Όλοι μας συναναστρεφόμαστε κατά καιρούς με δύσκολους ανθρώπους τους οποίους δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε. Συχνά όμως καλούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας, αφού μπορεί να είναι ένα πρόσωπο της οικογένειας, ένας συνάδελφος από τη δουλειά, ένας καλός φίλος ή ακόμα και ο σύντροφός μας.
Όποια κι αν είναι η περίσταση, όταν πρόκειται για ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι συχνά καλό θα ήταν να μάθεις να τους αντιμετωπίζεις. «Μας αρέσει να νιώθουμε ότι οι σχέσεις μας επιλύονται γιατί μας βοηθά να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε κολλημένοι στο συναισθηματικά άγνωστο» τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια Dr. Robi Ludwig και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τέσσερις τύπους ανθρώπων που έχουμε στη ζωή μας και να καταλάβουμε πότε πρέπει να κόψουμε μαζί τους κάθε επαφή.
Μέλος της οικογένειας
Είναι η σκληρή πραγματικότητα ότι δεν προορίζεται κάθε άνθρωπος να έχει άψογες σχέσεις με τη μητέρα, τον πατέρα, τον αδερφό του ή τη γιαγιά του. Μερικές φορές οι δυσκολίες μπορεί να είναι απλά άνευ σημασίας, όπως διαφορετικές απόψεις, αλλά συχνά μπορεί να είναι επιζήμιες για την ευημερία σου. Αν το ενδεχόμενο να κόψεις κάθε επαφή με αυτό το άτομο δεν είναι κάτι που σκέφτεσαι, τότε η Dr. Ludwig προτείνει να φανείς ειλικρινής με τον εαυτό σου και να δεχτείς ότι η σχέση σου μαζί του έχει κάποιους περιορισμούς.
«Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι συναισθηματικά τοξικά. Ξεκαθάρισε ποιο είναι αυτό το πρόσωπο και προχώρα όπως εσύ αισθάνεσαι συναισθηματικά υγιής. Είναι μία πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα κι ένα σημαντικό έργο» συμπληρώνει η ψυχοθεραπεύτρια.
Σύντροφος
Όλοι έχουμε τα ξεσπάσματά μας σε μία σχέση, αλλά πολλές φορές βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο τσακωμών και επανασύνδεσης. Πώς μπορείς όμως να ξέρεις πότε ένας καβγάς είναι υγιής και πότε επιβλαβής;
«Αν οι συγκρούσεις είναι κακεντρεχείς και σε μειώνουν σαν άνθρωπο, θα πρέπει να αναθεωρήσεις το είδος της σχέσης. Αν μαλώνετε για μικροπράγματα, τότε απλά θα πρέπει να αναπτύξετε ένα καλύτερο είδος επικοινωνίας μεταξύ σας» εξηγεί η ειδικός.
Η Dr. Ludwig τονίζει ότι δεν είναι όλοι οι καβγάδες επιβλαβείς για τη σχέση και ότι οι διαφωνίες είναι αναμενόμενες. «Σε μία σχέση θέλουν και οι δύο φωνές να ακουστούν, αλλά αν μαλώνετε συνεχώς ποιο είναι το νόημα;» συμπληρώνει.
Προϊστάμενος ή συνάδελφος
«Αν στη δουλειά υπάρχει ένα άτομο που μαλώνει με όλους, εν μέρει είναι καλό γιατί δεν βλέπεις μόνο εσύ το πρόβλημα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μην πάρεις την κατάσταση προσωπικά, αφού ό,τι γίνεται είναι μόνο μία αντανάκλαση του τι συμβαίνει μέσα του. Αν ο άνθρωπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις το πρόβλημα είναι το αφεντικό σου, η ειδικός προτείνει να βρεις τον τρόπο που θα διευκολύνει τη δουλειά του ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις. «Αυτή η στρατηγική μπορεί να αλλάξει εντελώς την κατάσταση» τονίζει. Μην φοβάσαι να αφιερώσεις χρόνο με το αφεντικό σου και να το ρωτήσεις τι δεν του αρέσει στην απόδοσή σου. Μπορεί η απάντηση να μην σε ενθουσιάσει αλλά θα ξέρεις τι πρέπει να αλλάξεις.
Καλός φίλος
«Αν η καλύτερη σου φίλη σε απογοητεύει συνεχώς ή σε ενοχλεί με τη συμπεριφορά της, καλό είναι να της μιλήσεις για το πώς νιώθεις τελευταία. Δες μήπως μία εκ βαθέων συζήτηση βοηθήσει να βελτιώσει τη συμπεριφορά της» συμβουλεύει η Dr. Ludwig. Αν τίθεται θέμα ζήλειας, η ειδικός προτείνει να προσέχεις τι λες στη φίλη σου. Αν πρόκειται για κάτι μικρό, περίμενε μέχρι να περάσει το όλο θέμα. Μην ξεχνάς όμως ότι ο ρόλος των φίλων στη ζωή μας είναι να μας υποστηρίζουν και να θέλουν το καλύτερο για εμάς.
Αν πρόκειται για παιδική σου φίλη, λάβε υπόψη σου ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Όπως και στο μέλος της οικογένειας έτσι και εδώ, σκέψου αν πρέπει να θέσεις κάποιους περιορισμούς. Αν μιλάμε για έναν φίλο που μπήκε αργότερα στη ζωή σου, τότε πιθανότατα να πρέπει να επανεξετάσεις τα κριτήρια επιλογής των ανθρώπων που κάνεις παρέα.
Δες ποιες είναι οι συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική σου ζωή!