Οι τραπέζες άνοιξαν ήδη από τη Δευτέρα. Τα capital controls ωστόσο παραμένουν, οπότε δεν εκτελούνται όλες οι λειτουργίες όπως πριν την 25η Ιουνίου. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), έδωσε λεπτομερείς απαντήσειςγια όλες τις συναλλαγές, ώστε να εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση και σωστή ενημέρωση των πολιτών
Ποιο είναι το ποσό ανάληψης; Τι έχει αλλάξει;
Το ποσό παραμένει στα 60€ ανά καταθέτη, νά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας. Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο, με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα κατά την οποία -για πρακτικούς και μόνο λόγους- μπορεί να γίνει αθροιστική ανάληψη μετρητών μέχρι του ποσού των 300 ευρώ την Παρασκευή, 24.7.2015.
*Η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα, επιτρέπεται με ημερήσιο όριο ισόποσο των 60€.
Τι γίνεται με τις επιταγές;
Η πληρωμή τους με μετρητά δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού.
Η πρόσβαση στις θυρίδες είναι επιτρεπτή;
Ναι, με την τήρηση της συνήθους διαδικασίας, δηλαδή με σειρά χρονικής προτεραιότητας, είτε κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζα με την οποία συναλλάσσεσσαι.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χρεωστική κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
Ναι, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
Οχι, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.
Μπορούν να γίνουν αγορές στην Ελλάδα με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα;
Ναι, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με του κάθε κατόχου με την τράπεζά του.
Μπορούν να γίνουν αγορές στο εξωτερικό με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα;
Ναι, εφόσον βρίσκεσαι στο εξωτερικό και η συναλλαγή σου γίνεται με χρήση της κάρτας, μπορείς να χρησιμοποιείς τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό:
-μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σου με την τράπεζα, και
-εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα για αγορές στο internet;
Ναι, εάν τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η χρήση καρτών εάν τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού.
Μπορεί να προστεθεί συνδικαιούχος σε σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό;
Όχι, δεν επιτρέπεται.
Υπάρχει η δυνατότητα για πρόωρη εξόφληση δανείου;
Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου επιτρέπεται μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό.
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα
Πως μπορεί να πληρωθεί ο γιατρός ή άλλα ιατρικά έξοδα;
Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή
-μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Ειδικότερα, στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό επιτρέπεται και η καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.
Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;
Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή
-μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.
Μπορούν να μεταφερθούν χρηματα εκτός Ελλάδος;
Η μεταφορά μετρητών στο εξωτερικό απαγορεύεται.
Δες εδώ όσα είπε η μητέρα του Πρωθυπουργού για το παιδί της.