Και ξαφνικά, όλοι αναρωτιούνται αν θα πάνε να δουν τους Όρνιθες του Νίκου Καραθάνου στις 19 και 20 του Αυγούστου. Τι και αν αυτή η παράσταση έχει ανέβει εκατοντάδες φορές στη χώρα μας; Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κατάφερε να πείσει μέχρι και το μη θεατρόφιλο κοινό ότι πρόκειται για ένα έργο που δεν πρέπει να χάσουν.
Νίκος Καραθάνος (Σκηνοθέτης, ηθοποιός)
Δεν παροτρύνω ποτέ τον κόσμο να έρθει να δει μία παράστασή μου. Είμαι αρκετά προσγειωμένος και ντροπαλός. Η μεγάλη μου χαρά είναι να μπορέσω να κατακτήσω κάποιον και να του δώσω κάτι αντάξιο. Καμιά φορά ο ντόρος γίνεται γύρω από πολλά πράγματα χωρίς περιεχόμενο. Σημασία έχει ότι εμείς θα είμαστε εκεί. Έχω έναν αγαπημένο θίασο για τον οποίο είμαι περήφανος, για τον κάθε έναν ξεχωριστά. Και αυτό είναι μια υπέροχη στιγμή για εμένα, είτε ακούει ένας, είτε πολλοί.
Το ότι καταφέραμε και κάναμε την παράσταση με τη Στέγη είναι ένα μικρό θαύμα. Και ότι καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας γεροί και δυνατοί τελευταία στιγμή. Θα δούμε, λοιπόν, αν έχουμε αγάπη και δύναμη να πάμε παραπέρα για επόμενες παραστάσεις.
Πάντοτε εμπνέομαι από περιπτώσεις όπως αυτή του Γιάννη Σεβδικάλη. Ξέρετε, και εγώ έχω το ένα πόδι μου πιο κοντό από το άλλο, δεν περπατάω καλά. Καταλαβαίνεις περισσότερο τα πράγματα από την έλλειψή τους, παρά από την παρουσία τους. Καταλαβαίνεις το φαί όταν πεινάς. Καταλαβαίνεις ότι αξίζει να έχεις την υγειά σου όταν δεν την έχεις. Να βλέπεις έναν άνθρωπο να χαίρεται τη ζωή και να μην έχει τα πόδια του. Κι όμως να τη χαίρεται. Έχει αξία τι κάνουμε την κάθε μέρα που περνάει.
Νατάσσα Μποφίλιου (Τραγουδίστρια)
Όταν ο Νίκος Καραθάνος μου έκανε την πρόταση ήταν εξαιρετικά τιμητικό, γοητευτικό, συγκινητικό, με μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Δέχτηκα λοιπόν αμέσως. Δεν τρόμαξα, γιατί έχω εμπιστοσύνη στον Νίκο και ξέρω ότι εφόσον πίστευε ότι μπορούσα να κάνω αυτό που είχε στο μυαλό του, σήμαινε ότι μπορούσα να το κάνω. Επίσης, δεν είμαι άνθρωπος που τρομάζει τόσο εύκολα. Νομίζω ότι η τόλμη είναι κάτι που με χαρακτηρίζει.
Είναι συγκλονιστικό για μένα να παρακολουθώ τις πρόβες, να βλέπω τον τρόπο με τον οποίο αυτοσχεδιάζουν οι ηθοποιοί και να παρακολουθώ πώς χτίζεται η παράσταση. Είναι φοβερή εμπειρία και όλοι είναι σπουδαίοι ηθοποιοί και ωραίοι άνθρωποι. Ακόμη και να μη συμμετείχα θα μου άρεσε πάρα πολύ να είμαι στις πρόβες σαν παρατηρητής.
Ο ρόλος μου εξυπηρετεί τη μουσική δράση της παράστασης. Δηλαδή, τραγουδάω με τον χορό, συμμετέχω σε κάποιες ομαδικές σκηνές και λέω και δύο τραγούδια μόνη μου. Δεν κάνω την ηθοποιό, ούτε πρόκειται για ένα ξεκίνημα στην υποκριτική. Απλά συμμετέχω ως ερμηνεύτρια σε μία θεατρική παράσταση. Η ενασχόλησή μου με τον χώρο της υποκριτικής αυτή τη στιγμή μου φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αν προκύψει στο μέλλον κάποια στιγμή, δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω. Θα κάνω ό,τι μου αρέσει. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μία μουσικός συμμετέχει στο χορό μίας παράστασης και τραγουδάει. Αυτό γίνεται κατά κόρον και υπάρχει απόλυτος συσχετισμός.
Γιάννης Σεβδικάλης (Αθλητής Στίβου)
Όλα ξεκίνησαν από τη συναυλία συμπαράστασης που έγινε μετά το ατύχημά μου. Ήταν να τραγουδήσει και η Νατάσσα Μποφίλιου, για κάποιον λόγο δεν τα κατάφερε και μου έστειλε ένα γράμμα στο νοσοκομείο. Αργότερα έτυχε να περάσω από τον Βοτανικό για να δω τις πρόβες και να τη γνωρίσω από κοντά. Ο Νίκος Καραθάνος έψαχνε γι’ αυτό τον ρόλο κάποιον σαν και εμένα και μόλις έμαθε για την περίπτωσή μου, είπε ότι με θέλει.
Μπαίνω στην τελική σκηνή και υποδύομαι τον Δία, δεν έχω λόγια. Και στο τέλος κάνουμε έναν χορό όλοι μαζί. Όταν πήγα στις πρόβες εξήγησα στον Νίκο Καραθάνο ότι δεν είμαι ηθοποιός και μου είπε ότι «είσαι ένας μοντέρνος θεός γιατί με την πίστη και τη δύναμή σου έχεις καταφέρει να κάνεις πάρα πολλά πράγματα παρότι σου έχει συμβεί». Είμαι, λοιπόν, κάτι σαν guest γιατί ο σκηνοθέτης θέλει να προωθήσει την εικόνα μου.
Νιώθω πολύ ευλογημένος. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν πάθει κάποιο ατύχημα και να βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα όταν με συναντούν. Νιώθουν ότι μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση και ότι όλα μπορούν να συμβούν. Όνειρό μου είναι να είμαι υγιής, να περνάω ευτυχισμένος την κάθε μέρα και να κάνω αυτά που αγαπάω. Να πηγαίνω στην προπόνησή μου, να έχω τους φίλους μου, να κάνω ταξίδια και να γνωρίζω καλούς ανθρώπους.
Βασιλική Δρίβα (Δημόσια Υπάλληλος)
Γνώρισα τον Νίκο Καραθάνο στην οντισιόν για τη «Σαλώμη». Έψαχνε άτομα με αναπηρίες που ασχολούνται με τον καλλιτεχνικό χώρο και έτσι είχα πάει με τον σύζυγό μου που είναι χορευτής. Τελικά, συμμετείχαμε και οι δύο στην παράσταση και η συνέχεια ήρθε με τους Όρνιθες.
Είναι άσχημο να προσδιορίζεται ένας άνθρωπος ως «νάνος». Δεν προσδιορίζεται το άτομο από την αναπηρία του. Και στις δύο παραστάσεις, ο Νίκος προσπάθησε να μη χρησιμοποιήσει την αναπηρία για εμπορικούς λόγους. Απλά είμαστε ένα βασίλειο που εμπεριέχει τα πάντα, μια κοινωνία που περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους.
Υπάρχουν ηθοποιοί σαν και εμένα, αλλά δεν είναι εύκολο να κάνουν τέτοιου είδους δουλειές. Συνήθως τους καλούν να συμμετέχουν σε πράγματα που είναι πιο «αστεία» με την κακή έννοια. Δυστυχώς, μας αντιμετωπίζουν σαν καρικατούρες. Αλλά όταν ένας άνθρωπος πρέπει να ζήσει από αυτό, θα το κάνει. Η Επίδαυρος ήταν κάτι ξαφνικό, με τρόμαξε γιατί είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Υπάρχουν ηθοποιοί που το προσπαθούν, θα το ήθελαν και το θεωρούν ιερό και εμένα μου συνέβη εντελώς απρόσμενα και τυχαία. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι και να αγχώνομαι.
Info παράστασης: Όρνιθες | Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Αυγούστου, στις 21:00 | Είσοδος 5 – 45€ | Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 | Περισσότερα: www.sgt.gr
Πηγή: Περιοδικό DownTown