Η αλήθεια είναι ότι όταν γίνεσαι γονιός καταλαβαίνεις γιατί οι γονείς σου είχαν κάποιες ίσως υπερβολικές αντιδράσεις όσον αφορά την ανατροφή σου και γενικότερα.Ο ρόλος του γονιού δεν είναι και εύκολος. Είναι απαιτητικός και έχει πολλές ευθύνες. Φέρνεις στον κόσμο έναν άνθρωπο που θα βγει στην κοινωνία. Το πως θα τον μεγαλώσεις σωστά και θα του προσδώσεις τα απαραίτητα εφόδια είναι κάτι που δεν μαθαίνεται από κάποιον άλλο αλλά εμφανίζεται ενστικτωδώς.
Θα αναθρέψεις το παιδί σου σύμφωνα με τα δικά σου πιστεύω αλλά όχι με τα δικά σου θέλω. Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που διαχωρίζει αυτά τα δύο διότι τα δικά σου απωθημένα δεν πρέπει να περάσουν στο παιδί σου. Εκεί πρέπει να είσαι προσεκτική. Ότι δεν κατάφερες εσύ στη ζωή σου μη περιμένεις να το κάνει το παιδί σου για εσένα. Μην περιμένεις να φτιάξεις μια προσωπικότητα που δεν έγινες εσύ. Ο άνθρωπος γεννιέται, δεν γίνεται.
Γι' αυτό πρέπει από την αρχή να σεβαστείς την προσωπικότητα του παιδιού σου και να καταλάβεις τις δυνατότητές του, τα ταλέντα του, τα θέλω του και να τα υποστηρίξεις. Να το καθοδηγήσεις σωστά αλλά να σέβεσαι τα όρια του και να μην του επιβάλεις να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν. Φυσικά και ξέρεις τι είναι κατάλληλο για το παιδί σου και θέλεις το καλό του αλλά αυτό θα πρέπει να πορεύεται σε σεβαστά όρια με το τι θέλει και το παιδί σου. Όταν είναι μικρό να είσαι δεκτική στις αταξίες του, στα λάθη του, στις ζαβολιές του...μην ξεχνάς και εσύ έχεις περάσει από εκείνη την ανέμελη ηλικία.
Μην απαιτείς να είναι άριστος μαθητής. Καταρχήν παραλήρησε το γεγονός με τη δουλειά σου. Γίνεται να είσαι κάθε ημέρα που περνάει το ίδιο αποδοτική; Φυσικά και όχι. Πόσο μάλλον ένα παιδί που κύριο μέλημά του είναι το παιχνίδι!
Πάνω από όλα πρέπει να είσαι ευγνώμων. Μπορεί να στερείσαι, να καταπιέζεις τα θέλω σου και τις ανάγκες σου προκειμένου να μην λείψει τίποτα στο παιδί σου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαιτείς από αυτό σεβασμό και αναγνώριση. Γιατί είναι κάτι που κάνεις με την ψυχή σου και δεν θέλει επιβράβευση. Η μόνη ανταμοιβή είναι όταν παίζεις μαζί του, γελάτε και το αγαπάς!
Ενθάρρυνε λοιπόν το διάλογο και μάθε το παιδί σου να διεκδικεί από μικρό τις ανάγκες και τα θέλω του. Είναι δύο βασικές δεξιότητες, χρήσιμες για τη ζωή του.