Ο Παύλος είναι ένα αγόρι μόλις 11 χρονών, με όλη την ορμή, τις ανησυχίες, τα θέλω, τα όνειρα ενός παιδιού που ζει με τους γονείς και τον αδελφό του, τον Κωστή. Όλα αλλάζουν στη ζωή του όταν μαθαίνει πως θα πρέπει να ζει με τον “Παντεσπάνιους”, ένα τερατάκι που είναι εκεί για να τον τρομοκρατεί και να του θυμίζει πως είναι διαφορετικός, αφού, όπως μαθαίνουμε μέσα από το Ημερολόγιό του, ο μικρός μας πρωταγωνιστής κάποια στιγμή μαθαίνει πως έχει παιδικό διαβήτη. Η πρόκληση είναι μεγάλη για εκείνον αλλά και για τους δικούς του, η καθημερινότητά του αλλάζει – πλέον πρέπει να κρατάει και “Διατροφικό Ημερολόγιο”!- όμως είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον διαβήτη να τον καταδυναστεύει, αλλά να πάρει εκείνος το πάνω χέρι και να ζήσει μαζί του! Θα τα καταφέρει;
Όχι, δεν θα σας αποκαλύψουμε το τέλος αυτού του γλυκύτατου βιβλίου που υπογράφει ο γνωστός συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς και εικονογράφησε η Ναταλία Καπατσούλια στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης για τον Διαβήτη Τύπου 1, που υλοποιεί η Sanofi Ελλάδας. O διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης είναι μία αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Όπως δείχνουν οι έρευνες, ο κόσμος γνωρίζει ελάχιστα για τη νόσο.
Το λογοτεχνικό βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» έρχεται να ενημερώσει ορθά τους εκπαιδευτικούς για το τι σημαίνει να ζει ένα παιδί με αυτή τη νόσο, αφού καλούνται να παίξουν έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητά του. Ταυτόχρονα όμως, ακριβώς επειδή είναι γραμμένο στη γλώσσα των παιδιών, καταφέρνει να τους περάσει με τον πιο άμεσο και συναισθηματικό τρόπο όλα όσα πρέπει να ξέρουν για το πώς ζούν την καθημερινότητά τους οι συμμαθητές τους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Η πρωτοβουλία αυτή της Sanofi Ελλάδας δεν περιορίστηκε μόνο στο βιβλίο, το οποίο ήδη μοιράστηκε σε 4.620 δημοτικά σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) σε όλη τη χώρα. Ο συγγραφέας προχώρησε και σε θεατρική διασκευή του, για να μπορέσουν οι μαθητές να εκπαιδευτούν βιωματικά, να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση, ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία και την αμεσότητα του θεάτρου να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις που συχνά συνοδεύουν τα παιδιά που ζουν με διαβήτη, παρ’ ό,τι δεν υστερούν πουθενά σε σχέση με τα “φυσιολογικά” παιδιά.
Η Sanofi Ελλάδας έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών, τα οποία είναι διαθέσιμα δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή με ένα κλικ στο www.kalikardia.gr, παροτρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν το ηλεκτρονικό βιβλίο με τους μαθητές τους και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ», μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Η πρωτοβουλία φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).
Επιπλέον, συντάχθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και ενημερωτικό έντυπο για τους εκπαιδευτικούς με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (συμπτώματα, αντιμετώπιση, τρόπος ζωής), το έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων, μέσα απο τη γνώση, να ξεπεράσουν τυχόν φόβους αλλά και προκαταλήψεις .
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσωπική συμμετοχή όλων μας στη διάδοση της πρωτοβουλίας, θα συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1» δήλωσε ο κ. Μάρκος Γερασόπουλος, Γενικός Διευθυντής Sanofi Ελλάδας και Κύπρου.
«Το ημερολόγιο ενός παιδιού µε σακχαρώδη διαβήτη» και το υποστηρικτικό του υλικό έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον» πρόσθεσε ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ενώ ο κ. Αριστείδης Ράπτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, σχολίασε: «Η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας µέσω του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός παιδιού µε σακχαρώδη διαβήτη» ελπίζουμε να βελτιώσει την αποδοχή και υποστήριξη των παιδιών που ζουν µε διαβήτη και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους».