Αραβικό παραδοσιακό φαγητό με αμφιλεγόμενες ρίζες. Θεωρείται ότι κατάγεται από την Αίγυπτο, όπου καταναλώνονταν από κόπτες και αντικαθιστούσε το κρέας σε περιόδους νηστείας.
Το φαλάφελ φαίνεται να «ταξίδεψε» προς τη Μέση Ανατολή, από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας όπου και η φάβα εν τέλει αντικαταστάθηκε από τα ρεβίθια.
Πρόκειται για κροκέτες που έχουν ως βάση τα ρεβίθια και μοιάζουν με χορτοκεφτέδες.
Τι θα χρειαστείς
- 100 γρ. ρεβίθια
- 200 γμ. κουκιά
- 1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη
- 1½ κ.γ. λιβανέζικο μείγμα μπαχαρικών που περιλαμβάνει μαύρο πιπέρι, κανέλα σε σκόνη, τζίντζερ, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο
- 5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. Αλάτι
- 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- Ηλιέλαιο
- 1 ματσάκι πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. μπέηκιν πάουντερ
- 4 κ.γ. σουσάμι
Πως θα τα φτιάξεις
• Βάλε από την προηγούμενη νύχτα τα ρεβίθια και τη φάβα σε κρύο νερό και άφησέ τα εκεί να μουλιάσουν. Στράγγιξε τα και άπλωσε τα σε μια πετσέτα να στεγνώσουν καλά.
• Ρίξε στο μίξερ, όλη τη φάβα και τα μισά ρεβίθια και χτύπησέ μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα καρυκεύματα, το αλάτι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, πρόσθεσε τα υπόλοιπα ρεβίθια και τα φρέσκα βότανα. Χτύπησε στο μίξερ, μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά, αλλά όχι τόσο ώστε να γίνει πουρές το μείγμα. Θα πρέπει η δεύτερη δόση των ρεβιθιών να φαίνεται.
• Ζέστανε λίγο λάδι στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και τηγάνισε μια κουταλιά από το μείγμα για να τσεκάρεις τη γεύση και αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή κάτι άλλο. Αν το μείγμα είναι εντάξει πρόσθεσε το μπέηκιν πάουντερ και άσε το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά.
• Πλάσε το μείγμα σε μικρές μπάλες, διαμέτρου περίπου 5-6 εκ. και πασπάλισέ τα με το σουσάμι.
• Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζέστανε λάδι βάθους 5εκ. στους 180οC και τηγάνισε σε παρτίδες τα φαλάφελ.
Συνόδευσε με σάλτσα από ταχίνι, αράβικες πίτες και σαλάτα.