Μοby Happy Birthday ! Κλείνει τα 50 και έχει γράψει ήδη ιστορία

Η μουσική του, τα κομμάτια του που ακούσαμε πολλές φορές στο repeat και πληροφορίες για τη ζωή του που δεν ήξερες.
Μοby Happy Birthday ! Κλείνει τα 50 και έχει γράψει ήδη ιστορία



Είναι Ιούνιος του 2011, ημέρα Τετάρτη. Έχει πολλή κίνηση στο δρόμο, έχω πάθει και μια μόλυνση στο μάτι και τα νεύρα μου χτυπάνε κόκκινο. Φθάνουμε στο Φάληρο, η υγρασία είναι αφόρητη, ο κόσμος πολύς αλλά όχι αποπνικτικός, σιγά- σιγά πέφτει ο ήλιος και πιάνει ένα ωραίο δροσερό αεράκι. Στα "πηγαδάκια" γύρω μου, ακούω κόσμο να γκρινιάζει που η "μπεκρού" η Amy μάς χάλασε το set. Βλέπεις τα ονόματα για τα οποία είχαμε κλείσει αρχικά τα εισιτήρια, ήταν δύο: Amy Winehouse και Moby.

Έχοντας πιει ήδη τις πρώτες μπύρες, το κεφάλι μας είναι σε συναυλιακή διάθεση. Και βγαίνει στη σκηνή. Από εκείνη τη στιγμή, μέχρι που ο Moby κατεβαίνει (κανένα 2ωρο -πρέπει να ήταν- μετά) δεν σταματά κανείς να τραγουδά, να χορεύει, να τον αποθεώνει. Με ενέργεια εικοσάρη και μουσικάρες στη λίστα του (όχι πως δεν το ξέραμε), καταλάβαμε όλοι ότι ο Moby δικαίως κρατάει τα σκίπτρα του απόλυτου entertainer. 

Δεν είναι mainstream, αλλά είναι σίγουρα πολυπράγμων. Dj, φωτογράφος, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός όχι σε ένα είδος, αλλά πολλά. Από ηλεκτρονική (που είναι ο πιο κοντινός και κοινός χαρακτηρισμός της δουλειάς του), μέχρι ambient, techno, trip hop και punk rock. Ο Richard Melville Hall (γνωστότερος ή μάλλον γνωστός με το υπερόνομα Μοby) έχει πουλήσει περίπου 20 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της dance σκηνής των '90s. Με το album Play, το πέμπτο κατά σειρά, που κυκλοφόρησε το 1999, γίνεται γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το συγκεκριμένo album δε, θεωρείται τόσο εμπορικό, όσο και πολιτιστικό φαινόμενο. Περιλαμβάνει κομμάτια όπως το Porcelain, Natural Blues και Why Does My Heart Feel So Bad?, πουλάει 10 εκατομμύρια αντίτυπα και μέχρι σήμερα είναι το ηλεκτρονικό άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις που κυκλοφόρησε ποτέ. Κομμάτια όπως τα τρία παραπάνω ή το Run On, Ηοney και Find my Baby, έχουν μία ζήτηση χωρίς προηγούμενο από διαφημιστικές εταιρίες και κινηματογραφικά studio. 

Έκτοτε ο Μoby θα βγάλει άλλα επτά album, θα γυρίσει τις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, θα χειροκροτηθεί από εκατομμύρια κόσμου, θα γίνει αφίσα στο δωμάτιο πολλών και θα καταλάβει αρκετό χώρο στη δισκοθήκη όσων αγαπάνε την καλή μουσική που είναι ένα τακ πιο μπροστά από την εποχή της. 

Σήμερα ο Moby κλείνει τα 50 και είναι πιο νέος από 20ρη. Αισθητικά τουλάχιστον.

(Τα αγαπημένα μου κομμάτια- τα πρώτα που μου ήρθαν στο μυαλό, αλλιώς θα έφτιαχνα δύωρη λίστα)

Natural Blues

 

Lift Me Up

 

Flower

 

The Perfect Life

 

Honey

 

One of These Mornings

 

In This World 

 

Porcelain

Έξτρα (και άναρχα αραδιασμένες) πληροφορίες:

- Είναι vegan και ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων.

- Μερικές μόνο από τις μεγάλες συνεργασίες του είναι με ονόματα όπως  Michael Jackson, David Bowie, Daft Punk, Mylène Farmer, Brian Eno, Pet Shop Boys, Britney Spears, New Order, Public Enemy, Guns N' Roses, Metallica, Soundgarden και άλλους.

- Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, είχε άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο και ένα μαγαζί με ρούχα και comics, ενώ παράλληλα λειτουργούσε και ως animation studio. Όλα αυτά στη Νέα Υόρκη. Εγκατέλειψε και τις δύο επιχειρήσεις πριν από περίπου πέντε χρόνια.

- Το Μάρτιο του 2010, έγραψε βιβλίο με τίτλο "Gristle: From Factory Farms to Food Safety (Thinking Twice About the Meat We Eat)".

- Φωτογραφίζει από 10 ετών. Το 2011 κυκλοφορεί ένα φωτογραφικό βιβλίο με τον τίτλο "Destroyed" με φωτογραφίες από τις περιοδείες του.

Δες εδώ το στόρυ ενός άλλου αγαπημένου: Του τόσο αστείου Guy Ritchie.    

Tags: