Στην αρχή κάθε σχέσης όλα είναι ρόδινα, υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός, θέληση και η μαγεία του απρόβλεπτου και του καινούριου. Τι γίνεται όμως μετά όπου όλα έχουν γίνει πια προβλέψιμα και ίσως και λίγο βαρετά; Αναρωτιέσαι τι κάνουν, και πως λειτουργούν τα ζευγάρια που διατηρούν ευτυχισμένες και μακροχρόνιες σχέσεις; Τα πράγματα είναι πιο απλά από τι νομίζεις. Ήρθε η ώρα να καταρρίψεις κάποια από τα κλισέ που έχεις στο μυαλό σου για έναν ευτυχισμένο γάμο/σχέση. Θα καταλάβεις γιατί δεν είναι και τόσο εξωπραγματικό να το πετύχεις, γιατί αν υπάρχει πραγματική αγάπη όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η απόκτηση παιδιών
Έγινες γονιός. Ε και; Φυσικά και δεν είναι απλό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η σχέση σου θα μπει στο περιθώριο. Απλά έχεις να διαχειριστείς παραπάνω υποχρεώσεις. Τη στιγμή που κάνεις παιδί πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Το να δώσεις τη σχέση σου προτεραιότητα είναι καλό για όλους. Όταν δυο γονείς τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους τα παιδιά νιώθουν σαφώς πιο ασφαλή. Κανονίστε ένα σαββατοκύριακο για τους δυο σας, μια έξοδο, ένα ραντεβού και τα παιδιά να είσαι σίγουρη πως θα περάσουν μια χαρά.
Δεν γίνεται να είσαι ερωτευμένη για πάντα
Πολλά ζευγάρια παραπονιούνται ότι στο γάμο τους δεν υπάρχει αυτό το ανεξάντλητο πάθος της αρχής. Όσο και να θέλεις δεν γίνεται. Λίγο η καθημερινότητα, λίγο η ρουτίνα, τα προβλήματα, η συνήθεια δημιουργούν σκαμπανεβάσματα στα συναισθήματα. Όμως υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να αναθερμαίνεις κατά καιρούς τη σχέση σας.
Το να βαριέσαι δεν είναι κακό
Δεν γίνεται να υπάρχει συνέχεια suspence επι μονίμου βάσης στη σχέση. Τα ζευγάρια πιστεύουν ότι η ηρεμία και η γαλήνη σε μια σχέση είναι πρόβλημα. Αν ψάχνεις ενθουσιασμό και τρέλα καλό είναι να τον αναζητήσεις σε κάποιο extreme σπορ και δραστηριότητα. Η σχέση δεν είναι σπορ!
Πάνω από όλα ελευθερία
Το ότι είστε μαζί δεν σημαίνει ότι είστε δέσμιοι στο να είστε πάντα μαζί και να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα μόνοι σας. Για παράδειγμα αν στον έναν αρέσει το κολύμπι και στον άλλον το τρέξιμο που είναι το πρόβλημα; Το σημαντικότερο σε ένα γάμο (και μια σχέση γενικότερα) είναι να νιώθεις ελεύθερος, να έχεις χρόνο να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Το να έχετε χωριστά ενδιαφέροντα αλλά και κοινές δραστηριότητες είναι ότι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί. Το motto κάποιων ζευγαριών “κάνουμε τα πάντα μαζί” δεν είναι πάντα ρεαλιστικό. Δε χρειάζεται να είστε μόνο μαζί. Απλώς χρειάζεται να είστε «και μαζί».
Φυσικά και το σεξ γίνεται για την ικανοποίηση και των δύο.
Δεν κάνεις σεξ με το σύντροφό σου για να είναι αυτός ευτυχισμένος αλλά και για την ευχαρίστησή τη δική σου. Δεν είναι ένα από τα “καθήκοντα” που έχεις να εκτελέσεις. Δεν ελιναι υποχρέωση και θα το κάνεις όποτε πραγματικά θέλεις.
Απιστία
Εκφράσεις όπως “Ήταν απλώς μια περιπέτεια”, “Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό” είναι από τις πιο συνήθεις. Και μετά τι; Μπορεί να συνεχιστεί κανονικά η ζωή μετά την απιστία;
Η απιστία, επιφυλακτικά πάντα, δεν συμβαίνει ποτέ στα ερωτευμένα ζευγάρια. Επειδή όμως αυτά τα συναισθήματα έρχονται και παρέρχονται μην αποκλείεις τίποτα. Ειδικά στα παντρεμένα ζευγάρια που η ρουτίνα είναι κάτι αναμενόμενο, μπορεί να συμβεί. Το σημαντικό σε μία τέτοια άβολη και στενάχωρη κατάσταση είναι να καταλάβεις το λόγο που έγινε. Να κάνεις πέρα τα συναισθήματα του θύματος και να προσπαθήσεις να μπεις στην θέση του θύτη. Έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις, από τον εαυτό σου, τι θα οδηγούσε εσένα στο να απιστήσεις. Τι ήταν αυτό που θα σου έλειπε. Μήπως να αναθεωρήσεις και να το δεις αλλιώς; Όσο δύσκολο και μη αντιμετωπίσιμο μπορεί να σου φανεί, ίσως να είναι αυτό που μπορεί εν τέλει να σας ενώσει πάλι σαν ζευγάρι και να σας ανανεώσει . Απέφυγε το τραγικό της κατάστασης με υστερίες και δραματικές σκηνές και αποξενώσου για λίγο. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Θα σε ηρεμήσει και θα σε οπλίσει με ψυχραιμία για να δεις καθαρά τι θέλεις και τι πρέπει να κάνεις ώστε μετά να μην το μετανιώσεις.
Μια σοβαρή ασθένεια
Είναι ο λόγος που μπορείτε να αποδείξετε ο ένας στον άλλο ότι είστε ενωμένοι και μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλες τις δυσκολίες της ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που μπορεί να μην τα βλέπεις στις καλές σας στιγμές μπορούν να φανερωθούν σε μια τέτοια σοβαρή περίπτωση.
Η έννοια και η φροντίδα ενός άρρωστου γονιού
Ένας άρρωστος γονιός καμιά φορά, είναι σαν να έχεις να φροντίσεις ένα μωρό. Όλη αυτή η διαδικασία στερεί χρόνο, ενέργεια και χρήματα από το ζευγάρι. Όμως δεν πρέπει να σταθεί ικανή να σας αποξενώσει. Λειτουργήστε σαν ομάδα, μοιράστε αρμοδιότητες και βρείτε χρόνο πάνω απ' όλα για εσάς.
Εξομολογήσεις ενός άντρα: Τα μεγάλα διλήμματά μας στον έρωτα