Oscars 2019: Η Ακαδημία αντεπιτίθεται

Γιατί τα έχουν βάλει όλοι μαζί της;



Αν υπήρχε Oscar για την πιο επεισοδιακή τελετή απονομής (πριν καν μάλιστα πραγματοποιηθεί) μάλλον θα το κέρδιζε η φετινή. Τα προβλήματα είχαν αρχίσει από το καλοκαίρι, όταν η Ακαδημία ανακοίνωσε τη σκέψη της για μία καινούργια κατηγορία, αυτή της «πιο δημοφιλούς ταινίας». Οι πάντες αντέδρασαν αρνητικά, με βασικό εκφραστή τον Rob Lowe, που μίλησε για μια νεκρή κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία «επιβιώνει μόνο χάρη στα franchises, τα sequels και τα prequels». Η ιδέα απορρίφθηκε επισήμως μέσα στον επόμενο μήνα.  

Μετά είχαμε την περίπτωση του κωμικού Kevin Hart που ήταν ο περσινός οικοδεσπότης, Τον Δεκέμβριο, ο Hart αυτοπροτάθηκε να παρουσιάσει και τη φετινή απονομή. Ύστερα από λίγες μέρες, όμως, αποσύρθηκε, μετά τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν οι αρνητικές κριτικές για τα περσινά ρατσιστικά σχόλιά του. Η Ακαδημία δεν τον αντικατέστησε και η 91η τελετή απονομή των Oscars δεν θα έχει οικοδεσπότη.

Όνειρο και αποστολή της Ακαδημίας φέτος είναι να περιορίσει τη διάρκεια της τελετής στις τρεις ώρες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είχε αρχικά ανακοινώσει ότι μόνο δύο από τα πέντε τραγούδια που είναι υποψήφια για Oscar θα παρουσιάζονταν ζωντανά. Ήταν τόσο μεγάλη η αρνητική αντίδραση, που η Ακαδημία το μάζεψε όπως όπως και ανακοίνωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σ' αυτό τον τομέα και θα ερμηνευτούν και τα πέντε τραγούδια επί σκηνής.

Το σχέδιο της συρρίκνωσης όμως τελικά χτύπησε τέσσερις πολύ βασικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων τη Διεύθυνση Φωτογραφίας και το Μοντάζ, καθώς η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι η απονομή των βραβείων τους θα περάσει στα ψιλά γράμματα. Οι πάντες έγιναν έξαλλοι. Ο Martin Scorsese, ο Brad Pitt, ο Spike Lee, ο διευθυντής φωτογραφίας Roger Deakins και καμιά δεκαριά ακόμα κινηματογραφικοί μεγαλοσυντελεστές συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία της Ακαδημίας για να δηλώσουν την αντίθεσή τους: «Η προσπάθεια υποβίβασης αυτών των κινηματογραφικών τεχνών δεν είναι τίποτα λιγότερο από προσβολή στους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και το πάθος τους στο επάγγελμα που επιλέξαμε. Όταν η αναγνώριση των υπεύθυνων για τη δημιουργία εξαιρετικού κινηματογράφου μειώνεται από το ίδιο το ίδρυμα που έχει ως αποστολή να την προστατεύσει, τότε δεν υποστηρίζουμε πλέον την υπόσχεση της Ακαδημίας να γιορτάζει τις ταινίες ως μια συμμετοχική μορφή τέχνης». Στο κάτω κάτω, τι θα ήταν μια ταινία χωρίς μοντάζ και διεύθυνση φωτογραφίας;

Η Ακαδημία ανταπάντησε με άλλη επιστολή, στην οποία κατηγορεί τον Τύπο και τα social media για διασπορά ανακριβών πληροφοριών και διαβεβαίωσε τους κινηματογραφικούς συντελεστές ότι οι τέσσερις ευχαριστήριοι λόγοι αυτών των κατηγοριών φυσικά και θα μεταδοθούν, απλώς θα είναι μαγνητοσκοπημένοι. Και σαν κερασάκι στην τούρτα πρόσθεσε ότι στο μέλλον τέσσερις -ή και έξι- ακόμα κατηγορίες θα φάνε επίσης πόρτα από τη live μετάδοση.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι κινηματογραφικοί συντελεστές κάνουν κρακτικά σχόλια εναντίον της Ακαδημίας, η οποία λογικά δεν θα βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε αυτούς που θα ευχαριστήσουν οι φετινοί νικητές στους λόγους τους. Κι ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου -μόλις οχτώ μέρες έμειναν- το σύνηθες αίσθημα της αδημονίας έχει αντικατασταθεί από το αίσθημα της οργής. «Ο κόσμος θα πρέπει να ηρεμήσει κι έχουμε ελάχιστες μέρες ακόμα μέχρι την τελετή», είπε η Ελληνοαμερικανίδα ενδυματολόγος Meri Zophres, υποψήφια φέτος για τα κοστούμια της ταινίας The Ballad of Buster Scruggs. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η πιθανότητα εξέγερσης στο Dolby Theater, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την τελετή. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλα θα είναι υπό έλεγχο».