χαράς και ευχαρίστησης (μόνο να μην υπήρχε εκείνη η “κακιά μητριά” στη μέση… σήμερα με τα διαζύγια που υπάρχουν, το 1/3 των γυναικών έχει πιθανότητες να μεγαλώσει ή να συμβάλλει στην ανατροφή των παιδιών άλλης γυναίκας…)