Αν έπρεπε να τον χαρακτηρίσει κανείς με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν "φαινόμενο". Φιλόλογος, ακαδημαϊκός, συγγραφέας. Γλωσσοπλάστης, επιστήμονας, παραμυθάς. Καθολικός αλλά και επαναστάτης. Φιλόδοξος αλλά και ρομαντικός. Αγαπούσε τη γυναίκα του, την αγγλική επαρχία, την ηρεμία. Αγαπούσε να γράφει ιστορίες, να δημιουργεί γλώσσες, να ανακαλύπτει νέους κόσμους. Κυρίως φανταστικούς. Ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν είναι ο “πατέρας” της “υψηλής φαντασίας” και της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας. Είναι αυτός που έπλασε τη Μέση Γη, με τους Άινουρ, τα Ξωτικά, τα Χόμπιτ, τους Γίγαντες, τα Στοιχειά, τα Ορκ, τους Ανθρώπους. Είναι ο συγγραφέας του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Τόλκιν γεννιέται στις 3 Ιανουαρίου του 1893, στη Νότιο Αφρική και ήδη από την κούνια, η ζωή του είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Όταν είναι ακόμα ημερών, απαγάγεται από τον υπηρέτη της οικογένειας, για ένα βράδυ. Στόχος της απαγωγής είναι να δει η οικογένειά του, πόσο όμορφο μωρό γέννησε το ζεύγος Τόλκιν.
Τα χρόνια περνούν, ο Τόλκιν χάνει τον πατέρα του και μεγαλώνει με την μητέρα και τον αδελφό του πίσω στην Αγγλία. Στα 12 του θα χάσει και τη μητέρα του. Την κηδεμονία των δύο αδερφών θα αναλάβει ο καθολικός ιερέας Φράνσις Εξέβιερ Μόργκαν, ο οποίος θα τα μεγαλώσει με πειθαρχία αλλά και πολλή αγάπη.
Όλα αυτά τα χρόνια ο μικρός Τζον είναι εξαιρετικός μαθητής (είχε μάθει να διαβάζει και να γράφει από 4 ετών, ενώ προκειμένου να λέει μυστικά με τα ξαδέρφια του, δημιουργούν τη δική τους γλώσσα (Ανιμάλικ).
Οι γνώσεις κι ο έρωτας
Όταν έρχεται η στιγμή που ο Τόλκιν καλείται να επιλέξει τι θα σπουδάσει, η αγγλική γλώσσα και η λογοτεχνία, μοιάζουν μονόδρομος. Τον Οκτώβριο του 1911, ξεκινά να φοιτά στο Exeter College, της Οξφόρδης. Το 1915,αποφοιτά έχοντας γράψει “άριστα” στις τελικές εξετάσεις.
10 χρόνια μετά θα επιστρέψει στην Οξφόρδη, ως καθηγητής πια, της Αγγλοσαξονικής.
Ο Τόλκιν μιλάει Λατινικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Μεσαιωνικά Αγγλικά, Αρχαία Αγγλικά, Φινλανδικά, Γοτθικά, Αρχαία Ελληνικά, Ιταλικά, Αρχαία Σκανδιναβικά, Ισπανικά, Ουαλικά και Μεσαιωνικά Ουαλικά. Έχει επίσης γνώση Δανέζικων, Ολλανδικών, Λομβαρδικών, Νορβηγικών, Σέρβικων, Ρώσικων, Σουηδικών και άλλες Αρχαίες και Νέες μορφές Γερμανικών και Σλαβικών γλωσσών.
Στα 16 του χρόνια όμως μαθαίνει και μια ακόμα γλώσσα. Αυτή της αγάπης και του έρωτα, γνωρίζοντας την 19χρονη Έντιθ Μπρατ. Εκείνη ανταποκρίνεται στον έρωτά του και ζουν ένα καλοκαίρι, αυτό του 1909, που θα τους μείνει αξέχαστο. Το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, είναι η “ζάχαρη στο καπέλο”. Πηγαίνουν για το τσάι τους μόνο σε μαγαζιά με μπαλκόνι και πετούν ζάχαρη στα καπέλα των ανυποψίαστων περαστικών, με στόχο να πετύχουν τη μέση του κάθε καπέλου.
Ο έρωτας τους θα διακοπεί απότομα όταν ο συντηρητικός κηδεμόνας του Τόλκιν θα του απαγορεύσει να συναντά την Έντιθ, αφενός γιατί είναι προτεστάντισσα, αφετέρου γιατί πιστεύει ότι θα τον αποσπάσει από τα πανεπιστημιακά του χρόνια. Ο όρος είναι ότι μέχρι να συμπληρώσει τα 21 του χρόνια δεν θα την ξαναδεί. Κάτι που ο νεαρός Τόλκιν τηρεί μέχρι τέλους.
Στα 21α του γενέθλια όμως, της στέλνει γράμμα μιλώντας για τον έρωτά του για εκείνη, που ακόμα είναι τόσο δυνατός όσο όταν ξεκίνησε. Κλείνει το γράμμα του, ζητώντας της να τον παντρευτεί.
Παρότι το γράμμα βρίσκει την Έντιθ Μπρατ αρραβωνιασμένη, εκείνη χωρίζει τον σύντροφό της και τελικά το ερωτευμένο ζευγάρι παντρεύεται δύο χρόνια μετά. Μαζί θα αποκτήσουν 4 παιδιά και θα παραμείνουν αχώριστοι και αγαπημένοι, μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.
Οι ιστορίες του
Τόσο ο “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” όσο και το “Χόμπιτ”, ξεκινούν ως παραμύθια που γράφει για τα παιδιά του. Το 1937, το “Χόμπιτ”, που διηγείται την ιστορία του Μπίλπο Μπάγκινς, δίνεται προς έκδοση (φιλοτεχνημένο με σχέδια του ίδιου του συγγραφέα) και οι πωλήσεις του ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Το βιβλίο σύντομα χαρακτηρίζεται παιδικό, παρά τις αντιδράσεις του Τόλκιν, ότι πρόκειται για ένα απολύτως ενήλικο βιβλίο φαντασίας.
Ο Τόλκιν όμως παρότι συνεχίζει να γράφει ιστορίες, προτεραιότητά του, φαίνεται πως είναι ακόμα η ακαδημαϊκή του καριέρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Τριλογία του επικού “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” θα κυκλοφορήσει 17 ολόκληρα χρόνια μετά, το 1954. Ο “Άρχοντας”, εμπνευσμένος από τους αρχαίους θρύλους της Βόρειας Ευρώπης, έχει δική του γλώσσα, παραδόσεις, χάρτες και ένα άρτια στημένο λογοτεχνικό κόσμο που όμοιός του σε σελίδες λογοτεχνίας δεν υπήρξε ποτέ πριν.
Η επιτυχία της Τριλογίας θα εμπνεύσει τη δημιουργία έργων τέχνης, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μουσικής και θα αλλάξει για πάντα την “φανταστική λογοτεχνία”.
Για το τέλος
Πέντε περίπου χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Άρχοντα”, ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν αποσύρεται από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και ζει με τη σύζυγο του σε μια ήσυχη περιοχή της Οξφόρδης. Το 1971, η μεγάλη αγάπη της ζωής του, η “Λούθιεν”, πεθαίνει. Θα την ακολουθήσει κι αυτός, δύο χρόνια αργότερα, σαν σήμερα, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1973.
Οι τάφοι τους, εκτός από τα ονόματά τους, φέρουν και τα ονόματα Λούθιεν και Μπέρεν αντίστοιχα, των ερωτευμένων ηρώων μιας από της διασημότερες ιστορίες του.
Unknown Stories:
- Τόλκιν (Τοllkühn) στα γερμανικά σημαίνει "απερίσκεπτος".
- Tόσο ο ίδιος όσο και ο αδερφός του, δεν πήγαν σχολείο, αλλά διδάχτηκαν από τη μητέρα τους, μέχρι και το θάνατό της.
- Το 1938, ένας γερμανικός εκδοτικός οίκος ήθελε να μεταφράσει στα γερμανικά το “Χόμπιτ”. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο στη Χιτλερική Γερμανία, έπρεπε να βεβαιωθεί ότι ο συγγραφέας ανήκε στην άρια φυλή. Ο Τόλκιν τότε αποκάλεσε τον Χίτλερ “βλάκα με την κοκκινη μούρη”.
- Οι Beatles είχαν ζητήσει από τον Τόλκιν την άδεια να κάνουν ταινία τον “Άρχοντα”. Λέγεται μάλιστα πως θα πρωταγωνιστούσαν οι ίδιοι. Ο Τζον Λένον, ήθελε να υποδυθεί το Γκόλουμ, ενώ ο Πολ θα έπαιζε τον Φρόντο, ο Ρίνγκο Σταρ τον Σαμ και ο Τζορτζ Χάρισον τον Γκάνταλφ.
Ο Τόλκιν αρνήθηκε κατηγορηματικά, γιατί τον ενοχλούσε η “φασαρία” των Σκαθαριών.
- Την ιστορία του έρωτα του θνητού Μπέρεν και της αθάνατης Λούθιεν, ο Τόλκιν την εμπνεύστηκε σε έναν πρωινό περίπατο το δάσος με τη σύζυγό του. Η Έντιθ άρχισε ξαφνικά να χορεύει στο ξέφωτο και ο Τόλκιν περιέγραψε αργότερα τη στιγμή “Τα μαλλιά της ήταν κατάμαυρα, το δέρμα της αψεγάδιαστο και τα μάτια της έλαμπαν περισσότερο από ποτέ. Και τραγουδούσε και χόρευε”.
- Μετά το θάνατο του, ο μικρός γιος και πιο φανατικός θαυμαστής του, Κριστοφερ Τόλκιν, έπειτα από αρκετά χρόνια επιμέλειας, κυκλοφόρησε τα βιβλία “Σιλμαρίλλιον”, “Ατέλειωτες Ιστορίες” και “Τα παιδιά του Χούριν”.
-Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 38 γλώσσες, ενώ το περιοδικό Forbes τον κατέταξε το 2009, 5ο στη λίστα με τους πιο κερδοφόρους «διάσημους μετά θάνατον».
- Το 2004, η τρίτη ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κέρδισε και τα 11 Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια, ενώ και οι τρεις βρίσκονται στη Λίστα των 250 Καλύτερων Ταινιών του IMDb.
Δες εδώ τις 65 γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου μας!